Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Laila Saliņa un Gundars Silakaktiņš muzikālajā stāstā „Elles ķēķis. Ņujorka->Latvija”

Redakcija
Redakcija

Latvija”. Izrādes idejas, scenārija, dziesmu un video autore ir ASV dzīvojošā izcilā latviešu mūziķe un aktrise Laila Saliņa, kura šo stāstu izspēlēs kopā ar aktieri Gundaru Silakaktiņu. Iestudējuma režisore – Dita Balčus, to producē Mūzikas un mākslas atbalsta fonds. Pirmizrāde – 5.maijā kultūras telpā
3 MĀSAS.

Latvija” ir veltīts Ņujorkas dzejnieku grupai „Elles ķēķis", kura galvenie pārstāvji bija latviešu trimdas dzejnieki Gunars Saliņš un Linards Tauns. Ar stāstījumiem, dzejām, dziesmām, attēliem un video materiāliem Laila Saliņa un aktieris Gundars Silakaktiņš veidos tiltu starp Ņujorku un Latviju – tagadni un pagātni. Dziesmas ar Gunara Saliņa, Linarda Tauna un Lalitas Muižnieces vārdiem uzvedumam sarakstījusi Laila Saliņa. Izrādē skanēs gan vairākas dziesmas Lailas Saliņas un Gundara Silakaktiņa izpildījumā, gan dažādu autoru dzeja un dokumentāli stāstījumi par „Elles ķēķa” notikumiem.

Kas ir „Elles ķēķis”? Atgādināsim, ka Otrā pasaules kara laikā, kad bija notikušas pirmās izsūtīšanas uz Sibīriju, daudzi latvieši nolēma izbēgt no draudiem un pameta visu: mājas, draugus, ģimeni un jaunības sapņus – ar cerību, ka viņi varēs atgriezties dzimtenē, kad tā būs atkal brīva. Pēc bīstamām bēgļu gaitām liela daļa nonāca „dīpīšu” (Displaced Persons') nometnēs Vācijā, kur nācās pavadīt četrus piecus gadus, gaidot atļauju emigrēt uz ASV un citām valstīm. Pēc nonākšanas Ņujorkā pagājušā gadsimta 50. un 60. gados ostas rajonā „Hell’s Kitchen” apvienojās neliela, bet dedzīga jauno latviešu trimdas mākslinieku grupa, kas cerēja uz pilnvērtīgu dzīvi atvērtā pilsoniskā sabiedrībā, kur viņu tiesības uz vārda brīvību un izpausmi ir aizsargātas. Starp viņiem bija dzejnieki, rakstnieki, gleznotāji un mūziķi, kurus spēcīgi ietekmēja amerikāņu kultūra un mākslas virzieni, tostarp abstrakcionisms, ekspresionisms, Ņujorkas eksperimentālais teātris un dzeja. Tas atspoguļojās viņu daiļradē un eksperimentos, kā rezultātā viņi izveidoja savu īpašu stilu, kas piešķīra jaunas dimensijas latviešu kultūras laukam. Viņi kļuva pazīstami kā „Elles ķēķa” mākslinieki un ietekmēja citus latviešu māksliniekus brīvajā pasaulē, savukārt padomju Latvijā aiz dzelzs priekškara par viņiem bija zināms ļoti maz.

Galvenie „Elles ķēķa” pavāri bija tuvie draugi, dzejnieki Gunars Saliņš un Linards Tauns, kuri centās savienot jaunus mākslas virzienus un lielpilsētas iespaidus ar savu latviešu identitāti. Tai vidū bija arī mākslinieki, mūziķi un prozas rakstnieki. Trimdā dzīvodami, viņi izveidoja savu īpašo stilu, kas piešķīra jaunas dimensijas latviešu kultūras laukam. Sigurda Vīdzirkstes „melnās saules” tēma gleznās uzrunāja arī Gunaru, kuŗš izmantoja šo nosaukumu otrai dzejas grāmatai. Tam visam līdzi darbojās arī Gunara sieva Jautrīte – literatūras pētniece un valodniece, kura ilgus gadus cītīgi dokumentēja šo bagātīgo laiku, un visus priekus un bēdas, kas ap to saistījās.

Latvija” varēs noskatīties:

5.maijs plkst.19 pirmizrāde kultūras telpā 3MĀSAS
9.maijs plkst.18 Limbažu Administratīvā ēka
10.maijs plkst.19 Saldus Mākslas skola
17.maijs plkst.17 Dobeles Bibliotēka
22.maijs plkst.19 VEF Kultūras pils
23.maijs plkst.19 Liepājas muzejs
24.maijs plkst.19 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs
26.maijs plkst.18 Ungurmuiža

Biļetes uz izrādi var iegādāties „Biļešu Paradīzes” kasēs un internetā Bilesuparadize.lv