Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Ar Raimonda Paula "Cielaviņu" tiek aizsākta garākā dziesmu kopdziedāšana IZDZIEDAM 100

Redakcija
Redakcija

Vienojoties kopīgā dziedājumā, šodien tika uzsākts jauns projekts, kas aicina iedzīvotājus līdz Latvijas simtgadei piedalīties garākajā iemīļoto latviešu dziesmu izdziedāšanā īpaši projektam izveidotā mobilajā lietotnē un interneta vietnē Izdziedam100.lv. . Kā pirmās lietotnē tika izdziedātas dziesmas “Ozolam”, “Dvēseles dziesma” un “Cielaviņa”, kurai pavadījumu spēlēja maestro Raimonds Pauls. Katru mēnesi dziesmu klāsts tiks papildināts ar 20 jaunām dziesmām, kas raksturos kādu mūsu valsts vēstures desmitgadi.

Elektrum iniciētā projekta mērķis ir ambiciozs – uzstādīt rekordu ar visvairāk vienuviet digitāli iedziedātajām latviešu mūzikas dziesmām, kas kopā veidotu garāko kopdziesmu pasaulē un būtu dāvana Latvijai tās simtgadē.

Apvienojot savu dziedāšanas enerģiju, iedzīvotāji gada garumā tiks aicināti iesaistīties garākajā dziesmu dziedāšanā Latvijai vietnē Izdziedam100.lv. Līdz Latvijas simtgades svinībām ikvienam būs iespēja izdziedāt gadsimta vērtīgākās dziesmas, tādējādi dāvinot savu balsi Latvijai un atstājot paliekošu vēstures liecību – savas balss skanējumu mūsu nākamajām paaudzēm.

Āris Žīgurs, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs:
Izdziedam100.lv.
projektā mūsu tautas simts gadu laikā vairoto dziedāšanas enerģiju – simts gadu nozīmīgākās dziesmas – esam apkopojuši vienuviet un padarījuši pieejamu ikvienam Latvijas iedzīvotājam, mūzikas pedagogiem un koriem. Vēl vairāk, vēlējāmies, lai ikvienam no mums būtu iespēja tās atcerēties, izdziedāt un nodot savu dziedāšanas enerģiju nākamajām paaudzēm. Ceram, ka šī vietne palīdzēs saglabāt Latvijas mūzikas pērles vēl gadsimtiem ilgi, vairos latvisko dzīvesziņu ikvienā no mums un saliedēs paaudzes kopīgā dziesmu dziedāšanā.”

Šis ir nozīmīgs mūsu tautas identitātes projekts – interaktīvas mūzikas platformas izveide, iekļaujot īpaši atlasītas, kvalitatīvas vēstures liecības jeb dziesmas, kas raksturo mūsu valsts aizritējušo simtgadi. Tas veidots ar Latvijas valsts simtgades biroja, Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalstu un ievērojamu muzikologu, komponistu, mūziķu un vēsturnieku ieguldītu darbu.

Dace Melbārde, kultūras ministre: “Projekts “Izdziedam100” mūsdienīgā veidā apliecina, ka esam tauta ar bagātu un daudzveidīgu muzikālo mantojumu. Es ļoti ceru, ka šī lietotne palīdzēs mums ne tikai atkārtot un izdziedāt jau zināmās, bet arī iepazīt un apgūt jaunas latviešu dziesmas.”

Par vietnes Izdziedam100.lv atklāšanas pasākuma vietu ir izvēlēta Latvijas Nacionālā bibliotēka, jo pēc gada apkopotais dziesmu un vēstures materiāls digitālā veidā tiks dāvināts tās arhīvam.

Andris Vilks, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors: “Šis muzikālais projekts būs vērtīgs kultūrvēsturisks mantojums nākamajām paaudzēm – tā tapšanā ir ieguldīts liels mūzikas un vēstures jomas ekspertu darbs, veidojot paliekošu audiālo liecību gan mums, gan mūsu bērniem un mazbērniem. Esam gandarīti, ka nākamgad šī dziesmu bibliotēka papildinās arī Nacionālās bibliotēkas krājumu, tādējādi sniedzot iespēju to noklausīties un iepazīt ikvienam Gaismas pils apmeklētājam.”

Katru mēnesi sabiedrība tiks iepazīstināta ar komponista Jura Vaivoda, muzikoloģes Gundas Vaivodes, mūziķa Aigara Grāvera, Latvijas kara muzeja vēstures nodaļas vadītājas Barbas Ekmanes un Vēstures maģistranta arhīvniecībā Kaspara Stroda veidotu 20 dziesmu izlasi – kā liecību par vienu Latvijas vēstures desmitgadi.

Atklāšanas pasākumā pirmās kopdziesmas “Cielaviņa”, “Dvēseles dziesma” un “Ozolam” iedziedāja Elektrum kolektīva un Labdarības organizācijas “Nāc līdzās!” koris kopā ar projekta vēstnešiem, kas pauduši savu atbalstu projekta tapšanā. Starp tiem ir mūziķi, aktieri un citas sabiedrībā zināmas personas: Latvijas Nacionālā teātra un Jaunā Rīgas teātra kolektīvs, Labdarības organizācija “Nāc līdzās!”, Maestro Raimonds Pauls, Renārs Kaupers, Aija Andrejeva, Dons, Aminata, Ilze Jurkāne, Lelde Lietaviete, Māris Olte, Valters Krauze, Jānis Skutelis u. c.

Katru no dziesmām varēs klausīties tās oriģinālajā izpildījumā un, pats galvenais, izdziedāt, klausoties pavadījumā un skatot dziesmas vārdus un notis ŠEIT. Papildus par katru no tām ir apkopoti interesanti vēsturiski fakti, kas sniedz ieskatu dziesmas tapšanā un konkrētās desmitgades vēsturē.



Ik mēnesi dziesmu saraksts vietnē tiks papildināts ar vismaz 20 jaunām izdziedamām dziesmām, kas raksturos kādu no Latvijas vēstures desmitgadēm. Papildus dziedamajām dziesmām būs iespēja klausīties arī skaņdarbus, kas konkrētajā desmitgadē bijuši zīmīgi, pateicoties to saturam, autoram vai izpildītājiem. Gada garumā vietnes saturs tiks piepildīts ar vairāk nekā 200 nozīmīgām dziesmām.

Novembra izlasē projekta eksperti ir atlasījuši simtgades brīvības gara dziesmas: “Cielaviņa”, “Dievs, svētī Latviju”, “Dvēseles dziesma”, “Saule, pērkons, Daugava”, “Zaļā dziesma” u. c.