Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Georgijs Osokins un Kremerata Baltica aicina uz koncertu Dzintaru koncertzālē

Redakcija
Redakcija

8. februārī plkst. 19.00 atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē uz īpašu koncertu aicina starptautisko konkursu laureāts, jaunais un talantīgais pianists Georgijs Osokins un izcilais kamerorķestris “Kremerata Baltica”. Izcilais Frederika Šopēna mūzikas interprets Georgijs Osokins ar klavieru taustiņiem spēj iedzīvināt poēzijas daili un mākslas patiesīguma spēku. Jaunais pianists kļuvis par kamerorķestra “Kremerata Baltica” pastāvīgo rezidējošo viesmākslinieku.

Līdz ar franču pianistu Likā Debargu Georgijs ir pirmais, kam slavenais kamerorķestris piešķīris šo titulu savā 22 gadu pastāvēšanas vēsturē.

Georgija Osokina izpildījumā dzirdēsim bezgala skaisto Fredrika Šopēna Otro klavierkoncertu. Opuss ir kā izteiksmīgs monologs ar intīmu atdzīšanos mīlestībā, kurā orķestris cēli un uzmanīgi ļauj klavieru partijai mirdzēt priekšplānā. Rokmūzikas cienīga ritmika un apollonisks gars izskanēs Bēla Bartoka Otrajā stīgu kvartetā, kas tapis Pirmā pasaules kara laikā. Bartoks ģeniālā veidā prata sakausēt ungāru mūziku ar modernajām kompozīcijas tehnikām, un Otrais stīgu kvartets ir viņa kamermūzikas šedevrs. Un no latviešu mūzikas lāpneša Pētera Vaska skanēs divi opusi – attīrošais sāpju dziedājums stīgām ar tiecību uz debesīm “Musica Dolorosa” un klusā meditācija par ceļu “The Fruit of Silence”.

Jaunākais no Osokinu dinastijas pianistiem Georgijs Osokins sevis radītajā mūzikas telpā aicina ar interpretāciju dziļumu un nopietnu pieeju mākslai. “Viņam piemīt rets Šopēna mūzikas interpreta talants,” saka slavenais pianists un pedagogs Sergejs Babajans. Savukārt leģendārais krievu pianists Dmitrijs Baškirovs teicis: “Šis jaunais mūziķis ir ārkārtīgi talantīgs.”

Pēc fināla Šopēna konkursā 2015. gadā viņš kļuva par sensāciju, no kritiķiem izpelnoties epitetus “neparedzams, pārāk revolucionārs, lai būtu uzvarētājs”. Kopš piedalīšanās konkursā Georgijs aicināts uzstāties daudzās pasaules valstīs un prestižos festivālos. Īpaša pianista firmas zīme ir Šopēna mūzika. Britu ierakstu kompānijas “Piano Classics” paspārnē izdots Georgija solo albums ar vēlīnajiem Šopēna opusiem, izpelnoties slavinošas recenzijas no ievērojamiem kanādiešu, franču un vācu mūzikas izdevumiem.

2016. gadā viņš kļuva par jaunāko Latvijas Lielās mūzikas balvas laureātu kategorijā “Gada jaunais mākslinieks” šīs balvas vēsturē. Pirmo reizi kopā ar orķestri uzstājies 10 gadu vecumā. Drīz pēc tam kļuva par laureātu IX starptautiskajā Aleksandra Skrjabina pianistu konkursā Parīzē (2009). Saņēmis Frederika Šopēna prēmiju XXII starptautiskajā konkursā Moncā (Itālija), 2014. gadā uzvarēja IX starptautiskajā Šopēna jauno pianistu konkursā Ķīnā. Ieguvis pirmo vietu Manhetenas Starptautiskajā mūzikas konkursā Ņujorkā (2018). Georgijs koncertējis Tokijas Metropolitēna teātra zālē, Berlīnes “Konzerthaus”, Sanktpēterburgas filharmonijā, Tēlotājmākslas teātrī Vankūverā, aizstājot pasaulslaveno pianistu Nelsonu Freiru, Birmingemas Town Hall un citviet.

“Kremerata Baltica”, ilgtermiņā̄ orientēts izglītojošs projekts, bija izcilā vijolnieka Gidona Krēmera 50. dzimšanas dienas dāvana sev. Tas ir veids, kā dižgars nodod savu gudrību jaunajiem mūziķiem un, ne kompromitējot mākslinieciskos, ne profesionālos standartus, iedvesmo veicināt muzikālo izaugsmi šajā reģionā.

1997. gadā leģendārais Austrijas Lokenhausas Kamermūzikas festivāls bija pirmais liecinieks mazai revolūcijai: labi pazīstamais, izcilais vijolnieks pasauli iepazīstināja ar pavisam jaunu orķestri — kamerorķestri “Kremerata Baltica”, kā sastāvā ietilpa mūziķi no Baltijas valstīm: Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Ar savu bagātīgo skanējumu, enerģētisko un prieka pilno spēlēšanu orķestris iekaroja izsmalcinātās publikas sirdis un ienesa festivālā pavisam cita veida dzīvību. Savā pastāvēšanas laikā šī talantīgo mūziķu grupa ir attīstījusies par vienu no labākajiem starptautiskajiem kamerorķestriem pasaulē, un nodrošinājusi sev izcilu reputāciju, regulāri uzstājoties pasaules nozīmīgākajās koncertzālēs ar izcilākajiem mūziķiem.

Vēsturiskā Dzintaru Mazā koncertzāle ar 500 skatītāju vietām pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbībai Dzintaros norisināties visa gada garumā.