Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Kremerata Baltica festivāla GALA koncertā “Viva the keyboard!”– Latvijas un pasaules mūzikas zvaigznes!

Redakcija
Redakcija

No 14. līdz 17. septembrim četros muzikāli daudzpusīgos koncertos Dzintaru koncertzālē izskanēs XIV Kremerata Baltica festivāls. Noslēguma GALA koncertā “Viva the keyboard!” līdzās izcilajiem kamerorķestra “Kremerata Baltica” mūziķiem tiksimies ar pasaulslaveno mandolīnas virtuozu Avi Avitālu, talantīgo pianistu Georgiju Osokinu, lietuviešu izcelsmes amerikāņu pianistu Andrjusu Žlabi un klavesīna spēles meistaru Reinutu Tepu.

“Kremerata Baltica” festivāla noslēguma galā koncerts “Viva the keyboard!” būs slavas dziesma taustiņinstrumentu mūzikai un tās virtuoziem – igauņu klavesīna spēles meistaram Reinutam Tepam, filozofiskajam Georgijam Osokinam un pasaules prestižākajās koncertzālēs spēlējošajam pianistam Andrium Žlabim. Savukārt apdāvinātās britu simfoniķes Annas Klainas koncertā mandolīnai žilbinās pasaulslavenais mandolīnists Avi Avitāls, ko prestižais laikraksts The New York Times nodēvējis par “apbrīnojami veiklu” un “smalkas izjūtas mūziķi”.

Avi Avitāls ir pirmais mandolīnists, kas izpelnījies GRAMMY nomināciju kategorijā “labākais instrumentālists” (2010). Avitala priekšnesumi ar aplausiem uzņemti pasaules vadošajās koncertzālēs – Ņujorkas Kārnegija zālē un Linkolna centrā, Londonas Vigmora zālē, Berlīnes filharmonijā, Vīnes Konzerthaus, Lucernas KKL, Pekinas Aizliegtās pilsētas koncertzālē; arī Tanglvudas, Spoleto un Ravennas festivālos. Viņš piedalījies daudzos ierakstos tik atšķirīgos žanros kā klezmers, baroks un laikmetīgā klasiskā mūzika. Par 2008. gada ierakstu kopā ar Dāvida Orlovska trio viņš saņēmis godpilno Vācijas ECHO balvu.

Laikmetu saites ar barokālu klavesīnu un 20. gadsimtu savīsies poļa Henrika Mikolaja Gurecka Koncertā klavesīnam un stīgu orķestrim, igauņu klavesīnistu Reinuta Tepa izpildījumā. Henrika Gurecka skaņrades sfēra pieskaitāma pie t.s. sakrālajiem minimālistiem. Viņš bija eksperimentētājs, kurš rakstījis gan kamermūzikas, gan simfoniskās, gan vokālās mūzikas žanros.

Jaunais latviešu skaņu burvis, klausītāju mīlētais komponists Jēkabs Jančevskis aizvedīs noslēpumainā sarunā ar kokiem īpaši Kremeratai rakstītājā skaņdarbā Lignum.
Par Kremerata Baltica rakstīto skaņdarbu viņš saka: “Lignum ir mana saruna ar kokiem. Tā ne tik ļoti ir verbāla komunikācija, cik drīzāk vēlme ieklausīties, saprast, atklāt. Un mūzika, manuprāt, ir skaists ceļš kā atklāt ko sev vēl nezināmu. Šis skaņdarbs ir mana saruna un vērošana. Par to, kā koku dižie stāvi met savas ēnas, par to, kā tie sarunājas un elpo, par to kā tie klusē.”

Koncerta izskaņā, latviešu mūzikas nepārspējamais šedevrs, nesen mūžībā aizgājušā Pētera Plakida jaunības dienu meistardarbs, kas arī 2017. gadā pārsteidz ar savu spilgtumu, daudzveidīgo tēlu galeriju un laikmetīgo dramatismu. 22 gadu vecumā, vēl būdams konservatorijas students, Pēteris Plakidis sevi spilgti pieteica ar skaņdarbu “Mūziku klavierēm, stīgu orķestrim un timpāniem’’, kas guva plašu atzinību. Skaņdarbs tika pabeigts 1969. gadā un šajā pašā gadā jau figurēja Vissavienības Trešajā jauno komponistu skatē, iegūstot jauno komponistu darbu skates diplomu. Barokālo tēmu skarbais raksturs, čakonas variāciju princips, concerto grosso tradīcijas pārsteidzoši oriģināli un laikmetīgi atklāj savas paaudzes dzīves uztveri, asu protestu, meklējošu spriegumu, radot sulīgu un daudzveidīgu tēlu galeriju. Senlaicīgu fresku noapaļotība, dramatisks cēlums iet roku rokā ar mūslaiku trauksmaino motoriku, mūžīgas patiesības meklējumiem un svaiga skanējuma apliecinājumu. Kā solistus šajā skaņdarbā dzirdēsim talantīgo pianistu Georgiju Osokinu un virtuozo sitaminstrumentālistu Andreju Puškarevu.

Šogad izcilais vijolnieks Gidons Krēmers svin – 70, bet viņa izveidotais kamerorķestris “Kremerata Baltica” – 20 gadu jubileju. Īpašs prieks, ka šajā dubultjubilejas gadā Dzintaru koncertzālē izskanēs XIV Kremerata Baltica festivāls. No 14. līdz 17. septembrim četros muzikāli daudzpusīgos koncertos līdzās izcilajiem kamerorķestra “Kremerata Baltica” mūziķiem festivālā mirdzēs pasaulslavenais mandolīnas virtuozs Avi Avitāls, operdziedātāja Elīna Šimkus, talantīgais pianists Georgijs Osokins, Rīgas Doma meiteņu koris “Tiara”, klavesīna spēles meistars Reinuts Teps, jaunais lietuviešu talants, diriģents Martīns Staķonis un citi mākslinieki.