Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Vērmanes dārzā – Rīgas svētku programma trīs dienu garumā

Redakcija
Redakcija

Visu nedēļas nogali, 14., 15. un 16. augustā, Rīgas svētku viena no centrālajām pasākumu norises vietām būs Vērmanes dārzs. Vērmanes dārza estrāde, parka celiņi un laukumi pārtaps brīvdabas skatuvē, kur gan muzikāli priekšnesumi, gan izzinošas nodarbes būs veltītas Rīgas ostas 815. jubilejas svinībām.

14. augustā plkst. 20.30 Vērmanes dārza estrādē sāksies svētku ieskaņas koncerts „8150 sekundēs ap zemeslodi”. Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” svētkus piedāvā uzsākt kopā ar solistiem Aiju Vītoliņu, Ditu Lūriņu-Eglienu, Ievu Sutugovu, Andri Ludvigu, Mārtiņu Eglienu, Robertu Memmēnu un diriģentu Raiti Ašmani. Koncertā piedalīsies arī Rīgas Zelta koris Jāņa Ķirša vadībā. Muzikālās programmas idejas autore – mākslas doktore Ilona Breģe, horeogrāfs – Alberts Kivlenieks.
Katrai valstij, katrai ostai ir atšķirīgs dzīves ritms, mentalitāte, tādēļ mūzika stilistiski ir dažāda – no latviešu dziesmām par jūru, īru līnijdejām, neapolitāņu melodijām, līdz šansonetēm, kas skan Francijas ostās, latino valstu dejām un amerikāņu džezam.

15. augustā no plkst 12.00 līdz plkst. 18.00 Vērmanes dārzā svētku apmeklētāji aicināti uz pasākumu visai ģimenei „Rīgas dārgumi”, bet plkst. 19.00 uz retrokoncertu „Ostas lustes”.
Skatuves programma „Rīgas dārgumi” dienas pirmajā pusē piedāvās piedzīvojumiem bagātu, muzikālu ceļojumu pa Eiropu, viesojoties Parīzē VEF Kultūras pils bērnu vokālā ansambļa „Momo” uzvedumā „Runcis Francis”, pabūt Vīnē „Latvijas koncertu” izrādē „Šokolādes pasaka”, kā arī sastapt Brēmenes muzikantus Latvijas Leļļu teātra brīvdabas izrādē un apgūt plašo dejas pasauli kopā ar deju grupu „Dzirnas”.
Dienas otrajā pusē senās ostas valdzinājumu uzburs dūdu un bungu grupa „Auļi”, bet koncertizrādi sniegs viduslaiku cirka trupa no Francijas „Entr'Act”.

Sestdienas vakara noslēgumā retrokoncertā „Ostas lustes” izskanēs 20. gadsimta 20. un 30. gadu mūzika. Koncertā uzstāsies trīs mūziķu kolektīvi: „Sunny Groove Dixie” izpildījumā skanēs diksilenda klasika; labi zināmas jūras un jūrnieku ziņģes izdziedās vīru kopa „Vilki”, bet koncerta noslēgumā sagaidāma „Bellaccord Tanzorchester” un aktiera Jura Jopes koncertizrāde „Rīga toreiz”, kuras pamatā ir Marisa Vētras dzīvesstāsts pagājušā gadsimta 20. gadu Rīgā un tā laika populārākās dziesmas.

16. augusts no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00 Vērmanes dārzā tiek pasludināts par Līvu dienu. Ikvienam interesentam būs iespēja sajust nelielu daļu šīs mūsu senču kultūras – izgaršot tradicionālos lībiešu ēdienus, ieklausīties lībiešu valodā, radošajā darbnīcā izveidot lībiešu seno rotu elementus, iegādāties amatniecības darinājumus. Viens no Līvu dienas galvenajiem notikumiem būs „Lībiešu dziedāšanas svētki”, kuros piedalīsies kori un lībiešu ansambļi, piemēram, Rīgas kamerkoris „Ave Sol”, jauniešu koris „Balsis”, Lībiešu ansamblis „Līvlist”, folkloras draugu kopa „Skandinieki”, Ventspils lībiešu ansamblis „Rāndalist” u.c.

Darbošanās parka teritorijā
15. un 16. augustā liela rosība valdīs arī pārējā Vērmanes dārza teritorijā. Sestdien grāmatu izdevēji pulcēsies „Grāmatu ielā”, kur Latvijas izdevniecības iepazīstinās ar izdoto grāmatu klāstu. „Maizes iela” apmeklētājus vilinās ar atvesto un tikko ceptu gardumu smaržu no mini ceptuvītēm, bet Latvijas Universitātes ieceltais Zināšanu kapteinis brīvdabas zinātniskajā laboratorijā „Zināšanu pagalms” bērniem atklās aizraujošo zinātnes pasauli, akcentējot ostas un kuģniecības tematikai piesaistītus zinātniskos eksperimentus ar ūdeni un dažādu cita veida šķidrumu mijiedarbi, kā arī vēsturiskās zināšanas par jūrniecību, mezglu siešanu un citas praktiskas nodarbes.
Svētdien arī darbosies „Grāmatu iela”, „Zināšanu pagalms” un būs „Lejaskurzemes lauku sēta pilsētā”, kur varēs aplūkot mājdzīvniekus, doties izjādēs ar ponijiem, spēlēt tradicionālas lauku sētas spēles, nogaršot un iegādāties lauku labumus zemnieku tirdziņā.

Atgādinām, ka ar svētku programmu var iepazīties Rīgas svētku oficiālajā interneta vietnē www.rigassvetki.lv.

Rīgas svētkus piedāvā Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldi un nodibinājumu „Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs”; organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments kopā ar pasākumu veidotājiem – uzņēmumiem un sabiedriskām organizācijām. Informatīvi atbalsta: Uzziņu dienests 1188.