Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


Leģendu pieminot. Ojāra Grinberga dziesmu TOP10

Šonedēļ mūžībā aizsaukta viena no Latvijas estrādes mūzikas visu laiku lielākajām zvaigznēm – Ojārs Grinbergs. Nevīstošs optimisms, leģendāra balss, leģendārs duets ar Margaritu Vilcāni un milzīgs skaits visiem zināmu dziesmu. Kopā fonotēkā to esot ap 300 – Raimonda Paula, Ulda Stabulnieka, Ivara Vīgnera un citu komponistu rakstītas, – un katram noteikti ir savas mīļākās.

Pavadot un pieminot mākslinieku, piedāvājam vēlreiz atcerēties un noklausīties 10 Ojāra Grinberga izpildītas populāras melodijas.

"Sens ir tas stāsts". Raimonds Pauls, Alfrēds Krūklis

Viena no visvairāk spēlētajām, Ojāra Grinberga un Margaritas Vilcānes leģendārā dueta izpildītajām un skaistākajām dziesmām.

"Piparkūku sirsniņa". Ivars Vīgners, Jānis Peters

Muzikālā izrāde "Šveiks" – plates laikam bija katrā otrajā mājā, un dziesmas no šīs izrādes skanēja visur – dziesmas, kuras grūti iedomāties cita dziedātāja izpildījumā. Viena no visu laiku labākajām muzikālajām izrādēm un "Piparkūku sirsniņa" kā viena no labākajām Grinberga izpildītajām dziesmām.

"Papu, saki mammai pats". Raimonds Pauls, Alfrēds Krūklis

Tautā ļoti populāra dziesma, ko izpildījuši daudzi un dažādos pasākumos un šovos. Lieliska joku dziesma, kura tomēr vislabāk skan un skanēs tieši Ojāra un Noras izpildījumā. Video no unikāla EpadomiTV ieraksta 2012. gadā, Ojāra Grinberga 70 gadu jubilejas pasākuma draugu lokā klubā "Četri balti krekli", kurā šo dziesmu mākslinieks iesāka duetā ar Noras māsu, bet dziesmas laikā jubilāru nošokēja Ojāra Grinberga meita Dace, un dziesma izskanēja saturiski pareizākajā sastāvā – kā tēva saruna ar meitu.

"Mežrozīte". Raimonds Pauls, Alfrēds Krūklis

Pirmsākumos dziesmu izpildīja Zigurds Račiņš, kurš arī uzvarēja pirmajā Mikrofona aptaujā, bet vēlāk dziesmu ilgus gadus izpildīja Ojārs Grinbergs, un lielai daļai klausītāju šī skaistā dziesma saistās tieši ar Ojāra balsi.

"Jautra dziesmiņa sev pašam (Re, kur muzikanti spēlē)". Imants Kalniņš, Viktors Kalniņš

Viena no retajām Ojāra Grinberga izpildītajām komponista Imanta Kalniņa dziesmām.

"Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu (Kam ziedi, mežābele)". Raimonds Pauls, Alfrēds Krūklis

Dziesma ilgu laiku bija pazīstama ar citu piedziedājumu un nosaukumu "Kam ziedi, mežābele". Oriģinālo tekstu, protams, Padomju cenzūra nekā nevarēja apstiprināt, un, lai skaistā dziesma nenonāktu arhīvos, tai bija nepieciešami citi vārdi – mums nebija svešu dziesmu. Dziesma iemīļota tautā abās versijās, pēdējos 20 gadus parasti skan oriģinālā versija. Noteikti viena no Ojāra Grinberga vizītkartēm.

"Cik klusa nakts". Raimonds Pauls, Alfrēds Krūklis

Viena no nedaudzajām dziesmām, ko Ojārs Grinbergs izpilda kopā nevis ar Margaritu Vilcāni, bet citu latviešu estrādes leģendu – Noru Bumbieri.

"Somu pirts". Raimonds Pauls, Arnolds Auziņš

Viens no visu laiku lielākajiem mākslinieka hītiem, bez kura nebija iedomājams neviens Ojāra Grinberga koncerts. Viens no pēdējiem Ojāra Grinberga Somu pirts dziedājumiem, kas iemūžināts video – Līgo koncerts Madonā 2014. gadā.

"Šveiks. Fināla dziesma". Ivars Vīgners, Jānis Peters

Vēl viena dziesma no izrādes "Šveiks". Lielisks maršs ar izciliem vārdiem, īstā latviešu strēlnieku dziesmu garā – par nāvi kara laukā dziedāt nenopietni. Viena no lipīgākajām Grinberga izpildītajām melodijām, kuru mākslinieks izpildīja arī savā 70 gadu jubilejas koncerttūrē.

"Dziesma nenosalst". Raimonds Pauls, Alfrēds Krūklis

Viens no pirmajiem lielajiem mākslinieka hītiem ar izciliem Alfrēda Krūkļa vārdiem. Pēc uzvaras 1969.gada Mikrofona aptaujā dziesma iegājusi tautā un skanēs mūžīgi. Tāpat kā citas izcilā skatuves mākslinieka Ojāra Grinberga izpildītās dziesmas.