Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Jauniešu koris BALSIS uzsāk koncertsēriju Lielupes BALSIS

Redakcija
Redakcija

Savu 34. sezonu Jauniešu koris BALSIS iesāks ar 2011. gadā aizsāktās koncertsērijas Daugavas BALSIS turpinājumu - LIELUPES BALSIS! No 27. līdz 30. augustam LIELUPES BALSIS 2020 ietvaros izskanēs 10 koncerti Lielupes abos krastos posmā Bauska - Jelgava. Koncertsērija būs lielisks emociju ceļojums vietās, kur kormūzika šodien skan reti vai nav skanējusi vispār. BALSIS klausītājiem sagatavojušas 4 dažādas koncertprogrammas, kurās izskanēs latviešu un ārzemju autoru garīgā un laicīgā mūzika, Raimonda Paula un Ineses Zanderes dziesmu cikls “Par Latvijas upēm”, kā arī Dziesmu svētku klasika un koristu solo repertuārs.

Lielupes Balsis ir arī ceļojums, kurā vēršam uzmanību kultūrvēsturiskajam mantojumam, iepazīstam, atgādinam, popularizējam un galu galā - paši izzinām mūsu zemes vēsturi un smeļamies spēku rītdienai.

27. augusts, ceturtdiena
12.00 koncertsērijas pirmais koncerts Bauskas Pilskalna parka estrādē, kopā ar izcilo dzejnieci Inesi Zanderi, kura īpaši šai reizei būs sagatavojusi savas dzimtas stāstu un dažus jaunus dzejoļus. Koncerta izskaņā kopīgā dziesmā ir aicināti pievienoties visi Bauskas novada koru dziedātāji.
16.00 koncerts pie Bornsmindes muižas ieskandinās Rundāles novada svētkus, kuri norisināsies no 29. augusta līdz 6. septembrim. Bornsmindes muižas kungu māja celta ap 1763. gadu un ir pārbūvēta četras reizes - sākotnēji celta kā vienstāva ēka baroka stilā, 19.gs. sākumā pārbūvēta vēlā klasicisma stilā, iegūstot otro stāvu, taču 19.gs. beigās pārbūvēta tā laika populārajā neogotikas stilā un ieguvusi torni. Pēdējā pārbūve notikusi 1962. gadā, kad ēka ieguva tās pašreizējo izskatu. Kopš tā laika muižas telpās izvietotas Valsts Saulaines lauksaimniecības tehnikuma kopmītnes, vēlāk - tuberkulozes slimnīca, bet tagad tā ir pamesta.
18.00 topošajā IGO mūzikas un mākslas centrā “Ceplis” klausītājiem būs iespēja baudīt kora dziedātāju solo programmu savdabīgā, industriālā vidē upes krastā. 19.gs. otrajā pusē un 20. gs. sākumā ciematā Ceplis izveidojās rūpniecisks kompleks, kurš savu darbību turpināja arī padomju laikā līdz 90. gadiem. Kompleksā ietilpst kaļķu dedzinātava, ķieģeļu ceplis, dakstiņu ražotne, krāsns podiņu ražotne, glazēšanas cehs u.c. Līdz pat 1940. gadam tas piederēja grāfam Anatolam Līvenam, kurš bijis arī Cepļa vadītājs.

28. augusts, piektdiena
12.00 Mežotnes pilskalnā un
13.00 Mežotnes Līgo dārzā (Doktorāta iela 4) būs divdaļīgs koncerts ar pārgājienu pār Lielupes gājēju tiltiņu. Pilskalnā, kā jau senču svētvietai pienākas, skanēs tautiska programma, bet Līgo dārzā BALSIS kuplinās Mežotnes vokālais ansamblis “Mēs” un vadītāja Liene Gaile.
18.00 koncerts Salgales jaunajā baznīcā. Salgales baznīca būvēta 16.gs., bet jau pēc nepilniem 100 gadiem tās vietā tika uzcelta cita, jo vecā bijusi nolietojusies. Otrajā pasaules karā dievnams tika pamatīgi sabombardēts un pēc tam vairs netika atjaunots. Vēlāk Salgalē uzbūvēta jauna baznīca – Salgales evaņģēliski luteriskā baznīca.

29. augusts, sestdiena
12.00 Staļģenes muižas parkā. Muiža veidojusies 16.gs., taču pašreizējais muižas komplekss izveidots 18.gs. beigās. Šobrīd pils telpās darbojas Staļģenes vidusskola un pagraba telpās - Jaunsvirlaukas pagasta novadpētniecības muzejs. Koncertā piedalīsies Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagasta un Ozolnieku novada Salgales pagasta jauktais koris “Svīri” un diriģents Farhads Stade.
17.00 “Jāņa Čakstes māja” Aučos ir Latvijas Valsts pirmā prezidenta dzimtas mājas, kas celtas 20.gs. 30. gados un kopš 1995. gada atkal pieder Čakstes dzimtai. 2018. gadā atjaunotajā kalpu mājā modernā, laikmetīgā formā izstāstīts Jāņa Čakstes un viņa dzimtas likteņstāsts Latvijas vēstures un demokrātijas attīstības kontekstā.
21.00 pie Teteles pamatskolas, kas ir viena no senākajām Ozolnieku un Jelgavas novada skolām. Par tās teju 200 gadu seno vēsturi liecina ne tikai skolai blakus esošais parks, bet arī ap 1840. gadu Lielupes krastā būvētais Tetelmindes tornis, par kura celšanu esot divas versijas - vieni uzskata, ka tas ticis celts par godu Krievijas imperatoram Aleksandram III, kurš bijis barona Frīdriha fon Bēra draugs un bieži braucis kopā ar baronu medībās, bet citi pauž, ka celts tādēļ, ka 19. gs. vidū šajā apkārtnē esot bijušas modē mākslīgas pilsdrupas.

30. augusts, svētdiena
18.00 koncerts Jelgavas stacijā, kas ir viena no lielākajām dzelzceļa stacijām Latvijā. Celta 1868. gadā reizē ar dzelzceļa būvi (arhitekts Oto Dīce) un ir saglabājusies līdz mūsdienām, kaut arī stipri cietusi abu pasaules karu laikā. Starp Pirmo un Otro pasaules karu caur Jelgavu kursējis starptautiskais vilciens Nord - Express maršrutā Rīga - Jelgava - Kēnigsberga - Berlīne.

Šādas būs Lielupes BALSIS 2020, bet nākamgad koncertsērija turpināsies līdz Baltijas jūrai. Jauniešu koris BALSIS un Ints Teterovskis izsaka milzīgu pateicību Bauskas, Rundāles, Ozolnieku un Jelgavas novadiem, Bauskas un Jelgavas pilsētām, Mežotnes, Rundāles, Salgales, Jaunsvirlaukas, Cenu pagastu pārvaldēm par iesaisti koncertsērijas organizēšanā un realizēšanā.
Lielupes BALSIS 2020 tiek realizētas, pateicoties Zemgales plānošanas reģiona, Valsts kultūrkapitāla fonda, Akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” finansiālam atbalstam (641,09 EUR) .

Koncerti ir bezmaksas. Par iespējamiem ierobežojumiem interesēties īsi pirms koncerta norises vietā, kā arī balsis.lv .

Seko mums -
balsis.lv: twitter.com/ChoirBalsis, facebook.com/ChoirBalsis, instagram.com/youthchoirbalsis

Klausies mūs -
Spotify – Youth choir BALSIS