Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ar akordeona un saksofona duetu no Francijas noslēgsies koncertcikls “Iededz gaismu”

Redakcija
Redakcija

Koncertcikla “Iededz gaismu” noslēgumā piektdien, 10. martā pulksten 18 “Promenade Hotel” Hika zālē franokofonijas dienu ietvaros izskanēs franču akordeona un saksofona dueta “Rhizottome" koncerts “Franču mūzikas saknes”.

Piektdien, 10. martā, pulksten 18 viesnīcas “Promenade Hotel” Hika zālē koncertcikla “Iededz gaismu” izskaņā notiks franču dueta “Rhizottome” koncerts “Franču mūzikas saknes”, kas reizē būs arī dueta Baltijas valstu tūres noslēguma koncerts. “Rhizottome” dueta sastāvu veido akordeoniste Armelle Dusē (Armelle Dousset) un saksafonists Matjē Mecgera (Matthieu Metzger).
Vārds “rhizottome” senajā franču valodā nozīmē “sakņu rāvējs”, kas, kā paši mūziķi apgalvo, lieliski atbilst viņu darbam – viņi ne tikai smeļas iedvesmu no “saknēm”, bet arī “rauj tās ārā” un atdzīvina savā interpretācijā. Rhizottome mūzikā vienmēr ir klātesošs tradīcijas jēdziens, ar kuru tā spēlējas – mēs atgriežamies pie saknēm, lai būtu vieglāk no tām atbrīvoties. Daļa no spēles ir arī kaut kā jauna atrašana, smeļoties krāsas, tekstūras, ritmiskumu dažādos pasaules repertuāros un reliģijās.

Abi mūziķi kopīgās muzikālās gaitas uzsāka 2008. gadā, spēlējot uz ielas un deju vakaros. Sākotnēji repertuārā dominēja neo-tradicionālās un klasiskās mūzikas melodijas (Ramo, Tēlemans, Šūberts, Veils), bet pamazām mūziķi pievērsās sava repertuāra izveidei, un tagad atskaņo to jaunai publikai. Duets ir ierakstījis divus albumus, uzstājies Francijā, Itālijā, Japānā, Korejā un citur, bet galvenokārt viņi ir radījuši unikālu skanējumu, kas balstās senās franču mūzikas tradīcijās un improvizācijā.

Kā iepriekš ziņots, 4. martā plkst. 18.00 Melngaiļa koncertzālē Liepājā (Ausekļa ielā 11/15) koncertcikls “Iedez gaismu” turpināsies ar koncertu “Lidojums naktī”, kurā klausītājus iepriecinās divi lieliski pianisti – Toms Ostrovskis (Latvija) un Antons Ļahovskis (Krievija/Lielbritānija), ļaujot publikai novērtēt viņu lielisko saspēli klavierduetā

Biļetes uz koncertcikla „Iededz gaismu” koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas. Organizatori lūdz izvērtēt koncertu piemērotību bērna vecumam.
Koncertcikls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts SIA "Latvijas koncerti" un Francijas kultūras centra atbalstu. Plašāka informācija par festivālu pieejama interneta vietnē Via Cultura, kā arī sociālajos portālos facebook.com, twitter.com/ViaCulturaLv, draugiem.lv/viacultura/.