Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3


Līdz 30. oktobrim Cēsīs iespējams apmeklēt Jāņa Kalmītes un Leldes Kalmītes (ASV) izstādi “Kalmītes stāsts”

Redakcija
Redakcija

Nodibinājums „Pasaules latviešu mākslas centrs” ( PLMC) šoruden piedāvā unikālu iespēju apmeklēt Jāņa Kalmītes un Leldes Kalmītes (ASV) izstādi “Kalmītes stāsts”. Pazīstamā izstāžu kuratore no Čikāgas Lelde Kalmīte izveidojusi plašu un iespaidīgu vizuālu dialogu starp divu paaudžu māksliniekiem. Jāņa Kalmītes gleznās iespējams saskatīt tradicionālā latviešu dzīvesveida iznīcības un pasaules uzskatu metaforas, savukārt viņa meitas Leldes Kalmītes darbi atspoguļo satraukumu par pasaules dabas iznīcību kopumā.

Daļa mākslas darbu pēc izstādes slēgšanas atgriezīsies ASV un Latvijas muzejos.

PLMC izdevis izstādes katalogu atspoguļojot abu mākslinieku daiļradi. Kataloga ievadā Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde uzsver: “Simboliskais tēva un meitas dialogs mākslā – „Kalmītes stāsts” – nav tikai divu paaudžu saruna, tas met tiltu no viena kontinenta uz otru, no viena gadsimta uz otru. Tēva latviskajā identitātē balstītā stabilā rija veido dialogu ar meitas – ārpus Latvijas uzaugušas un Amerikā integrējušās latviešu mākslinieces – 21. gadsimta globālajā pasaulizjūtā balstītajiem, trauksmes piesātinātajiem darbiem.”

Pasaules latviešu mākslas centrs Cēsīs darbojas jau trešo gadu. Šogad atklāta otra izstāžu zāle. PLMC izveidots ar mērķi veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, kā arī pilda izglītojošu darbu sniedzot padziļinātu un visaptverošu ieskatu latviešu diasporas mākslas attīstībā. Mūzikas un mākslas skolu audzēkņiem un pedagogiem centra apmelējums ir par brīvu.

Jaunatklātajā izstāžu zālē pārstāvēti 20 latviešu mākslinieki, kuru veikumu apmeklētājs var izvērtēt pasaules mākslas norišu kontekstā. Pirmo reizi Cēsīs varam iepazīties ar Skotijas latviešu mākslinieka Zigfrīda Sapieša keramikas veidojumiem, kas sadarbojoties ar Latvijas Kultūras ministriju un Latvijas goda konsulu Skotijā nonākuši PLMC īpašumā. Izstādē aplūkojamas Austrālijas mākslinieka Jāņa Nedēļas un Kanādas mākslinieces Ineses Birstiņas instalācijas, kā arī Gerdas Rozes, Oskara Skušķa, Jura Ubāna, kā arī citu ASV latviešu mākslinieku darbi.

Pasaules latviešu mākslas centru varam dēvēt par vienu no Cēsu pilsētas izkārtnēm, jo tā ir vienīgā vieta Eiropā, kur vienkopus varam redzēt diasporas latviešu mākslu.