Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Dzintaru koncertzālē – Georgijs Osokins, Kremerata Baltica un citi mākslinieki – divos izciliem latviešu komponistiem veltītos koncertos.

Redakcija
Redakcija

15. un 16. septembris XIV Kremerata Baltica festivālā tiks veltīti diviem izciliem latviešu komponistiem – Pēterim Plakidim un Georgam Pelēcim. Viņu un citu komponistu skaņdarbus, kā arī vairākus pirmatskaņojumus baudīsim pasaulslavenā kamerorķestra “Kremerata Baltica”, talantīgā pianista Georgija Osokina, starptautiski atzītā mandolīnas virtuoza Avi Avitāla, operdziedātājas Elīnas Šimkus, lietuviešu izcelsmes amerikāņu pianista Andrjusa Žlaba, igauņu klavesīna spēles meistara Reinuta Tepa un citu māklinieku izpildījumā.

15. septembra koncerts “Oņegina kontrapunkti” būs veltījums izcilajam komponistam Georgam Pelēcim, kurš ir viens no tiem autoriem, ar kuru Gidonu Krēmeru un “Kremerata Baltica” saista ilga un radoši piepildīta draudzība. Kremeratai tapušie skaņdarbi, ieraksti un atskaņojumi ārzemēs – tas ir brīnišķīgi skaists komponista un interpreta mākslas sadarbības stāsts, kam varam būt liecinieki šajā jubilejas koncertā. Tieši Gidonam Krēmeram pieder nopelni Pelēča mūzikas nokļūšanai starptautiskā mērogā, sākot ar opusu Tomēr (1994), Tikšanās ar draugu (2001), Astors Pjacolla, Oskars Stroks un es (2001), Plaukstošais jasmīns (2007), u.c.

Georga Pelēča skaņrade valdzina ar silto, rāmo prieku, demokrātisko valodu, gaišumu, kurā jūtams bērna naivums un nobriedis viedums. Starp īpaši Krēmeram rakstītiem darbiem koncertā skanēs arī jaundarbs “Oņegina kontrapunkti” par kuriem komponists saka: “Tās ir divas vēstules, brīnišķīgi mīlas lirikas paraugi no Aleksandra Puškina Jevgeņija Oņegina. Pirmā – Tatjanas vēstule Oņeginam, kurā vēsmo šķīstums, vaļsirdība un romantisms, bet otrā – Oņegina vēstule Tatjanai, kas pauž mokas, lūgšanos un izmisumu. Es vēlējos abiem varoņiem izteikt savas jūtas vienlaicīgi, "konsonantā kontrapunktā", ieklausoties dažādos tekstos, bet vienā afektā.

15. septembra koncerta Oņegina kontrapunkti. Veltījums Georgam Pelēcim. programma:
Tikšanās ar draugu (2001) vijolei un stīgu orķestrim, solists Džeralds Bidva (vijole)
Vecā dienasgrāmata, solists Georgijs Osokins (klavieres)
ОНЕГИНСКИЕ КОНТРАПУНКТЫ (Oņegina kontrapunkti, pirmatskaņojums)
Solisti: Elīna Šimkus (soprāns), Kalvis Kalniņš (baritons)
CONCERTINO BIANCO IN C klavierēm un stīgu orķestrim,
solists Georgijs Osokins (klavieres)
Divas kaprises altam, solists Pēteris Trasuns (alts)
REVELATION klavierēm, balsij, trompetei un stīgu orķestrim
Solisti: Elīna Šimkus (soprāns), Andrius Žlabis (klavieres), Jānis Porietis (trompete)

