Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


Zemessardzes orķestris rada dziesmu spēlfilmai "Bille"

Redakcija
Redakcija

Zemessardzes orķestris rada dziesmu spēlfilmai "Bille"
Foto: Jānis Deinats

Pilnmetrāžas spēlfilmas „Bille” novembra svētku epizodes masu skatu filmēšanā piedalījās ne tikai vairāk kā simtu piecdesmit brīvprātīgie, dažādas studentu korporācijas, skautu organizācijas guntiņas, bet arī NBS Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri un LR Zemessardzes orķestris. Lai grima un kostīmu mākslinieki visus dalībniekus paspētu sapost sarežģītajai ainai, pirmie masu skatu aktieri filmēšanas laukumā ieradās jau pat četras stundas pirms filmēšanas sākuma. Tomēr filmas „Bille” filmēšanas laikā valdīja svētku sajūta,” atceras īpaši „Billei” veltītā marša autors, Latvijas Republikas Zemessardzes orķestra priekšnieks kapteinis Andis Karelis.

Viņš stāsta: „Saņemot uzaicinājumu Zemessardzes orķestrim piedalīties spēlfilmā “Bille”, pirmā doma bija tieši par to, ko spēlēt. Bija skaidrs ka mūzikai jābūt atbilstošai laikmetam, kurš attēlots stāstā, atbilstošam orķestra sastāvam, kāds tiks izmantots filmēšanai, piemērotiem laika apstākļiem atskaņošanai ārā un pats galvenais - priecīgai. Mēģinot salikt kopā visus šos uzdevumus, nolēmu, ka tai jābūt oriģinālmūzikai. Par pamatu ņemot sevis sacerēto Zemessardzes maršu, kurš tika komponēts 2016. gadā speciāli Zemessardzes 25. gadadienai, tika radīts maršs spēlfilmai “Bille”.

„Par spīti aukstumam un ilgajām filmēšanas stundām priecīgais noskaņojums un svētku sajūta ļāva aizmirst neērtības,” atzīst gan orķestra mūziķi, gan masu skatu dalībnieki. „Brīdī, kad sāka spēlēt orķestris, kājas pašas cilājās un sekot dotajām komandām bija daudz vieglāk,” atceras masu skatu dalībniece Ieva Kalniņa.

Filmas producente Marta Romānova-Jēkabsone piebilt: „Man perosnīgi emocionāli atmiņā palika divi momenti - viens, kad filmēšanas vietā iesoļoja Godasardzes rotas karavīri - stalti, absolūti organizēti vīri mums vajadzīgās filmas laikmetam pietuvinātās formās. Tā sajūta, ka pat Bruņotie spēki palīdz, lai taptu filma, ir brīnišķīga. Un otrs moments - kad aukstajā naktī filmēšanas starplaikos Zemessardzes orķestris spēlēja dažādas populāras melodijas un cilvēki dejoja, lai sasildītos un uzturētu svētku sajūtu. „Billes” komanda saka lielu paldies Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem!”

Režisore Ināra Kolmane aizraujošā filmā stāsta par mazo septiņgadnieci Billi. Stingri audzinātai, viņai ik dienu mātei sevi ir jāpierāda un jāapliecina, taču Bille nezaudē dzīvesprieku. Kopā ar draugiem Bille gan pārliecinās, cik reizes iespējams izbraukt karuselī, pirms sagriežas galva, un dodas meklēt sapņu zemi Leiputriju, gan uzsāk mācības 1. klasē. Taču vai Bilei izdosies piepildīt mātes cerības un „tikt uz augšu”?

Galvenās lomas filmā atveido Rūta Kronberga, Elīna Vāne, Artūrs Skrastiņš, Lolita Cauka, Lilita Ozoliņa, Gundars Āboliņš, Guna Zariņa u.c.

„Billes” aizkadru 5. sērija „Prieks filmēties kopā ar orķestri” šeit:
Bille aizkadri 5 from Janis Juhnevics on Vimeo.