Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


Grupa “Spāre” izdevusi debijas albumu

Redakcija
Redakcija

Debijas albumu izdevusi grupa “Spāre”, kuras sastāvā ir trīs šobrīd ļoti aktīvi strādājoši pašmāju mūziķi: ģitāristi Matīss Čudars un Jānis Ruņģis, kā arī bundzinieks Artis Orubs. Viņi darbojas dažādos mūzikas žanros, bet visiem sirdī mājo rokmūzika. Šī vienotā sajūta nupat rezultējusies apvienības pirmajā kopdarbā – albumā “Masa”.

Matīss Čudars, Jānis Ruņģis un Artis Orubs kā piespēlētāji jeb sidemen dažādos sastāvos spēlējuši kopā jau kopš mūziķu gaitu sākuma, taču alkas pēc plašākas, personīgākas mākslinieciskās brīvības šā gada pavasarī līdzēja radīt tieši šādu trio sastāvu. “Spāre” spēlē un latviski dzied psihedēlisku roku. Grupas skanējumā var saklausīt ietekmes no laikmetīgās džeza mūzikas, funk atsperīguma un avangarda inovatīvisma. Viens no “Spāres” mērķiem ir papildināt latviešu neakadēmisko mūziku un veicināt tās māksliniecisko attīstību, tādēļ īpašs uzsvars likts gan uz pašu grupas dalībnieku sacerēto oriģinālmūziku, gan uz dziesmu tekstiem dzimtajā mēlē. Tekstu dziesmai “Vien pie dzīva stāda” radījis Matīss Čudars, bet pārējās dziesmās izmantoti Mirdzas Bendrupes, Raiņa un Ojāra Vācieša teksti.

Albums “Masa” tapis brīvā, improvizatoriskā garā. Pēc pāris kopīgām sesijām un trīs improvizētiem koncertiem puiši pāris radošuma apdvestās maija dienās Arta Oruba mēģinājumu telpā Rīgā satikās ar skaņu inženieri Gustavu Ērenpreisu, kurš līdzēja iespēlēt to, kas nu konkrētajā brīdī un kopīgajā sintēzē radās. Šis materiāls tad arī kļuva par albuma “pamatmasu”. Pēcāk tā tika apaudzēta ar dažādām idejām, kas tika ierakstītas ar Gata Zaķa, Raita Kalniņa un Ģirta Laumaņa jeb Lomix palīdzību. “Masa” miksēta un māsterēta “Hodila Records” studijā Valmierā.

Matīss Čudars ierakstā spēlē ģitāru un dzied, Artis Orubs spēlē bungas, bet Jānis Ruņģis ķēries pie ikdienā ne tik ierastiem mūzikas instrumentiem – basģitāras un flautas, kā arī dod savu vokālo pienesumu. Skaņdarbā “Vienā jūrā” tenorsaksofona solo iespēlējis Kopenhāgenā dzīvojošais latviešu laikmetīgās džeza mūzikas saksofonists Kārlis Auziņš.

Albums pieejams digitālā formātā, bet nākamgad “Masa” ar gana skaļiem koncertiem tiks prezentēta arī kompaktdiskos. Savukārt “Masas” ilustrāciju veidojis Holis jeb Viesturs Holenders, bet CD vāciņu dizainējis Didzis Bardovskis.

Albumu var noklausīties un nopirkt interneta vietnē “Bandcamp”.