Savukārt 16. septembra koncerts “KREMERATA KAMERATA. In memoriam Pēteris Plakidis” būs veltījums neatkārtojamajam latviešu komponistam Pēterim Plakidim, kurš šā gada augustā aizgāja mūžībā. Plakidim piemīt ne ar ko nesajaucama mūzikas valodas vārdnīca, kas reizē ir tik vienreizēji latviska un ģeniāli universāla. Viņš bija īpašs skaņradis, kurš mīlēja kamermūziku – pats spēlēja klavieres un komponēja tuvākajiem cilvēkiem. Šajā koncertā, kurā bija plānota paša Plakida piedalīšanās “Romantiskās mūzikas” atskaņojumā pie klavierēm. Tā, līdzās viņa darbiem, ļautu atklāt dažu labu aizmirstu vai pavisam jaunu kamermūzikas lappusi. Diemžēl liktenis lēma citādi, bet mūzika paliek ar mums, un gribas ticēt, ka paliks vienmēr, kamēr vien jauni un atkal jauni mūziķi to iedzīvinās.

Koncertā skanēs komponista instrumentālās kamermūzikas šedevri – “Mazs koncerts divām vijolēm” un invencija “Kvintas divām klavierēm”. Līdzās arī laikabiedri un viņu pirmatskaņojumi Latvijā – šķelmīgais un Kremeratai tuvais komponists Leonīds Desjatņikovs, mūsdienu klaviermūzikas dižgars Nikolajs Kapustins un gruzīns Sulhans Cincadze ar Sešām minatūrām, pasaulslavenā mandolīnista, ECHO balvas ieguvēja Avi Avitala izpildījumā.
Avi Avitāls ir pirmais mandolīnists, kas izpelnījies GRAMMY nomināciju kategorijā “labākais instrumentālists” (2010). Avitala priekšnesumi ar aplausiem uzņemti pasaules vadošajās koncertzālēs – Ņujorkas Kārnegija zālē un Linkolna centrā, Londonas Vigmora zālē, Berlīnes filharmonijā, Vīnes Konzerthaus, Lucernas KKL, Pekinas Aizliegtās pilsētas koncertzālē; arī Tanglvudas, Spoleto un Ravennas festivālos. Viņš piedalījies daudzos ierakstos tik atšķirīgos žanros kā klezmers, baroks un laikmetīgā klasiskā mūzika. Par 2008. gada ierakstu kopā ar Dāvida Orlovska trio viņš saņēmis godpilno Vācijas ECHO balvu.

16. Septembra koncerta “KREMERATA KAMERATA. In memoriam Pēteris Plakidis” programma
Mazs koncerts divām vijolēm, Pēteris Plakidis
Solisti: Sandis Šteinbergs (vijole) un Madara Pētersone (vijole)
Sešas miniatūras mandolīnai un stīgu kvintetam, Sulhans Cincadze (Sulkhan Tsintsadze). Pirmatskaņojums Latvijā
Solisti: Avi Avitals (mandolīna) un Quatro Baltica: Džeralds Bidva, Madara Pētersone, Santa Vižine, Pēteris Čirkšis, Iuri Gavriļuks.
Romantiska mūzika vijolei, čellam un klavierēm, Pēteris Plakidis
Sandis Šteinbergs (vijole), Emma Bandeniece (čells), Georgijs Osokins (klavieres)
Invencija Kvintas divām klavierēm, Pēteris Plakidis
Solisti: Georgijs Osokins (klavieres), Andrjus Žlabis (klavieres)
Du cote de chez Swan divām klavierem, Leonīds Desjatņikovs. Pirmatskaņojums Latvijā
Solisti: Andrjus Žlabis (klavieres), Georgijs Osokins (klavieres)
Klavieru kvintets op. 89, Nikolajs Kapustins. Pirmatskaņojums Latvijā
Solisti: Dainius Puodžiukas, Linas Vaļickas, Pēteris Trasuns, Peteris Sokolovskis, Andrjus Žlabis

Šogad izcilais vijolnieks Gidons Krēmers svin – 70, bet viņa izveidotais kamerorķestris “Kremerata Baltica” – 20 gadu jubileju. Īpašs prieks, ka šajā dubultjubilejas gadā Dzintaru koncertzālē no 14. līdz 17. septembrim četros muzikāli daudzpusīgos koncertos izskanēs XIV Kremerata Baltica festivāls.