Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Pavasara festivāla “WINDSTREAM” koncerti martā

Redakcija
Redakcija

Pavasara festivāls “WINDSTREAM” ir krāšņi atklāts, bet jau marta izskaņā Orķestris “Rīga” aicina uz nākamajiem diviem koncertiem. 25. martā Rīgas Doma baznīcā Komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts koncerts “Apokaliptiskā simfonija”, bet 30. martā Rīgas Sv. Jāņa baznīcas velvēs izskanēs koncerts “V. A. Mocarts – Rekviēms”.

Mūsdienu šveiciešu komponista Tomasa Trahsela (Thomas Trachsel, dzim. 1972) Trešā “Apokaliptiskā” simfonija, kas sacerēta 2011. gadā, pirmo reizi Latvijā tiks atskaņota 25. martā. Orķestra “Rīga” diriģents un mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns stāsta: “Šai simfonijai ir raksturīga krāšņa un meistarīga instrumentācija, formas un satura ziņā tā ir ļoti vērienīga, es pat teiktu – monumentāla simfonija, kas skar svarīgus eksistenciālus jautājumus un ir gana skaudru pārdomu pilna. Ar šīs spēcīgi uzrunājošās mūzikas palīdzību turpināsim pildīt mūsu visu pienākumu cieņpilni pieminēt un neaizmirst mūsu tautas vēstures traģiskākās lappuses.” Simfonijas piecas daļas emocionāli raisīs vienotu stāstu par cilvēku garīgo stāvokli, sākot ar bailēm par nākotni, un beidzot ar jautājumu “Kas ir tur, kur nav palicis nekas?”. Komponists, līdzīgi kā Gustavs Mālers savās izvērstajās simfonijās, emocionālā vēstījuma padziļināšanai izmantojis vokālu dziedājumu ar mūsdienu šveiciešu rakstnieka Artura Onegera (Arthur Honegger) tekstu, ko koncertā atskaņos Iveta Romancāne, Ineta Romancāne, Agnese Urka un Ilze Bērziņa.

Lielās Piektdienas vakarā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā notiks V. A. Mocarta Rekviēma atskaņojums. Pie orķestra “Rīga” diriģenta pults debitēs Jānis Ozols, piedalīsies divi Jāņa Ozola vadītie kori – Babītes novada jauktais koris “Maska” un Garkalnes novada jauktais koris “Pa Saulei”. Solistu kvarteta sastāvā būs Jolanta Strikaite-Lapiņa, Ieva Parša, Raimonds Bramanis un Rihards Mačanovskis. Orķestris “Rīga” V. A. Mocarta Rekviēmu atskaņos franču komponista Dezirē Dondeine (Désiré Dondeyne) pārlikumā simfoniskajam pūtēju orķestrim. Transkripcijas autors ir labi pazīstams franču 20. gadsimta pūtēju orķestru mūzikas komponists. Mocarta mūzikai D. Dondeine piegājis ir lielu pietāti: pilnīgi nemainītas ir solistu un kora balsis, tikai orķestra stīgu instrumentu partijas ir pārliktas pūšaminstrumentiem, dodot Mocarta mūzikai ērģelēm līdzīgu skanējumu.

Bezmaksas ielūgumi uz koncertu “Apokaliptiskā simfonija” saņemami Rīgas doma kasē no 19. marta. Biļetes uz koncertu “V. A. Mocarts – Rekviēms” iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un Bilesuparadize.lv
Biļešu cenas no 5 EUR.