Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Dzintaru koncertzālē izskanēs skaistākie Vaska, Šūberta un Stravinska klaviermūzikas dueti

Redakcija
Redakcija

12. oktobrī plkst. 19:00 Dzintaru koncertzāle aicina uz Rudens Kamermūzikas festivāla koncertu. Divas izcilas pianistes Linda Leina (Latvija) un Darja Maršiņina (Krievija), kuras satikušās studijās Hamburgā, Dzintaru koncertzāles unikālajā akustikā atskaņos skaistākos Vaska, Šūberta un Stravinska klavieru duetus.

Muzicējot klavieru duetā, pianisti uz skatuves un mūzikā ir tik cieši saistīti, ka šādam tandēmam lielākoties piekrīt vai nu asinsradinieki, vai arī laulātie draugi. Pianistes Linda Leine un Darja Maršiņina nav nedz māsas, nedz arī radinieces, taču mākslinieces atzīst, ka savstarpējā sapratne un uzticēšanās, kāda abu starpā dzimusi jau pirmajos studiju gados Hamburgā, ir reta un nozīmīga dāvana.

Rīdziniece Linda Leine pēc studijām Latvijā izglītību turpinājusi Lībekā un Hamburgā, savukārt Darja Maršiņina nāk no Maskavas, kur pēc mācībām Gņesinu Mūzikas ģimnāzijā studijas turpinājusi Berlīnē, Rostokā un Hamburgā. Viņas satikās pianistes Lilijas Zilberšteinas klavierdueta klasē, ansambļa spēles noslēpumus vēlāk izzinot arī brāļu Hansa Pētera un Folkera Štenclu vadībā. Par neatsveramu pianistes sauc pieredzi, kas šovasar gūta, viesojoties klaviermūzikas metra Andrāša Šifa meistarklasēs un festivālā “Šūbertiāde”.

Romantiski dziedošais Francis Šūberts un nemierīgi pedantiskais Igors Stravinskis duetam ir īpaši komponisti. “Gan Šūberta grandiozais Divertisments, gan arī Remažora Rondo pieder koncertrepertuāra retumiem, kas ir jādzird,” uzsver Linda Leine. Savukārt par neoklasicisma virsotni dēvētais Stravinska Koncerts divām klavierēm ir teju neizsmeļams opuss, kurā katrreiz izdodas saklausīt jaunas šķautnes. Pirmo albumā ieskaņoto programmu, ko aizvadītajā gadā klajā laidis apgāds Es-dur, papildina arī latviska krāsa – tai savu īpašu svētību un piekrišanu devis komponists Pēteris Vasks.

Programmā:
Francis Šūberts “Divertisments par franču oriģināltēmām” D 823
Pēteris Vasks “Mūzika divām klavierēm”
Igors Stravinskis “Concerto per due pianoforti soli”
Francis Šūberts “Rondo Remažorā” D 608