Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Festivāls VĀRTI atvērs durvis Popes estrādes rekonstrukcijai

Redakcija
Redakcija

Piektdienas, 6. jūlija, vakarā Popes kalna draugi sanāks kopā Lustīgajā talkā, lai gatavotos notikumam, kurā 20., 21., un 22. jūlijā - dziesminieki, mūziķi, aktieri, gleznotāji un ikviens klātesošais trijās festivāla dienās ieskandinās vienas skaistas Latvijas brīvdabas estrādes pārdzimšanu.

Simboliski, ka gadā, kurā notiek simtgades Dziesmu un deju svētki, Ventspils novada dome atvēlējusi līdzekļus kritiskā stāvoklī esošās estrādes, kurā savulaik izskanējuši gan Kurzemes dziesmu svētki, gan festivāla “Baltika” dižkoncerti, pirmās kārtas rekonstrukcijai. Tiks atjaunota un labiekārtota skatītāju zona.

“Plānojām, ka šajos VĀRTOS dziesminieku Lielkoncerts norisināsies pļavā pie Popes muižas un jau ziemā nolūkojām, kā izvietot skatuvi. Tomēr apstākļi ir sakrituši tā, ka rekonstrukcijas darbi tiks sākti tieši pēc festivāla. Atsaucoties dalībnieku aicinājumam, izlēmām, ka arī šogad dziesminieku koncertam jānotiek estrādē un likumsakarīgi – dziesminieki, kuri pirms diviem gadiem kopā ar popiņiem atbrīvoja estrādi no krūmiem un velēnām, šogad ieskandinās tās pārbūves sākumu,” skaidro viena no festivāla rīkotājām Dace Vašuka.

Festivāla apmeklētājiem šogad būs iespēja piedzīvot mirkli, kad ceļā pie lasītājiem, skanot dziesmām Liepājas teātra aktieru izpildījumā, tiks laista VĀRTU režisores un dzejnieces Maijas Kalniņas lasītāju tik gaidītā grāmata “Adrese – tepat blakus.” Turpinājumā - senajā kuršu pilskalnā ap pusnakti meditatīvā un mazliet mistēriskā gaisotnē kopā ar gaismas spēlēm skanēs saksofonista Arta Gāgas divas Latvijas Mūzikas gada balvas ieguvušais cikls “Muzikālās impresijas. Zīmējumi debesīs”.

Sestdiena, 21. jūlijs, būs veltīta dziesminiekiem. Jau no paša rīta sāks skanēt Tuvplāni jeb akustiskie koncerti, kuros iespējams būt tik tuvu dziesminiekam ar klausītāju, ka sadzirdami kļūs vienam otra sirdspuksti. Šogad starp tiem arī Kārļa Kazāka, Helēnas Kozlovskas un leģendārā, VĀRTIEM uzticamā – Haralds Sīmaņa – kopā būšana ar klausītājiem.

Diena noslēgsies ar Lielkoncertu Popes estrādē, ģitāras un balsis papildinās VĀRTOS neiztrūkstošās ritma skaņas un grupa “Trans-cen-den-tālē”, bet šī gada jaunums – kokles un grupa “Saule i tuvāk.”

Svētdienas rītu, 22.jūliju, Popes muižā romantiski ieskandinās dziesminieks un Nacionālā teātra aktieris Juris Hiršs, bet postfolklora šajos VĀRTOS izskanēs ar folktronikas grupu “Zari”, kas arī noslēgs šī gada festivāla programmu.

Bet vēl pirms tam – jau šonedēļ – VĀRTU spīganas apmetīs slaidu Kurzemes loku, lai satiktu ļaudis, padziedātu un kopā piedzīvotu domāšanas saullēktu*. Varbūt kādā no Kurzemes mazpilsētām satiksimies. Esam vienkāršas meitas no skata, ar brienam zābakiem kājās…. Uz tikšanos kaut kur Sabilē, Kuldīgā, Kandavā vai Talsos! Dundagā, Aizputē vai Rojā.

Domāšanas saullēkts - VĀRTU ceļa mērķis, ideja un vadmotīvs. Atrast Popes estrādes apklusušo balsi, atdot Popes muižai saullēktu, atgriezt muižas parka strautiņam spēku atkal plūst. Darīt vietas dzīvas. Doties tālu, lai nokļūtu tuvu. Pašiem pie sevis un vienam pie otra.

Tiekamies Popē, tiekamies VĀRTOS!