Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


SAULES MŪZIKA skanēs Orķestra “Rīga” koncertā

Redakcija
Redakcija

Koncerts “Saules mūzika”, veltīts Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai, notiks 4. maijā plkst. 17.00 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē. Programmā iekļauti Andra Sējāna, Jēkaba Nīmaņa, Ilona Breģes, Armanda Aleksandravičus un Riharda Zaļupes skaņdarbi, tostarp divi pirmatskaņojumi. Kopā ar Orķestri “Rīga” un diriģentu Valdi Butānu uzstāsies solisti Rihards Zaļupe (marimba), Oskars Petrauskis (soprāna saksofons), Arvydas Kazlauskas (tenora saksofons). Ievadvārdus teiks muzikologs Orests Silabriedis, piedalīsies gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. Ar šo koncertu Orķestris “Rīga” noslēgs savu 46. koncertsezonu.

Izmantojot saules un gaismas simbolus, kas latviešu mākslā un mūzikā vienmēr saistījušies ar tautas brīvību un atmodu, komponisti atšķirīgi vēsta par Latviju kā neatkarīgu valsti, attēlo tās skaisto dabu un mūsdienu dzīvi dažādās tās izpausmēs.

Jēkaba Nīmaņa jaunais opuss Koncerts orķestrim ar gaismas partitūru “Atspulgi” balstās uz tehnoloģiju sasniegumiem, kas ļauj skanošai skaņai ar kompjūterprogrammu palīdzību radīt atbilstošu gaismu krāsu un intensitāti. J. Nīmanis par jaundarbu saka: “Varbūt es neapzināti sekoju senai komponista Aleksandra Skrjabina iecerei radīt gaismas partitūru simfonijai, kur gaisma ir nevis papildinājums, bet pamata tēma, kas ne tikai iekrāso skatuves noformējumu, bet tiešā veidā to veido, spēlētājs ar savu spēli it kā “izgaismo” skatuvi.” Gaismas scenogrāfiju telpiski veiks gaismu mākslinieks Jānis Sniķers, bet programmēšanu pats komponists.
Dinamiski un aktīvi meklējumi orķestra krāsu paletē un skanējuma spožumā atrodami Armanda Aleksandravičus jaundarbā “Starmeši. Mākslīgās saules”: “Skaņdarbs ir kā paronomāze ar dažādiem gaismas objektiem (diodēm, slēdžiem, rezistoriem u.c.), no apstraktiem lāzera kūļiem līdz konkrētām projekcijām. Tās parādība ir it kā ietekmēta no citiem blakus esošiem gaismas avotiem, tā rezultātā apstraktā skaņu masas āriene iegūst citu formu, nokrāsu un izskatu.”

Rihards Zaļupe būs solists savā svītā “Meža atmosfēras” un par to teic: “Mani emocionāli pievelk daba. Kopējā noskaņa veidota, parādot dažādus marimbas tembrus, kas katrā no daļām pavīd kā mazi dabas skicējumi, dabas atmosfēras. Es ceru, ka meža, dabas un vēja noskaņa sasniegs ikvienu koncerta apmeklētāju”. Saksofonistu Oskara Petrauska un Arvydas Kazlauskas solo skanēs Ilonas Breģes darbā “Saulains stūrītis”, kas sakņojas Aspazijas dzejoļu krājuma noskaņās un emocijās: “Bērnības un agras jaunības dienu ainas un izjūtas – tā ir dvēseles brīvība un atbrīvotība no rūpēm, sāpēm, pārdzīvojumiem, kas vairāk vai mazāk katra dzīvē ienāk līdz ar pieauguša cilvēka gaitu sākumu.” “Ne velti nosaukums ir “Saulains stūrītis” – gaišas dvēseles patvērums,” atzīst komponiste. Andra Sējāna darba “Karavāna” ideja smelta Jozefa Haidna Atvadu simfonijas izskaņā, kad mūziķi pa vienam atstāj skatuvi, tikai A. Sējāns ir izvēlējies pretēju procesiju – orķestra mūziķu skaits uz skatuves palielināsies.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas saņemami 2. un 3. maijā no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 Kronvalda bulvārī 8, 1. stāva foajē. Sēdvietas zālē nav numurētas.