Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Lielās mūzikas balvas 2016 nominanti kategorijā “ Izcils sniegums kamermūzikā”

Redakcija
Redakcija

Lielās mūzikas balvas 2016 kategorijā “Izcils sniegums kamermūzikā” uz sudraba statueti pretendē Trio Art-i-Shock par koncertdarbību 2016. gadā; Inga Kalna un Diāna Ketlere koncertā “Rudens kamermūzikas festivāls. Ingas Kalnas solokoncerts” un Georgs Sarkisjans koncertā “Georga Sarkisjana solokoncerts”.
Balvu pasniegšanas ceremonija ar ilggadējā sadarbības partnera Hennessy atbalstu notiks 7. martā Latvijas Nacionālajā operā pl. 19.00. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 “Klasika” pl. 19.00 un Latvijas Televīzijas 1. kanāls atliktajā tiešraidē pl. 22.05.

Vienubrīd tik liriski trausls, ka aizkustinājumā bail pat pakustēties, bet jau pēc brīža - tik ugunīgi aizrautīgs un pilns neapturamas enerģijas, ka gribas celties kājās un mesties kaislīgā dejā - tāds ir Trio Art-i-Shock efekts uz klausītājiem, kas jo īpaši pārsteidza 2016. gadā. Interesanti, ka trio tapšana un pirmā uzstāšanās notika tieši saistībā ar “Lielās Mūzikas balvas 2010” pasniegšanas ceremoniju, kad visas trīs mūziķes, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas kādreizējās skolasbiedres - pianiste Agnese Egliņa, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un čelliste Guna Šnē (toreiz vēl Āboltiņa) bija nominētas balvai kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”. Kopš tā laika trio regulāri pieskandina ne vien Latvijas, bet arī citzemju koncertzāles. Art-i-Shock iemantojis atpazīstamību kā viena no stabilākajām un inovatīvākajām kamermūzikas vienībām Latvijā, kas sava repertuāra izveidē īpašu akcentu liek uz latviešu komponistu jaundarbiem, savām koncertprogrammām ik pa reizei pievienojot arī kādas eksotiskākas garšvielas.

8. oktobra vakarā Dzintaru koncertzālē publika elpu aizrāvusi klausījās tik labi zināmo Alfrēda Kalniņa un Jāņa Mediņa vokālo liriku pavisam jaunā un pārsteidzoši svaigā lasījumā un nezināmas Riharda Štrausa dziesmas izjuta kā tuvas un atpazīstamas. Inga Kalna un Diāna Ketlere atklājās kā fantastiski saliedēts duets un vienlaikus arī kā divas individuāli spilgtas mākslinieces. Koncertā “Rudens kamermūzikas festivāls. Ingas Kalnas solokoncerts” Hamburgā mītošā brīvmāksliniece ar silti lirisko toni un uz vairāku pasaules līmeņa operteātru skatuvēm gūto rūdījumu un viņas ilggadējā kamermūzikas partnere, iejūtīgā pianiste un Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas profesore sagādāja neaizmirstamu muzikālu piedzīvojumu ar patīkamu un ilgnoturīgu pēcgaršu.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertmeistars Georgs Sarkisjans pierāda, ka var sarīkot īstenu solokoncertu, stājas publikas priekšā viens pats, bez pianista vai orķestra aiz muguras, bruņots ar talantu, vijoli un mūziku, kas Latvijā skan ļoti reti – cikla “LNSO mūziķi tuvplānā” ietvaros Lielās ģildes Minsteres zālē 19. maijā skan Johana Sebastiana Baha, Paula Hindemita un Artura Onegēra sonātes vijolei solo. Klasiska nopietnība mijas ar apburošu humora izjūtu, piesātināts tonis sabalsojas ar žilbinošu virtuozitāti