Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Liepājas Ērgeļmūzikas festivālu atklās koncerts Jubilate deo

Redakcija
Redakcija

14. septembrī plkst 19.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar koncertu “Jubilate deo” atklās 16. Liepājas ērģeļmūzikas festivālu. Koncertā piedalīsies soprāns Marlēna Keine, ķīniešu izcelsmes igauņu kontrtenors Ka Bo Čans, flautiste Dita Krenberga un virtuozā ērģelniece Liene Andreta Kalnciema, atskaņojot V.A. Mocarta, J.S. Baha un F. G. Hendeļa, K. Monteverdi un S. Franka darbus.

Liene Andreta Kalnciema klavierspēli studējusi J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie prof. V. Zilberta un Tallinas Mūzikas un mākslas akadēmijā pie prof. Ivari Iļjas, iegūstot profesionālo maģistra grādu mūzikā. Paralēli mūziķe mācījusies arī ērģeļspēli pie prof. Tālivalža Dekšņa un beigusi arī studijas ērģeļu klasē J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā pie prof. Vitas Kalnciemas. Ērģelniece ir vairāku starptautisku konkursu laureāte un diplomande, piedalījusies meistarkursos un koncertējusi Igaunijā, Lietuvā, Vācijā, Somijā, Nīderlandē, Kanādā, Čehijā, Baltkrievijā, Beļģijā, Polijā, Latvijā. 2010. gadā piedalījusies Petra Ebena starptautiskajā ērģelnieku konkursā Čehijā, kur ieguvusi pirmo vietu un balvu par labāko P. Ebena darba atskaņojumu, 2011.gadā - 16.starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā Prāgā, 2013.gadā - četros starptautiskos ērģeļmūzikas festivālos Beļģijā, Polijā un Latvijā. Ieguvusi trešo vietu Sezāra Franka starptautiskajā ērģelnieku konkursā Holandē. Muzicējusi kopā ar LNSO, Liepājas simfonisko orķestri, Mūzikas akadēmijas studentu orķestri un Lietuvas kamerorķestri. Sadarbojas ar dažādiem koriem, ansambļiem un solistiem. Regulāri piedalās Rīgas Doma koncertdzīvē ar ērģeļmūzikas koncertiem. Ir Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luteriskās baznīcas ērģelniece un J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēks.

Šonedēļ, 7. septembrī plkst. 17.00. Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē būs klausāms vēl viens festivāla koncerts „Mūzika stīgām un stabulēm”, ko sagatavojusi ērģelniee kristīne Adamaite un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupas ansamblis ar nosaukumu "Čellu DREAM TEAM".

Kā iepriekš ziņots, Liepājas ērģeļmūzikas festivālu iedibināja 2002. gadā Liepājas pašvaldība sadarbībā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu ar mērķi pievērst uzmanību pilsētas lepnumam – Sv. Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm, kurām ir 131 reģistrs, 4 manuāļi un vairāk nekā 7000 stabuļu. Kopš 1912. gada tās ir pasaulē lielākās vēsturiskās mehāniskās ērģeles, kuras saglabājušās savā sākotnējā izskatā un nav pārbūvētas.

Biļetes uz festivāla koncertiem jau šobrīd iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē Bilesuparadize.lv Skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem un invalīdiem ir atlaides.
XVI Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls tiek rīkots sadarbībā ar VSIA Latvijas Koncerti, festivālu finansiāli atbalsta Valsts Kulūrkapitāla fonds, Liepājas Kultūras pārvalde un Kuldīgas novada dome. Plašāka informācija par festivālu pieejama interneta vietnē Via Cultura, kā arī sociālajos portālos twitter.com/ViaCulturaLv, draugiem.lv/viacultura/ un facebook.com.