Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Miris diriģents Mariss Jansons

Redakcija
Redakcija

Pasaules mediji ziņo, ka 76 gadu vecumā mūžībā devies izcilais latviešu diriģents Mariss Jansons. Jansons miris 30. novembrī savās mājās, Sanktpēterburgā. Dzimis Rīgā, diriģenta Arvīda Jansona un dziedātājas Iraīdas Jansones ģimenē, Jansons 1956. gadā kopā ar vecākiem pārcēlās uz Ļeņingradu, kur viņa tēvs strādāja par diriģentu Ļeņingradas Filharmonijā.

Mariss Jansons Ļeņingradas Konservatorijā studēja vijoļspēli, klavierspēli un diriģēšanu.

Kopš 1973. gada vadījis vairākus orķestrus Eiropā un ASV, tostarp bijis Ļeņingradas Filharmonijas diriģenta asistents, kā arī vadījis Oslo Filharmonijas orķestri, Pitsburgas Simfonisko orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri un Amsterdamas Karalisko “Concertgebouw” orķestri.

Kā galvenais viesdiriģents pastāvīgi viesojies pie Londonas Filharmoniskā orķestra diriģenta pults, viesdiriģenta statusā sadarbojies arī ar Londonas Simfonisko orķestri.

Mariss Jansons saņēmis vairākus prestižus apbalvojumus, tai skaitā "Grammy" balvu 2006. gadā kategorijā "Labākais orķestra sniegums" kopā ar Sergeju Aleksaškinu un Bavārijas radio simfonisko orķestri. 2017. gadā šajā pašā kategorijā Mariss Jansons un Bavārijas radio simfoniskais orķestris konkurēja ar vēl vienu latviešu diriģentu, Jansona skolnieku – Andri Nelsonu un viņa vadīto Bostonas simfonisko orķestri.

Mariss Jansons apbalvots ar II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un Norvēģijas Karaliskā Ordeņa Zvaigzni. Mariss Jansons ir Britu Karaliskās Mūzikas akadēmijas goda loceklis (1999) un Vīnes "Gesellschaft der Musikfreunde" goda loceklis (2001).

Neskatoties uz spožo starptautisko karjeru, Mariss Jansons mēdza uzstāties arī Latvijā un ir stājies arī pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) diriģenta pults. Kā īpaši spilgts notikums minama Marisa Jansona uzstāšanas kopā ar Raimondu Paulu LNSO 90. jubilejas koncertā Rīgā 2016. gadā.