Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Nacionālā bibliotēka izsludina pieteikšanos dalībai “Bītu cīņās” Gaismas pilī

Redakcija
Redakcija

Šī gada 5. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks starptautiskā mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” programmas pasākums “Deju laikmets un Bītu cīņas* Gaismas pilī.” Tā norise plānota divās daļās – pirmā veltīta diskotēku un elektroniskās mūzikas kultūras pirmsākumiem Latvijā un bijušā Padomju Savienības bloka valstīs, savukārt otrā – “Bītu cīņām” (beat battle).

No 28. jūlija līdz 20. augustam LNB sadarbībā ar mūzikas izdevniecību “Dirty Deal Audio” aicina elektroniskās mūzikas pārstāvjus un “bītmeikerus” pieteikties dalībai “Bītu cīņās”!

Lai piedalītos atlases konkursā, mūziķiem jāizveido 2 minūtes ilgs skaņdarbs, izmantojot fragmentus no Latvijas elektroniskās mūzikas daiļrades pioniera Hardija Lediņa kompozīcijas “Lielais Maršs” (skaņdarbs lejuplādei: soundcloud.com/dirtydealaudio). Jaunradītais darbs jāaugšuplādē savā mūziķa “Soundcloud” profilā un jāpievieno mirkļbirka (hashtag) “#BītuCīņas”, kā arī jāsūta uz e-pasta adresi studija@dirtydealaudio.lv. Divu radošāko veikumu autorus, kuri tiks izvēlēti dalībai “Bītu cīņās” Gaismas pilī, pasākuma organizatori paziņos 24. augustā.

Šobrīd “Bītu cīņai” izvēlēti jau šādi dalībnieki: Kodek, Oriole, NiklāvZ, Kashuks, “TV Maskava” un “Minciisha Ieraksti”.

“Bītu cīņas” noritēs pēc šāda principa – dalībnieki izlozes kārtībā tiks sadalīti pāros, un katrs mūziķis uzstāsies ar priekšnesumu pusotras minūtes ilgumā, izpildot iepriekš sagatavotas “remiksu” kompozīcijas (tām pamatā H. Lediņa, Ingus Baušķenieka un grupas “Zodiaks” skaņdarbi).

Pasākuma dalībnieku snieguma radošumu, tehnisko sarežģītību, muzikalitāti un spēju aizraut publiku vērtēs klausītāji un žūrija – Latvijas elektroniskās mūzikas un hip hop leģenda Mixmāstes AG, lietuviešu elektroniskās mūzikas patrons, kā arī Baltijas valstu lielāko “Bītu cīņu” organizators Vaiper Despotin. Mūziķis, kurš saņems visaugstāko vērtējumu, kvalificēsies dalībai nākamajā kārtā. Uzvarētājs tiks noteikts pēc turnīra principa (ceturtdaļfināls, pusfināls, fināls). Katras kārtas uzvarētājs iegūs iespēju turpināt sacensības, līdz brīdim, kad divi dalībnieki mērosies muzikālajiem spēkiem finālā, cīnoties par uzvarētāja titulu. “Bītu cīņu” ceturtdaļfināla skaņdarbi tiks veltīti H. Lediņam, pusfināla kompozīcijas – Ingum Baušķeniekam, fināla veikums – grupai “Zodiaks”. Pirms katras kārtas klausītāji tiks iepazīstināti ar pārveidojamā skaņdarba oriģinālo versiju.

“Bītu cīņas” vadīs mūziķis un hip-hop izpildītājs ansis.

Pasākuma tiešraidi būs iespējams klausīties “Radio Naba” (FM 95,8), kā arī internetā (www.naba.lv). “Bītu cīņu” tiešraide notiks raidījuma “Netīrais darījums” ietvaros (www.netiraisdarijums.lv).

“Baltās nakts” Gaismas pilī pirmajā daļā notiks diskusija par diskotēku kultūras pirmsākumiem Latvijā un bijušajā Padomju Savienības bloka valstīs. To vadīs mākslas kurators un 20. gs. 90. populārā kultūras pasākuma-festivāla “OPEN” rīkotājs Kaspars Vanags un leģendārais multimākslinieks Indulis Bilzēns (Frankfurte, Vācija). Sarunā piedalīsies arī režisors Viktors Buda, kurš šobrīd strādā pie filmas “Deju laikmets” izveides. Tā vēsta par deju kultūras dzīvi 80. gadu Padomju Latvijā .

Pasākumu “Deju laikmets un Bītu cīņas Gaismas pilī” organizē Latvijas Naconālā bibliotēka, mūzikas izdevniecība “Dirty Deal Audio” un Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

Finansiālais atbalsts: Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Lux Express Group.

(*) Bītu cīņas – angļu valodā Beat battle . Tā ir muzikāla sacensība, kurā jaunie mūziķi, izmantojot elektroniskās mūzikas sniegtās iespējas, eksperimentē ar skaņām, izmantojot novatorisku pieeju muzikālajiem stiliem un to kombinācijām.