Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Pirmā Adventa koncerts Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā

Redakcija
Redakcija

Pirmā Adventa svētdienā, 3. decembrī plkst. 20.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā baroka orķestris Collegium Musicum Riga un tā diriģents Māris Kupčs atskaņos J. S. Baha instrumentālo koncertu rekonstrukcijas. Baroka lielmeistaram veltītajā vakarā izskanēs koncerts baroka vijolei (BWV 1052R), dubultkoncerts baroka obojai un vijolei (BWV 1060R), kā arī koncerts obojai d’amore (BWV 1055R).

Johana Sebastiana Baha (Johann Sebastian Bach, 1685-1750) personībai un viņa daiļradei neapšaubāmi ir īpaša nozīme Eiropas mūzikas kontekstā. Senās mūzikas speciālistu vidū ir zināms interesants fakts, ka Bahs nebūt nebija atzīts kā komponists savu laikabiedru vidū, jo Bahs atšķirībā no G. F. Hendeļa un G. F. Tēlemaņa nevarēja lepoties ar labu izglītību, kādēļ tika daudzkārt pamatoti kritizēts par retorikas formu un izteiksmju nepietiekamu pārzināšanu. Tomēr nenoliedzami Baha talants un melodiskās, harmoniskās un bieži vien ārkārtīgi sarežģītās partitūras apliecina viņa unikālo stilu un nozīmību mūzikas vēsturē, ieņemot mūsdienās vietu kā vienam no visvairāk atskaņotajiem komponistiem.

Baha instrumentālie koncerti ir ļoti iecienīts žanrs 17. un 18. gs. mūzikas mīļotāju vidū, tomēr šie koncerti ir atpazīstamāki vēlīnās klavesīna versijās, bet agrīno versiju partitūras līdz mums nonākušas tikai fragmentāri. Līdz šim brīdim ir gana daudz jautājumu, paverot iespēju plašām diskusijām, kādam instrumentam kurš koncerts ir sākotnēji rakstīts. Eksistē daudzi rekonstrukciju varianti, bet neviens no tiem nav pieņemts kā neapstrīdami galīgais, tādēļ 3. decembra koncertā būs iespēja dzirdēt diriģenta un senās mūzikas pētnieka Māra Kupča rekonstruētās versijas, kuras atskaņos baroka orķestris Collegium Musicum Riga vēsturiskajiem instrumentiem akustiski īpaši piemērotajā Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā. Koncerta solistes – vijolniece Agnese Kanniņa-Liepiņa, obojiste Kristīne Kupča un Ieva Nīmane, kuras izpildījumā būs iespēja dzirdēt savdabīgo baroka laika mūzikas instrumentu oboju d’amore.

Ieeja koncertā bez maksas

Pateicamies atbalstītājiem – Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Latvijas Republikas Kultūras ministrijai, Creative Europe, EEEmerging (Emerging European Ensembles).