Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Aicina uz Edgara Lipora un koklētāju ansambļa BALTI albuma prezentāciju

Redakcija
Redakcija

2018. gada 29. martā plkst. 19.00 VEF Kultūras pils Kamerzālē notiks Edgara Lipora un koklētāju ansambļa BALTI ierakstītā albuma Zīlīt’ skaisti padziedāja prezentācijas koncerts.

Kokle ir instruments, kurš ar mīlestību spēlēts cauri gadu simtiem.
Albums Zīlīt’ skaisti padziedāja ir Edgara Lipora un koklētāju ansambļa BALTI radošās sadarbības rezultāts. Tajā dzirdamas Edgara Lipora radītas instrumentālas un vokāli instrumentālas latviešu tautasdziesmu apdares, kā arī oriģinālskaņdarbi koklētāju ansamblim.

Edgars Lipors ir profesionāls leļļu teātra aktieris, ar pamatīgu pieredzi tradicionālās kultūras apzināšanā un popularizēšanā, šobrīd sevi uzskata par brīvu multimākslinieku. Piedalās dažādos dramatiskā, leļļu, kustību un dejas teātra projektos, vada vīru kopu Vilki un danču mūzikas grupu Trejdeviņi, komponē mūziku teātra izrādēm, koklētāju un tautas deju ansambļiem. Ņemot talkā sava tēva, kokļu meistara Kārļa Lipora padomu, pats izgatavo etnogrāfiskās kokles.

Babītes novada Kultūrizglītības centra koklētāju ansamblī BALTI savas muzikālās gaitas turpina tie Babītes Mūzikas skolas absolventi, kuriem kokle kļuvusi par ko svarīgu un sirdij tuvu.
Ansambļa repertuāru galvenokārt veido dažādu Latvijas novadu tautas dziesmu un deju apdares, kuru teksti ir senās baltu tautu kultūras sastāvdaļa. BALTI izpilda arī klasiskās mūzikas pārlikumus, mūsdienu komponistu oriģinālmūziku koklēm, kā arī vokāli instrumentālas kompozīcijas.

Edgara Lipora dēls Dzintars apguvis koncertkokles spēli Babītes Mūzikas skolā un šobrīd muzicē koklētāju ansamblī BALTI, kas ir viens no Edgara Lipora galvenajiem iemesliem rakstīt mūziku koklētāju ansamblim, iekļaujot repertuārā arī puišu dziesmas. Tieši tāpēc jau vairākus gadus Edgaram ir cieša radošā sadarbība ar BALTIEM.

BALTIEM tuvs ir Edgara Lipora latviešu tautasdziesmu apdaru un oriģināldarbu dziļais latviskums un mūsdienīgi izteiksmīgā mūzikas valoda. Komponistam izdodas atklāt jauniešiem mūsu tautiskuma kodu un iedvest aizrautību kopīgā muzicēšanā.