Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Vestards Šimkus un Darja Smirnova multimediālā koncertšovā uz Lielā dzintara skatuves

Redakcija
Redakcija

28. martā pulksten 19 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” unikālā koncertā „Gadalaiki” varēs baudīt klasiskās mūzikas hitus, ko papildinās iespaidīgs Latvijas vadošo mākslinieku radīts gaismu un video šovs. Koncertā uz skatuves kāps gan pianists Vestards Šimkus, gan vijolniece Darja Smirnova un Liepājas kamerorķestris.

Šajā gadalaikiem veltītajā skaņu un gaismu koncertnotikumā pianists Vestards Šimkus atskaņos Pētera Vaska vērienīgo klavierdarbu ciklu „Gadalaiki”, kam īpašu gaismu šovu veido Mārtiņš Feldmanis, kurš kā gada labākais gaismu mākslinieks jau divreiz sveikts ar Latvijas teātru „Spēlmaņu nakts” balvu.

„Vaska „Gadalaiki” atkal skanēs savā dzimtajā pilsētā – Liepājā,” stāsta Vestards Šimkus,” Es to pirmatskaņoju Liepājas teātrī 2009. gadā, un kopš tā laika šī ģeniālā mūzika ir viens no nozīmīgākajiem darbiem manā repertuārā. Ir ļoti iespējams, ka Pēteris Vasks patiešām dzird cilvēka neizpostītu Latvijas dabu tā, kā to šajā koncertā sadzirdēs arī klausītāji. Taču es noteikti varu apgalvot, ka, atrodoties Latvijas dabā un mēģinot ieklausīties tās skaņās, manā uztverē daba pēdējo gadu laikā ir sākusi izklausīties pēc šīs mūzikas! Tādējādi šis skaņu mākslas darbs ir ne tikai radies, dabas iedvesmots, bet arī sācis dabu ietekmēt – vismaz tiktāl, cik to redzu un dzirdu es.”

Pētera Vaska vairāku gadu garumā rakstītie „Gadalaiki” aizsākās 1980. gadā ar “Balto ainavu” – tā laika Baltijas komponistu minimālisma garā radītu meditāciju, kur izmantotas tikai dažas skaņas. 1981. gadā komponists radīja jau krietni izvērstāku, dramatiski aktīvu skaņdarbu “Rudens klaviermūzika”, savukārt 1995. gadā tam sekoja dabas skaņu ainava “Pavasara klaviermūzika”, bet darbu ar nosaukumu “Vasara” Vasks uzrakstīja 2009. gadā.
Koncerta otrajā daļā uz skatuves kāps Darja Smirnova – viena no spožākajām Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolniecēm, kas kopā ar Liepājas kamerorķestri atskaņos pasaules klasiku – Antonio Vivaldi četru vijolkoncertu ciklu "Pavasaris", "Vasara", "Ziema" un "Rudens". Vivaldi “Gadalaiki” ir viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Komponējot šo vēlāk tik slaveno mūziku, Vivaldi sirsnīgi izpriecājies, zīmējot dabas un sadzīves ainas, un partitūrā ierakstot arī vārdisku to atšifrējumu. Šajos skaņdarbos netrūkst ne harmonijas, ne izdomas.
Latvijas izcilākie video mākslinieki Artis Dzērve, Ineta Sopunova, Vikijs (jeb Viktors Keino) un Mīnus Astoņi (jeb Andris Vētra) katrs savam gadalaikam gatavo īpašu 3D video performanci, kas slavenajai Vivaldi mūzikai piešķirs papildu dimensiju.

Biļetes uz koncertu „Gadalaiki” pieejamas visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un Bilesuparadize.lv No 6. Līdz 8. martam biļetes uz koncertu varēs iegādāties par īpaši izdevīgām cenām. Informējam, ka tehnisku iemeslu dēļ ir atcelts papildkoncerts, klausītājiem, kas jau bija paspējuši iegādāties uz to biļetes, ir iespēja tās atgriezt jebkurā “Biļešu paradīzes” kasē.

Koncertu atbalsta „Delfi”, „Pastaiga” un „Moller Auto”.