Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


“Rīgas festivālā” satiksies Elīna Garanča un Vīnes filharmoniķi

Redakcija
Redakcija

VSIA “Latvijas Koncertu” organizētais “Rīgas festivāls” notiks no 9. līdz 20. jūnijam. Festivāla programmā šogad gan gaismas un mīlestības pielieta mūzika, kas apliecina lūgšanu spēku, gan muzikālas sapņu ainas; skanēs arī 20. gadsimta mūzika un provokatīva jaunrade. Festivāla noslēgumā visu vainagos koncerts, kas tapis sadarbībā ar fondu “Baltijas muzikālās sezonas” - Latvijas valsts simtgades ietvaros notiekošajā koncertciklā “Dzimuši Latvijā” mūsu pašu lepnums mecosoprāns Elīna Garanča uz Dzintaru koncertzāles skatuves satiksies ar vienu no Eiropas klasiskās mūzikas simboliem – “Vīnes filharmoniķiem” un harizmātisko venecuēliešu diriģentu Rafaelu Pajari.

“Rīgas festivālā” piedalīsies orķestris “Vīnes filharmoniķi”, Latvijas Radio koris, Sinfonietta Rīga, Trio ART-i-SHOCK, mecosoprāns Elīna Garanča, pianists Vestards Šimkus, ģitārists Matīss Čudars un citi māklsinieki.

9. jūnijā festivālu atklās Trio ART-i-SHOCK - trīs izcilas mūziķes ar atšķirīgām personībām un temperamentiem – pianiste Agnese Egliņa, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un čelliste Guna Šnē. Šīs programmas centrā būs viens no visu laiku lielākajiem simfoniskās mūzikas hitiem – pasaulslavenais Morisa Ravela “Bolero”, ko īpaši trio ART-i-SHOCK aranžējis Andrejs Puškarevs. Asociatīvi krāšņi un daudzveidīgi ir arī pārējie šajā programmā iekļautie skaņdarbi, kuros gan dzirksteļo dienvidniecisks temperaments, gan karsē Spānijas svelmainā saule, gan patverties ļauj veldzējošs vējš.

Klusums, Mīlestība un Gaisma – ir trīs atslēgas vārdi Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Sigvarda Kļavas izauklētajai koncertprogrammai “Mātes Terēzes lūgšana”, kas skanēs 12. jūnijā Rīgas Domā. Impulsu tai devis komponists Pēteris Vasks, komponējot “Lūgšanu” un “Klusuma augļus” – dziesmas ar Mātes Terēzes vārsmām. Koncertā skanēs arī Andreja Selicka "Litānija Mātei Terēzei", Riharda Dubras prieka pielietā partitūra “Klusums, mīlestība un gaisma”, Ērika Ešenvalda "Piliens okeānā", kurā apvienotas Mātes Terēzes un Sv. Asīzes Franciska lūgšanas un Arvo Perta kamerorķestrim rakstītais darbs "Siluana dziesma", kas veltīts arhimandrītam Sofronijam, kurš savulaik Sv. Panteleimona klosterī kalpojis par palīgu viedajam Siluanam.
Koncertā dzirdēsim Latvijas Radio kori un Sinfonietta Rīga.

13. jūnijā Lielajā ģildē koncertā “Bahs un Šimkus” satiksies deviņas Johana Sebastiāna Baha reliģiskās atklāsmes un deviņas Vestarda Šimkus sapņu ainas. Koncerta pirmajā daļā skanēs Johana Sebastiāna Baha korāļprelūdijas, ko dažādos savas daiļrades posmos viņš komponējis ērģelēm, apdarinot luterisko korāļu melodijas. Savukārt otrajā daļā skanēs Vestarda Šimkus komponēta mūzika – klavierdarbu cikls “Sapņu ainas. Deviņas etīdes klavierēm”, kas radies 2014. gadā un jau skanējis Lucernas festivālā, koncertos Parīzē, Minhenē, Berlīnē un citviet Eiropā.

Savukārt 16. jūnijā Rīgas Sv. Pētera baznīcā ģitārists Matīss Čudars satiksies ar Latvijas Radio kora grupu. Matīss Čudars ir viens no talantīgākajiem un daudzpusīgākajiem latviešu ģitāristiem – viņa spēlē brīvs improvizācijas gars savijas ar spēju iejusties gan baroka mūzikā, gan mūsdienu komponistu skaņumākslā, un uzplaukt kā flamenko, tā arī rokmūzikā un džezā. Par to, ka Matīss pilns svaigu un oriģinālu ideju, varēsim pārliecināties arī šajā koncertā, kura centrā likti tieši viņa jaundarbi – skaņās tērptas Dievam veltītas mīlestības vārsmas ar saknēm dažādu laikmetu un dažādas izcelsmes mistiķu darbos. Mūziķiem pievienosies arī sitaminstrumentālists Ivars Arutjunjans. Diriģents Kaspars Putniņš.

18. jūnijā Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē notiks laikmetīgās dejas izrāde, kuras pamatā ir Pētera Vaska klavierdarbu cikls “Gadalaiki”. “Lielās mūzikas balvas” laureāts, pianists Reinis Zariņš un horeogrāfs un dejotājs Kirils Burlovs izrādē stāstīs par dzīves loku dabā un cilvēkā. Izrādē gan mūzika, gan deja apvienojas izjustā aicinājumā izvērtēt savu esību šeit un tagad. Līdzās mūzikai pianista Reiņa Zariņa piemeklētie latviešu dzejas panti vieno izrādes posmus vienā veselumā.

“Rīgas festivāla” noslēgumā 20. jūnijā Dzintaru koncertzālē klausītājus gaida tikšanās ar vienu no spožākajām zvaigznēm pasaules opermūzikā – mecosoprānu Elīnu Garanču un leģendāro orķestri “Vīnes filharmoniķi”, kas spēlēs harizmātiskā venecuēliešu diriģenta Rafaela Pajares vadībā.
Koncertā skanēs viens no izcilākajiem aizvadītā gadsimta opusiem – ungāru meistara Bēlas Bartoka spoži virtuozais Koncerts orķestrim, Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena dramatiskiem tēliem caurvītā Trešā uvertīra “Leonora”, kā arī “Vīnes filharmoniķu” kādreizējā diriģenta – dižā austriešu simfoniķa Gustava Mālera velīnā romantisma estētikā sakņotās brīnumskaistās dziesmas.

“Rīgas festivālu” atbalsta Rīgas dome un Jūrmalas pilsētas dome.

Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs.