Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Rīgā uzstāsies pasaules džeza zvaigzne – saksofonists Seamus Blake

Redakcija
Redakcija

2. maijā Rīgā atgriezīsies pasaulslavenais britu/amerikāņu džeza saksofonists Seamus Blake, lai paviesotos Denisa Paškeviča saksofonfestivāla „Jazz Room“ sesijā un uzstātos kopā ar Latvijas meistaru. Koncerts notiks Rīgas Mākslas telpā, Kungu ielā 3.

Kopā ar abiem izcilajiem tenorsaksofonistiem uzstāsies ne tikai leģendārs sitaminstrumentālists, bet arī literatūras un teātra žanra pārstāvis Arkādijs Gotesmans no Lietuvas, viens no vadošajiem lietuviešu pianistiem Dmitrijs Golovanovs, kurš vienlīdz meistarīgi pārvalda gan akustiskos, gan elektroniskos instrumentus, kā arī pārliecinošais jaunās profesionālo mūziķu paaudzes pašmāju kontrabasists Reinis Ozoliņš.

47 gadus vecais Londonā dzimušais, bet jau sen Ņujorkā dzīvojošais saksofonists un komponists Seamus Blake tiek atzīts par vienu no spēcīgākajiem mūsdienu džeza pārstāvjiem. Viņa mūzikā netrūkst ne pārdomātu motīvu, ne pārsteidzošu improvizāciju, ne īsta “grūva”. Savas karjeras laikā Seamus ir ierakstījis vairākus starptautiski atzītus albumus un uzstājies kopā pat ar tādiem māksliniekiem kā leģendārais amerikāņu ģitārists John Scofield un ne mazāk leģendārais amerikāņu taustiņinstrumentālists Herbie Hancock. Seamus spēles maniere un attiecīgi arī viens no viņa zināmākajiem albumiem “Live in Italy” tiek raksturoti kā “nokauts” un “uzmundrinoši kā espresso lādiņš”, tādēļ droši var teikt, ka viņa enerģija neatstāj vienaldzīgu nevienu koncertapmeklētāju un lieliskas džeza mūzikas cienītāju. Seamus Blake šā gada koncertgrafiks ir ļoti piesātināts, tādēļ ir liels prieks redzēt viņu arī Rīgā. Jūlijā tiks izdots arī jauns saksofonista CD, kas tapis pērnā gada nogalē Parīzē kopā ar viņa jaunāko grupu „The French Connection“.

„Vēlos izcelt arī mūsu sadarbību ar Arkādiju Gotesmanu,“ piebilst Deniss Paškevičs. „Viņš ir viens no atslēgas cilvēkiem manā muzikālajā dzīvē. Draugs, mentors, perkusionists, bundzinieks, aranžētājs un vairāku mūzikas festivālu oficiālais pārstāvis jeb seja. Kopsadarbība ar Seamus Blake un Arkādiju man būs ļoti interesanta un īpaša.“

Koncerta sākums pulksten 19.30. Biļetes pieejamas „Biļešu paradīzes“ kasēs un bilesuparadize.lv. Cena EUR 15, skolēniem, studentiem un pensionāriem – EUR 10.

„Jazz Room“ ir biedrības „Riga Room“ un tās mākslinieciskā vadītāja Denisa Paškeviča pirms diviem gadiem dibināts saksofonmūzikas festivāls, kura sesijās Latvijā saspēlējas daudzi Eiropā un pasaulē zināmi meistari.
Deniss Paškevičs ir viens no vadošajiem latviešu džeza mūziķiem – saksofonists, flautists, komponists, producents un skolotājs mūsdienu improvizācijas un džeza mūzikā. Viņš daudz iedvesmojies no leģendārā saksofonista un komponista John Coltrane daiļrades un savas līdzšinējās mūziķa karjeras laikā guvis jau nozīmīgu starptautisko atzinību, kļūstot par piecu saksofonzīmolu oficiālo mākslinieku: „Marca Reeds“ (Francija), „Theo Wanne“ (ASV), „P.Mauriat“ (Francija), „Kay Siebold“ (Vācija) un „Riga Winds“. Deniss piedalījies vairāk nekā 30 albumu ierakstos, no kuriem viens no pēdējiem un nozīmīgākajiem ir Latvijas un Dānijas džeza mūziķu kopprojekts – albums „Yours Faithfully“, kura ierakstā piedalījies arī viens no pasaules vadošajiem džeza pianistiem Aaron Parks no ASV.