Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


Jubilāru pieminot. Andreja Lihtenberga dziesmu TOP10

Redakcija
Redakcija

Lapmežciemam savulaik bija divas atpazīstamības – zvejnieku kolhozs «Selga» ar saviem darba panākumiem un slavenais estrādes ansamblis «Selga, kas darbojās šī kolhoza tolaik jaunajā un skaistajā kultūras namā, guva lielu popularitāti un pelnīja zvejnieku kolhozam labu naudu. Tā laika ansambļa solistam Andrejam Lihtenbergam šodien, 22. maijā būtu 80. dzimšanas diena.

Andrejs Lihtenbergs ( 22.05.1938 - 20.01.1979.) strauji iekaroja milzīgu popularitāti un tikpat strauji aizgāja no dzīves 1979. gadā. Publiski tika paziņots, ka no dzīves aizgāja pats, bet tam daudzi nenoticēja. Uzskata, ka dziedātājs tika noslepkavots, jo vienmēr bijis Latvijas patriots, mēģinājis un dziedājis dziesmas , kas ne pārāk patika Padomju varai, un ticis turēts aizdomās arī pretpadomju aģitācijas darbībās.

No 1969. gada viņš ieraksta dziesmas Latvijas radio, nākamo desmit gadu laikā top apmēram 60 Valtera Kaminska, Edmunda Goldšteina, Zigismunda Lorenca dziesmu ieraksti, piemēram, "Deviņvīru spēks", "Zilos svārkos meitene", "Vecpuiša dziesmiņa", "Neļķu ugunīs", "Ziemeļu serenāde", "Vakara dziesma", kā arī "Ieva", kurai 2009. gadā top jauns remikss. Viņš dzied arī citu tautu dziesmas ar latviešu tekstiem (piemēram, krievu tautasdziesmu "Ai jūs, rudzi!"). 1970. gadā Maskavā viņš kļūst par konkursa "Hallo, meklējam talantus!" laureātu, ar panākumiem piedalījies arī Latvijas mēroga konkursos un festivālos. Piedalījies arī tematisku skaņuplašu ierakstos - dziedājis dziesmas par jūru un zvejniekiem, ugunsdzēsējiem, komjaunatni. 70. gadu sākumā Lihtenbergs kļuva par solistu zvejnieku kolhoza "Selga" vokāli instrumentālajā ansamblī, aktīvi koncertēja ar to 70. gados. Dziedājis arī duetā ar Māru Krievkalni un Lolitu Vambuti. "bijis īsts sieviešu mīlulis, arī pateicoties savam divmetrīgajam augumam un pievilcīgajai ārienei".

Taču līdzās panākumiem A. Lihtenbergam rodas arī problēmas: 1978. gadā ansambļa "Selga" koncertā Saldū izceļas kautiņš starp mūziķiem un vietējiem ļaudīm. Lai vai kā, dziesmas palikušas un Andrejs Lihtenbergs paliks atmiņā kā leģendārs latviešu dziedātājs - vīrišķīgi samtainas balss īpašnieks.

Kopumā Andreja Lihtenbergs radio arhīvā atstājis ap 100 dziesmu, mēs piedāvājam youtube.com atrodamo dziesmu top10

Ai, Jūs, rudzi

Vakara dziesma

Deviņvīru spēks

Zemes vējš

Džambalaja

Mūsu mūžs

Sila zvans

Ieva

Veca melodija

Neļķu ugunīs