Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Interesanti fakti par daudzpusīgo vijoles virtuozu Džošua Bellu

Redakcija
Redakcija

Dēvēts par izcilāko savas paaudzes vijolnieku, vairāku “Grammy” balvu un akadēmisko mūziķu pasaulē prestižākā novērtējuma Eiverija Fišera balvas laureāts - tas ir neviens cits kā amerikāņu vijoles virtuozs Džošua Bells, kas Latvijā viesosies jau pavisam drīz, šā gada 18.augustā, Dzintaru koncertzālē. Vēl pirms tam aicinām iepazīt izcilā mūziķa sasniegumus un dzīvesgājumu!

..........................................................................................................................................................

Bella karjera mūzikā, kas ilgst vairāk nekā 30 gadus, ir ļoti daudzpusīga, viņš ir ne tikai solo mākslinieks, bet arī kamermūzikas un citu orķestru sastāvu diriģents un vijolnieks. Kā pats 49 gadus vecais mākslinieks atzinis intervijā “The Violin Channel”, tad viņa panākumu atslēga esot viņa talanta apvienojums ar neaprakstāmu veiksmi un atbalstu.

Ar vijoli rokā kopš četru gadu vecuma
Dzimis Blūmingtonā, Indianas štatā ASV, Bells sācis apgūt vijoles spēli jau četru gadu vecumā. Jau tad viņa mātei esot tapis skaidrs, ka ģimene aug īstens virtuozs un brīnumbērns.

Jau 14 gadu vecumā Bells debitēja kā solists kopā ar Filadelfijas orķestri pasaulslavenā diriģenta Rikardo Muti vadībā. Starp citu, vēl šāgada jūnija sākumā Muti viesojās Latvijā ar izcilo Luidži Kerubīni jauniešu orķestri, atklājot fonda “Baltijas muzikālās sezonas” festivālu sezonu. Vien trīs gadus vēlāk viņš kļuva par vienu no jaunākajiem māksliniekiem, kurš kā solists debitē Kārnegī holā. Kopš tā laika viņš ir muzicējis kopā ar neskaitāmiem pasaulē atzītiem orķestriem un ievērojamiem diriģentiem.

Ekskluzīvais ierakstu līgums ar “Sony Classical”
Savā karjerā ir ierakstījis vairāk nekā 40 albumu, kuri ieguvuši “Grammy”, “Mercury”, “Gramophone”, “Echo Klassik” u.c. balvas. Viņa nesenākais albums “Brahmas mīlestība” laists klajā 2016.gadā un tad ierakstīts kopā ar vienu no pasaulē ievērojamāko kamerorķestri “Academy of St. Martin in the Fields”, čellistu Stīvenu Iserlis un pianistu Džeremiju Denku. Starp citu, Bells 2011.gadā kļuva par minētā orķestra muzikālo vadītāju. Pirms viņa šo orķestri vadīja tā dibinātājs, izcilais britu diriģents un vijolnieks sers Nevils Meriners.

Humānisma un izglītības veicināšanas atbalstītājs
Talantīgais vijolnieks ir pārliecināts, ka mūzika gan izglīto, gan sekmē diplomātiskās attiecības, tāpēc 2016.gadā Bells kļuva par vienu no Baraka Obamas Mākslas un Humanitārās Komitejas biedriem un piedalījās ASV valdības kultūras misijā Kubā. Viņš arī līdzdarbojās Mišelas Obamas vadītās “Turnaround Arts” programmas, kas ir viena no komitejas redzamākajām aktivitātēm. Ar to nodrošina papildu mākslas stundas publiskajās skolās.

Bells turpina iedrošināt jaunos talantus
2007.gadā Bells organizēja 15 gadus jaunā vijoļspēles brīnumbērna – Džeja Grīnberga – koncertu Kārnegī holā kopā ar pašu Bellu un Svētā Lūka orķestri.

Dzīvo ar moto - dzīve ir īsa, dari visu, ko tu vari izdarīt
Neskatoties uz to, ka viņa zīmola vērtība mūzikas industrijā ir vairāk nekā 14 miljonu ASV dolāru, viņš spēj atrast laiku arī kam citam. Kā izradās savā brīvajā laikā Bells ir liels datorspēļu un sporta mašīnu fans. Savu pirmo sporta auto – “Porsche” - Bells nopircis būdams vien 19 gadus vecs. Bells arī atzinis, ka lielākais viņa kaitīgais ieradums esot azartspēles. Ne velti intervijā “The Violin Channel”, Bells smejoties noteicis, ka vienīgais, kam viņš jebkad dzīvē spētu paspēlēt savu vijoli būtu karaliskajam strītam (Royal Flush) pokerā.

Oskarotas kinolentes skaņu celiņa izpildītājs
Bells ir sadarbojies ar neskaitāmu žanru mūziķiem, uzstājies televīzijas šovos, tai skaitā “Grammy” balvas pasniegšanās, ekskluzīvos dzīvajos koncertos Linkolna centrā un ierakstījis vairāku filmu un TV seriālu skaņu celiņus. Piemēram, viņa vijoles spēli varam dzirdēt filmā “Sarkanā Vijole” / “The Red Violin”, kas apbalvota ar Amerikas kinoakadēmijas balvu “Oskars”, Rona Hovarda režisētajā “Eņģeļi un dēmoni” / “Angels & Demons”, Edvarda Cvika drāmā “Defiance”, kas tika nominēta “Oskaram” par labāko mūziku, Ričarda Eira drāmā “Airisa” / “Iris”.

Džošua Bells Latvijā uzstāsies kopā ar savu uzticamo vijoli, kuru 1713. gadā izgatavojis Antonio Stradivāri, un Baltijas muzikālo sezonu simfonisko orķestri, izpildot Antontīna Dvoržāka 9.simfoniju “No jaunās pasaules”, Fēliksa Mendelszona “Sapni vasaras naktī” un Maksa Bruha 1.vijoļkoncertu.

“Baltijas muzikālo sezonu” programmu šogad 3.jūnijā atklāja ar diriģenta Rikardo Muti un Luidži Kerubīni orķestra koncertu. Šajā sezonā klausītājus vēl priecēs pasaulē zināmais trompetists Kriss Boti.

Biļetes uz “Baltijas muzikālo sezonu” koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un Bilesuparadize.lv Vairāk informācijas un biļetes https://balticmusicalseasons.com