Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Rīgā koncertēs Vinčesteras koledžas Kapelas zēnu koris

Redakcija
Redakcija

15. februārī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā koncertu sniegs slavenais Vinčesteras koledžas Kapelas zēnu koris no Lielbritānijas. Jau astoņus gadsimtus Vinčesteras – pirmās Anglijas galvaspilsētas – vēsturē vienmēr liela nozīme ir bijusi mūzikai, kas skanējusi pilsētas katedrālē un citos dievnamos. Tā bija galvenokārt kordziedāšana, nesot sakrālās mūzikas sūtību un svētību.

Vinčesteras koledžas Kapelas zēnu korim ir dziļas un senas saknes – kordziedāšanas tradīcija tiek gan nemitīgi uzturēta, gan arī slīpēta un spodrināta. Vinčesteras koledžu 1382. gadā dibinājis Vinčesteras bīskaps Vikemas Viljamss (William of Wykeham), aizsākot arī mūzikas tradīciju, kas dzīva joprojām – līdzdalību dievkalpojumos.
Koncertā Rīgā blakus pavisam jauniem dziedātājiem, kurus ierasti dēvē par koristiem (Choristers), piedalīsies arī pavisam īpašs spožāko un drošāko dziedātāju izlases sastāvs - dziedātāji, kas tiek apzīmēti ar seno vārdu Quirister, un kas mūzikas ceļu turpina profesionālās mūzikas izglītības virzienā Vinčesteras koledžas Svētceļnieku skolā (The Pilgrim’s School.

Līdzās dievkalpojumiem Vinčesteras koledžas Kapelas zēnu koris dodas koncertturnejās – pēdējos gados viņu balsis skanējušas ASV, Francijā, Itālijā, Nīderlandē, Krievijā, Vācijā. Koris regulāri dzied Londonā, kur viņu koncerti tikuši iekļauti arī BBC Promenādes koncertos un Londonas Hendeļa festivālā. Kopā ar pazīstamo orķestri Academy of Ancient Music atskaņota Baha Jāņa pasija. 2016. gadā kopā ar The Temple Church Choir koris uzstājies īpašā komponista Džona Ratera 70. dzimšanas dienas koncertā. Vinčesteras koledžas Kapelas zēnu kora balsis bieži skan BBC TV un radio, kora kontā ir daudz ierakstu, jaunākais – Mocarta Rekviēma ieskaņojums kopā ar orķestri London Mozart Players.

Šobrīd kori vada Hauards Jonasku (Howard Ionascu) – diriģents ar lielu pieredzi dažādu koru un orķestru izaugsmē daudzu gadu gaitā. Koncertā piedalīsies arī Bendžamins Kaningems (Benjamin Cunningham) - Vinčesteras koledžas Kapelas galvenais ērģelnieks, pieredzējis un plaši atzīts mūziķis.
Vārdu Vinčesters būsim dzirdējuši saistībā ar plaši pazīstamo šaujamrīku, kas izmantots arī latviešu strēlnieku gaitās kopš 1915. gada. Tagad ir iespēja iepazīt un baudīt gadsimtos koptu kordziedāšanas skolu šī vārda visplašākajā nozīmē - institūciju, dziedāšanas praksi un tradīciju, kas burtiskā nozīmē no latīņu vārda traditio nozīmē „nodot no paaudzes paaudzē”.

Vinčesteras koledžas Kapelas zēnu kora koncerts notiks sestdien, 15. februārī, plkst. 18.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Ieeja bez maksas.

Koris piedalīsies arī dievkalpojumā Rīgas Domā svētdien, 16. februārī plkst. 12.00.