Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Olga Rajecka – Latvijas pērles un tautas dīvas stāsts

Redakcija
Redakcija

Olga Rajecka – Latvijas pērles un tautas dīvas stāsts
Rajecka 2014. gada vasarā. Jāņa Deinata foto

Olga Rajecka klābūtne jau vairāk nekā trīs desmitgades dod spilgtu tonējumu mūsu ikdienai. Šīs nedēļas nogalē (svētdien, 24. augustā) ar viņas koncertprogrammas “Buramdziesmas” pirmatskaņojumu Dzintaru koncertzālē noslēgsies festivāls “BIGBANK Latvijas Pērles”. Olga prezentēs savu jauno albumu ar Imanta Kalniņa dziesmām. Dīva joprojām ir spilgta, neprognozējama un pārsteidzoša! Un atkal citādāka!

Latviešu attiecības ar Olgu Rajecku sākās 80. gadu sākumā, kad viņa bija slavenā Eolikas vokālā kvarteta spožākā dalībniece, ļaujot mums visiem sajust vieglu lepnumu ik reizi, kad Eolika ar PSRS neierasti rietumniecisku tēlu un repertuāru parādījās Vissavienības TV pārraidēs. Starojošās popzvaigznes tēls Eolikā bija tik spilgts, ka ziņa par Olgas pāriešanu uz Imanta Kalniņa nopietnās rokmūzikas grupu Turaidas Roze 80. gadu vidū daudziem likās neticama. Taču tieši Turaidas Rozē dziedātājas talants ieguva jaunu mērogu, padarot viņu par vienu no visu laiku spilgtākajām latviešu solistēm.

Olga ir dziedājusi arī grupās Jumis, Tango, Bāze 7 un Dāmu Pops, sadarbojusies ar dziesmu autoriem Raimondu Macatu, Aigaru Grāveru, Valdi Atālu, daudz koncertējusi bērniem, uzstājusies kopā ar Vari Vētru un citiem mūziķiem. Mākslinieces pārtapšanas spēja, vienā koncertā iejūtoties naivi bērnišķīgajā “Lielās zives” tēlā, lai pēc brīža izdzīvotu Šekspīra soneta lirisko dramatismu vai nacionālu smeldzi Atmodas laika himnās, ir tikpat apbrīnojama kā spēja allaž saglabāt savu mākslinieces būtību. Lai cik mainīga un dažāda, Olga vienmēr ir viņa pati.

Arī “Buramdziesmu” programmā māksliniecei ir jauns tēls un noskaņojums – hipijiska dabas meita, stipra un mūsdienīga, ar izteiktu tautisko un sievišķo starojumu. Olga vienmēr bijusi aizrautīga dejotāja, taču šoreiz viņa uz skatuves dejos tik daudz kā vēl nekad – kopā ar viņu būs arī TDA Līgo un VPDK Rotaļa dejotāji, kā arī Laimas Muzykanti, Baumaņu ģimene, Roberto Meloni un Rihards Lepers. Simboliski, ka “Buramdziesmu” pirmatskaņojums notiek festivālā “BIGBANK Latvijas Pērles” un tieši Dzintaru koncertzālē – šeit Olga neskaitāmas reizes uzstājusies ar Eoliku, šeit viņa saņēma solistu konkursa “Jūrmala ‘87” skatītāju balvu (par Olgu ar savām pastkartēm - nevis sms kā mūsdienās! - nobalsoja divi miljoni skatītāju no visas PSRS), šeit pirms dažiem gadiem ar Turaidas Rozi un LSO tika atkaņotas Imanta Kalniņa “Lielās dziesmas” un svinēta pašas dīvas lielā un apaļā svētku diena! Jā, dzīve bez Olgas Rajeckas būtu garlaicīgāka!

Vēl festivālā “BIGBANK Latvijas Pērles”:

21. augustā – Raimonds Pauls
22. augustā – Laima Vaikule
23. augustā – Mārtiņa Freimaņa dziesmas

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīze tirdzniecības vietās un internetā:
Biļešu Paradīze