Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Uz sadraudzības koncertu Rīgas sv. Pētera baznīcā aicina koklētāju ansamblis “Cantata” (Latvija) un Veleslijas Koledžas sieviešu koris (ASV)

Redakcija
Redakcija

27. martā, plkst. 18:30 Rīgas sv. Pētera baznīcā notiks skaists sadraudzības koncerts, kurā uzstāsies izcilais Veleslijas Koledžas sieviešu koris (The Wellesley College Choir) no ASV diriģentes Lisas Greiemas (Lisa Graham) vadībā un latviešu koklētāju ansamblis “Cantata” (mākslinieciskā vadītāja Anda Eglīte). Pateicoties labdaru atbalstam, ieeja koncertā būs bez maksas, ar ielūgumiem, kurus iespējams saņemt visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās.

Koncertam Rīgā Veleslijas Koledžas sieviešu koris sagatavojis programmu, kurā dzirdēsim dažādu laiku un komponistu kora mūzikas skaņdarbus - igauņu komponista Veljo Tormisa “Dziedoņa bērnība”, Viljama Haulija “Magnificat”, Pola Kristiansena “Brīnišķā mīla”, Gustava Holsta “Lai klusē mirstīgie”, Frānsisa Pulenka “Ave Maria” no operas “Karmelītu dialogi”, Donalda Patrikina “Rīta zvaigzne”, Johana Sebastiana Baha “Mēs steidzamies vājā, bet dedzīgā gaitā” no Kantātes nr.78 un daudzi citi kormūzikas šedevri.

Savukārt koklētāju ansambļa “Cantata” izpildījumā dzirdēsim Ērika Ešenvalda ”Saules krustcelēs” un Johana Pahelbela „Kanonu Re mažorā“.

Abi muzikālie kolektīvi kopā izpildīs trīs skaņdarbus – latviešu tautasdziesmas „Trīs sidraba upes tek“ un „Pie Dieviņa gari galdi“, kā arī populāro afroamerikāņu kompozīciju „Deep River“.

Veleslijas koledžas koris dibināts tālajā 1900. gadā, un jau vairāk nekā simts gadu spodrina amerikāņu sieviešu koru tradīcijas. Kora diriģentu vidū bijuši tādi ievērojami komponisti un diriģenti kā Rendels Tompsons, kas plaši pazīstams ar saviem kormūzikas korāļiem. Tomēr, neskatoties uz ievērojamo vēsturi, koris aktīvi pasūtina arī jaundarbus no tādiem komponistiem kā Mardžorija Merimena, Viljams Haulijs, Kirke Mekems, Deivids Čaildss un Džoana Šimko. Kolektīvs bieži sadarbojas ar citu universitāšu un koledžu koriem, tostarp ar Hārvarda Universitātes, Kornela Universitātes, Virdžīnijas Universitātes un ASV Jūras akadēmijas dziedoņiem. Vietēja un starptautiska mēroga koncertturneju ietvaros Veleslijas koledžas koris uzstājies tādās prestižās zālēs kā Vašingtonas Nacionālā katedrāle, Monreālas Dievmātes bazilika, Kordovas mošeja, kā arī sniedzis priekšnesumu pašam Romas pāvestam Sv. Pētera bazilikā, Vatikānā.

Kora diriģente Lisa Greiema vada Veleslijas koledžas kori jau vienpadsmit gadus; un koledžas mūzikas fakultātē pasniedz arī mūzikas teorijas kursus. Viņas vadībā Veleslijas koledžas koris aizvadījis starptautiskas koncertturnejas pa Angliju, Velsu, Kanādu, Spāniju un Itāliju, kā arī sniedzis neskaitāmus priekšnesumus ASV. Lisa Greiema aktīvi līdzdarbojas arī Bostonas profesionālās mākslas pasaulē, vadot labi zināmo Metropolitēna kori. Viņa ir viena no Nacionālās koledžu kordiriģentu organizācijas dibinātājām, un šobrīd arī tās vadītāja. Bieži viesdiriģentes statusā sadarbojas ar dažādiem koriem un kā žūrijas locekle vērtē prestižus koru festivālus un skates.

Koncertorganizācijas „AVE SOL” koklētāju ansamblis “Cantata” dibināts 2010. gadā un tā nosaukums (tulkojumā apburts) lieliski raksturo visas ansambļa dalībnieces – tajā muzicē ar kokli, mūziku un jaunības degsmi apburtas jaunietes, kuras vieno vēlme mūzikas brīnumu radīt un izdzīvot kopā. “Cantata” repertuāru veido gan latviešu tautas mūzikas apdares, gan dažādu laikmetu un stilu mūzikas pārlikumi koklētāju ansamblim. “Cantata” savā pastāvēšanas laikā ir piedalījies daudzos festivālos un koncertos, uzstājoties gan apvienotā koklētāju ansambļa sastāvā, gan sniedzot solo koncertus. Latvijas koklētāju ansambļu skatēs “Cantata” ir ieguvis augstāko punktu skaitu - I pakāpes diplomus (2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017), XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku kokļu ansambļu konkursā ieguvis 1.vietu (2013) un 3.Starptautiskajā P.Stepuļa kameransambļu konkursā Lietuvā ir ieguvis 1.vietu (2013), Starptautiskā Jaunatnes mūzikas festivālā - konkursā Bratislavā (Slovākija) ieguva 1.vietu (2016). Ansamblī muzicē Dārta Zelma Skrastiņa, Līga Griķe, Madara Ivanovska, Katrīna Anna Skrastiņa un Sabīne Ādamsone, mākslinieciskā vadītāja Anda Eglīte.

Koncertu organizē "Baltic Breeze Travel"