Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Le Grand Siècle - karaliskā izklaides mūzika Riga mākslas muzejā Rīgas Birža

Redakcija
Redakcija

Iesākot 2017. gadu- 6. janvārī plkst 19:00, vēsturisko pūšaminstrumentu ansamblis Stadt - Hautboisten Riga piedāvā doties muzikālā ceļojumā pa Francijas karaļa Luija XIV jeb “Saules “ karaļa  galmu, kurā mūzika piepildīja no rītausmas līdz saulrietam. Pils kapellas izveicīgākie dziedoņi un instrumentālisti kuplināja reliģisku ceremoniju norisi, kuru dalībnieki piederēja pie karaliskās ģimenes. Arī citi Eiropas valdnieki, aristokrāti un garīdzniecības pārstāvji labprāt vēlējās dzirdēt muzikālu pavadījumu ēdienreizēs un dzīrēs. Galmā mūzika faktiski tika regulāri pielietota kā pašsaprotama daļa no dzīvesveida.

Francijas karaļa Luija XIV galmā bija apmēram 35 koka pūšamo instrumentu mūziķi, vairākums no tiem – obojas spēlētāji. Karaļa galma komponists un diriģents Ž.B. Lullī savās partitūrās rakstīja obojai, kuru bija izveidojuši galma meistari Ž. Hoteters un Ž. Filidors. Jaunizveidotais instruments bija tembrāli labskanīgs izsmalcināts un kolorīts. Vārds oboja hautbois ir franču izcelsmes vārds - augstais jeb skaļais koks. XVIII gs. oboja kļuva par vadošo mūzikas instrumentu Eiropā ar savu maigo skanējum, atklājot baroka mūzikai raksturīgo smalkumu.

Franču baroka laika svītas rakstītas solo instrumentiem un tās kļuva par nozīmīgu mūzikas formu XVIII gs. Svītā tika iekļautas dažāda rakstura dejas, kā arī tā varēja būt veltīta kādam vēsturiskam notikumam.

Franču baroka laika komponisti M.Marē, J.B. Lullī, J.M.Leklērs, F. Kuperēns ir tikai daži no izcilākajiem VXII gs. komponistiem, kuri raksīja svītas. Arī angļu komponists H.Pērsels un čehu komponists J. K. F. Fišers rakstīja svītas franču stilā, jo abi šie komponisti bija studējuši pie franču komponista J.B. Lullī.
Vēsturisko koka pūšaminstrumentu ansamblis Stadt-Hauboisten Riga ir vienīgais šāda veida ansamblis Baltijā. Koncertā tiks atskaņots labākais, kas radīts šādam sastāvam.

Pateicamies Valsts Kultūrkapitāla fondam, Mākslas muzejam Rīgas Birža, Rīgas Senās Mūzikas centram par atbalstu!
Ieeja: Mākslas muzeja Rīgas Birža ieejas biļete pamatekspozīcijā.
Uz tikšanos Mākslas muzejā Rīgas Birža 6. janvārī plkst 19:00!