Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Jevgēnija Zimā: “Klasika tumsā” ir jauna veida piedzīvojums mūzikas cienītājiem

Redakcija
Redakcija

“Klasika tumsā” ir pasaulē vienīgais klasiskās mūzikas koncerts ar multimediju šova elementiem, kas notiek tumsā, vienīgajam gaismas avotam esot moderno tehnoloģiju radītām 3D projekcijām. 26.aprīlī šo koncertu būs iespējams pieredzēt arī Rīgā, Lielajā Ģildē. Lai dotu labāku priekšstatu par to, kas padara “Klasiku tumsā” tik īpašu, tā mākslinieciskā vadītāja Jevgēnija Zimā zemāk pastāsta sīkāk par koncerta unikalitāti.

Ideja apvienot dažādus izpildījuma žanrus bija jau Vāgneram, kad viņš pievienoja drāmas elementus simfonijai un operai. Tolaik tas bija tik drosmīgs un izaicinošs solis, ka publika vienlaikus kritizēja to un sajūsminājās par skaņdarbu jauniegūto emocionālo pieskaņu. Šobrīd ir līdzīgi - mums ir tehnoloģijas, kas no kosmosa nolasa ceļus, ierīces, kas ar īpašām gaismām rada 3D objektus un pat filmē zvaigznes kosmosā.

Nezinātājām varētu šķist, ka savienot visas šīs iespējas un procesus ir absurdi, savukārt es tur saskatīju potenciālu, tā radās ideja par projektu “Klasika tumsā”. Projekta mērķis ir pievērst cilvēku tā saknēm un dzīves pamatvērtībām. Tematika, kas caurvij koncerta programmu ir plašais un līdz galam neizdibinātais kosmoss. Koncerta laikā skatītājs sēž tumsā, tas dod iespēju “izslēgt” dažādus uzmanību novērsošos faktorus un radīt stāvokli, kad cilvēks var pilnībā fokusēties uz savu iekšējo pasauli. “Klasika tumsā” tā ir iespēja uz pusotru stundu atslēgt visu lieko un izbaudīt vienkāršas, bet emocijām bagātas sajūtas, kas rodas saplūstot ar dieviški skaistu mūziku.

Konkrēti programmu iedvesmoja “mikro” un “makro” kosmosa idejas, pētīju daudz un dažādu informāciju sākot ar Plotina un Nikolaja Kuzanskija idejām. Cilvēks ir kosmisks pēc savas dabas, viņš ir esības centrs, kurā ir visi visuma elementi, īpašības un iezīmes. Šī ideja caurstrāvo visu šova programmu. Ne bez iemesla esam iekļāvuši konkrētos skaņdarbus no Vivaldi, Baha, Pučiņi, Prokofjeva un Pjacollas gara darbiem - tie ir darbi, kas iezīmē būtiskus klasikas, džeza un neoklasikas elementus.

Repertuārs ir pakārtots galvenajai idejai - apkopot klasiskās mūzikas un džeza šedervus. Mūzikas programmai mēs atlasījām vislabāko no 17. - 21. gadsimta mūzikas. Skatītājam būs iespēja izdzīvot vairākos gadsimtus kā veselu dzīvi - no dzimšanas līdz jaunai atdzimšanai. Katra detaļa, katra nots ir saistītas ar stāsta ritmu. Jebkurā šova brīdī skaitītājs varēs pateikt: “tas ir par mani, par manu dzīvi”!

Koncerts būs tiešām skaists un kvalitatīvs pasākums, jo mūziķi, kas veido “Pēterburgas virtuzu” komandu ir vieni no labākajiem Pēterburgā. Mākslinieki pārstāv Mihailovska un Marijinska teātrus, filharmonijas orķestri, akadēmisko kapellu, džeza mūziķus. Un viss kolektīvs ļoti nopietni gatavojās “Klasika tumsā” koncertiem, dažreiz pat ierodoties uz mēģinājumiem naktī vai pat tik agri kā 7 no rīta, turklāt, tās ir vairāk nekā 350 lapas nošu teksta, ko mēs spēlēsim sinhroni kopā.

Ticu, ka koncerts ļaus daudziem paskatīties uz mūziku citādāk, pat tiem, kas ikdienā neklausās klasisko mūziku. Arī es, strādājot pie šī projekta, pārskatīju savu attieksmi pret vairākiem komponistiem: Barjeru, Vivaldi, Forē, Sen-Sansu, Borodinu, Rahmaņinovu un protams Bahu. Es jau kopš bērnības esmu profesijā, aiz muguras man ir pavadīti daudzi gadi konservatorijā un koncertējot, bet daži skaņdarbi, tikai tekoši iemācīti no galvas un spēlēti tumsā, atklājās man pa īstam. Man atklājās daudz dziļāka jēga pasaules procesos, nekas nenotiek haotiski, viss ir sakārtots un savstarpēji saistīts. Un visa pilnība un skaistums mīt mūsos pašos.

Pirmo reizi Rīgā mākslinieki ar muzikālo izrādi “Klasika tumsā” viesojās pagājušā gada 4.novembrī. Tagad, 26.aprīlī, Lielajā Ģildē plkst. 20.00, mūziķi Rīgā viesosies atkārtoti, piedāvājot jaunu programmu. Pēc koncerta Latvijā grupai ir paredzēta neliela koncertturneja Krievijā un sarakstā iezīmēta arī Āzija.

Koncertā uzstāsies orķestris “Pēterburgas virtuozi” soliste Marija Litke (soprāns, Mihailovska teātris), Romāns Arndts (tenors, Marinska teātris), starptautisko konkursu laureāts Aleksejs Strepko (saksofons), Jevgēņijs Krasiļņikovs (Indijas sarods) un Arturs Bočkivskijs (ģitāra). “Klasika tumsā” piedāvā projekta mākslinieciskā vadītāja Jevgēnija Zima un koncertaģentūra “Jazz Do It”.

Biļetes pieejamas “Biļešu Serviss” kasēs, cena no 20.00 līdz 70.00 eiro: https://bit.ly/2FWPIhP