Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Liepājas Simfoniskais orķestris koncertēs kopā ar islandiešu mūziķiem

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 9. decembrī pulksten 18.00 Liepājas Simfoniskais orķestris piedalīsies koncertzāles "Lielais dzintars" rīkotajā mūsdienu mūzikas festivālā "Islandes nedēļas nogale". Programmā "Procesijas" orķestris kopā ar islandiešu diriģentu Danielu Bjarnasonu un ziemeļu zemes solistiem izpildīs ekstravagantu laikmetīgās mūzikas programmu.

Koncerta pirmajā daļā islandiešu diriģenta un komponista Daniela Bjarnasona vadībā orķestris atskaņos divu starptautiski atzītu Islandes komponistu – Haukura Tomasona un Turiduras Jounsdoutiras darbus, kam līdzās izskanēs arī Kloda Debisī Pirmā rapsodija klarnetei un orķestrim. Debesī kompozīcijā klarnetes solo izpildīs Islandes Simfoniskā orķestra klarnešu grupas koncertmeistare Ardnginnira Aurnadoutira, kura ar izcilību absolvējusi Hansa Eislera Mūzikas akadēmiju Berlīnē, koncertējusi Londonā, Berlīnē, Amsterdamā un daudzviet Islandē.

Koncerta otrajā daļā, pievienojoties izcilajam pianistam Vikinguram Oulafsonam, izskanēs paša diriģenta Bjarnasona komponētais cikls "Procesijas". Trīsdaļīgais skaņdarbs klavierēm un orķestrim ir dumpinieciska, dinamiski intensīva, straujiem kontrastiem bagāta mūzika. Kādā recenzijā lasāms: "Bjarnasons komponē pasaulē, kur krīze var uzklupt aiz katra stūra, to arī atspoguļo viņa mūzika, balansējot starp svētlaimi un haosu. "Procesijas" ir neapšaubāmi modernas, muzikāli drosmīgas un asi vērīgas pret vidi sev apkārt."

Amerikāņu komponists Niko Mūlijs par Danielu Bjarnasonu teicis: "Viņa mūzika ir tik inteliģenti veidota, ka ik sekundi gribas apturēt koncertu un apskatīt partitūru. Tajā pat laikā tā paņirb garām ļoti dabiski un neatliek laika apstāties kontemplācijā. Viņa mūzika ir domīga, bet ne sagudrota; tā spēj pārņemt un nav sīkumaina."

Pie klavieru taustiņiem – Daniela domubiedrs, šī brīža populārākais un izcilākais islandiešu pianists, 33 gadus jaunais Vikingurs Oulafsons. Raksturojot Oulafsonu kā pianistu ar kaislīgu muzikalitāti, eksplozīvu virtuozitāti un intelektuālu zinātkāri, "New York Times" kritiķis Entonijs Tomasīni Vikinguru nodēvējis par "islandiešu Glenu Gūldu." Abi islandieši "Procesijas" atskaņojuši un izdevuši ierakstā kopā ar Islandes Simfonisko orķestri, pēcāk programmu izpildot kopā ar Bāzeles Sinfoniettu, Toronto Simfonisko orķestri un citiem kolektīviem pasaulē.
"Simfoniskais orķestris ir savā ziņā utopisks veidojums. Tavā priekšā ir grupa mūziķu, kurā katrs ir savas jomas eksperts. Katram no viņiem ir savs viedoklis, katrs ir personība, bet tie vienojas kopīgā skanējumā, kas tālu pārsniedz jebko, ko katrs no tiem spētu sasniegt atsevišķi," sacījis diriģents Daniels Bjarnasons.

Biļetes nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles "Lielais dzintars" informācijas centrā.

Islandes nedēļas nogali organizē SIA "Lielais dzintars", tā tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas pašvaldības atbalstu. Visa Islandes mūzikas nogales programma pieejama: www.lielaisdzintars.lv.