Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


“Runā Pārdaugava” ietvaros notiks tikšanās ar diriģentu un mūzikas pedagogu Jāni Erenštreitu

Redakcija
Redakcija

26. septembrī plkst. 18.00 Ojāra Vācieša muzejā (O. Vācieša ielā 19, Rīgā) sarunu cikla “Runā Pārdaugava” ietvaros notiks tikšanās ar diriģentu un mūzikas pedagogu Jāni Erenštreitu.

Jānis Erenštreits tiek uzskatīts par vienu no zēnu koru kustības pamatlicējiem. Latvijas simtgades Dziesmu svētkos viņš diriģēja valsts himnu. Jāņa Erenštreita darbība saistīta ar nozīmīgu devumu Latvijas kultūrizglītībā – zēnu kora kustības veidošanu Latvijā, zēnu kora dziedāšanas tradīciju kopšanu un uzturēšanu, jauna izglītības modeļa – Rīgas Doma kora skolas izveidošanu – Latvijā. Viņš ir vairāku Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģents un goda virsdiriģents. 1997. gadā Erenštreits tika apbalvots ar ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2018. gadā saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā. 2017. gadā izdevis grāmatu “Kroņu pinējs” (Jānis Roze) par latviešu koru kultūras pamatlicēju un latviskās izglītības celmlauzi Jāni Cimzi.
Jau tradicionāli Ojāra Vācieša muzejā tiek rīkoti sarunu cikli, uz kuriem tiek aicināti dažādu jomu kultūras personības, lai runātu par aktuāliem jautājumiem kultūrā un sabiedrībā.

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Ojāra Vācieša muzejā noritēs cikls “Runā Pārdaugava”. Sarunu vakari Ojāra Vācieša muzejā jau ir ilggadēja tradīcija, kas izaugusi no Valodas vakariem, kuros muzeja apmeklētāji tikās ar radošās inteliģences pārstāvjiem, aktualizējot valodas lietošanu gan literāros tekstos, gan ikdienā. Sarunu vakari norit jau septiņu gadu garumā no 2009. gada. Pasākumu-sarunu cikli iemantojuši pastāvīgu auditoriju un kļuvuši par vienu no muzeja vizītkartēm.

2018. gadā Ojāra Vācieša muzejā plānots izveidot ekspozīciju, kurā atspoguļotas vēsturiskās Ojāra Vācieša muzeja ēkas un tuvākās apkaimes vēsture. Šis sarunu cikls iecerēts tā, lai precīzāk iezīmētu Pārdaugavas kultūrvēsturiskās aprises, tās iedzīvotājus, novietojumu telpā un nākotnes perspektīvas. Uz sarunām aicināti cilvēki, kas atstājuši būtisku pienesumu Latvijas un īpaši Pārdaugavas kultūrā. Pasākumu ciklā arī aicina Pārdaugavas apkaimes cilvēkus apzināties savas apkārtnes nozīmi un aktīvi iesaistīties tās veidošanā.

Šajā gadā notiks trīs sarunu cikla “Runā Pārdaugava” pasākumi:
26. septembrī muzejā viesosies diriģents un mūzikas pedagogs Jānis Erenštreits;
31. oktobrī arhitekte Zaiga Gaile;
28. novembrī žurnālisti Pauls Raudseps un Dace Smildziņa.

Ieejas maksa 2,00 EUR
Skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,50 EUR