Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Liepājā vērienīgi svinēs komponista Ērika Ešenvalda jubileju

Redakcija
Redakcija

1. decembrī pl. 19.00 koncertzālē "Lielais dzintars" Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” (VAK “Latvija”) 75 gadu un komponista Ērika Ešenvalda 40 gadu jubilejas koncerts kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri.

"Manas mājas ir tepat blakus Liepājai – Priekulē. Sadarbība ar Liepājas Simfonisko orķestri vēl pastiprina šo māju sajūtu. Un svētkus svinēt mājās – tas ir pats labākais," uzskata Ē. Ešenvalds.

Kopā ar VAK “Latvija” Ē. Ešenvalda mūziku izpildīs Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktie kori "INTIS" (diriģente Ilze Valce, kormeistars Kārlis Millers) un "Laiks" (diriģente Ilze Balode, kormeistare Laura Bluķe), kā arī PIKC "Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas" meiteņu koris (diriģents Andris Kontauts).

Jubilejas koncerta programmā komponists iekļāvis savus pēdējo gadu laikā radītos skaņdarbus, un vairāki no tiem 1.decembra vakarā piedzīvos pirmatskaņojumu Latvijā. Pirmā daļa atvēlēta kormūzikai, bet otrajā daļā skanēs vokāli simfoniskā mūzika – "Trinity Te Deum", "Dziesmu Latvija", "Ezeri atmostas rītausmā" un "Debess Litānija".
Šis koncerts vienlaikus būs arī komponista un VAK “Latvija” jaunā albuma "No neatminamiem laikiem" prezentācija. Tajā iekļauti pēdējo piecu gadu laikā radītie darbi, un koncerta pirmajā daļā skanēs daļa no šajā ierakstā dzirdamā materiāla. Tieši liepājniekiem pirmajiem būs iespēja tikt pie jaunā CD, kā arī pēc koncerta saņemt komponista autogrāfu.

Savukārt, 30. novembrī kinoteātrī “Balle” Liepājas pirmizrāde Ērika Ešenvalda un režisora Renāra Vimbas veidotajai dokumentālajai filmai “Ziemeļu gaisma. Komponista dienasgrāmata”. Tas ir stāsts par komponista ceļu no idejas līdz skaņdarba pirmatskaņojumam. Par ceļu, kas ziemeļblāzmas un iedvesmas meklējumos vijas cauri Arktikas tālēm Norvēģijas ziemeļos, Islandē, Grenlandē un Aļaskā. Savdabīgs road movie, kurā mākslinieka ekspektācijas saduras ar realitātes prozaismu. Pēc seansa tikšanās un saruna ar Ēriku Ešenvaldu un filmas veidotājiem Renāru Vimbu un Daini Juragu.

Biļetes uz VAK “Latvija” 75 gadu un Ērika Ešenvalda 40 gadu jubilejas koncertu Biļešu paradīzes kasēs.