Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3


“Atpakaļ haosā” – grafikas festivāla “Printmaking IN” centrālā izstāde

Redakcija
Redakcija

“Atpakaļ haosā” – grafikas festivāla “Printmaking IN” centrālā izstāde
Foto: Curtis Jones

“Mēs dzīvojam laikmetā, kad Amerika ir izstumta no Eiropas kulturālajām un neo-kreisajām pieejām, un viss ļaunais un pretīgais tiek saistīts ar ASV. Eirāzieši nereti piemirst, ka pasaules alternatīvās kultūras labākā daļa ir ar pirmatnīgām saknēm tieši Amerikas Savienotajās Valstīs. Nekas kopš tā laika nav mainījies. Alternatīva domāšana un pilsoniskā iniciatīva rietumu puslodes bezgalīgajā amplitūdā veido dažādas un iepriekš nekad neredzētas kopienas, par kurām mūsu standartizēti eiropeiskā rietumu domāšana nav pat sapņojusi,” izstādes kontekstu komentē kurators Anonīmais Bohs (Anonymous Boh, Igaunija).

Izstādē pārstāvēti amerikāņu grafiķi ar atšķirīgiem, bet pārliecinošiem un spilgtiem rokrakstiem. No smalkas detalizācijas uz visplānākā papīra līdz milzu kokgriezumiem un brīvas tehniku miksēšanas. Perfekcionisms un ambīcijas ar kādām ir izpildīti darbi liecina par milzu darba spējām un pārliecību par savu vēstījumu. “The Amazing Hancock Brothers”, Moriss Eiblmens (Maurice Abelman), Šons Starvars (Sean Starwars), Deniss Maknets (Dennis McNett), Tailers Krasovskis (Tyler Krasowski), Karloss Barberena (Carlos Barberena), Raiens O'Malijs (Ryan O´Malley), Kērtiss Džonss (Curtis Jones), Toms Huks (Tom Huck) un mākslinieki no apvienībām “Cannonball Press”, “Burning Bones” un “Out Law Prints”. Spēja ironizēt gan par sevi, gan par sociālām parādībām sabiedrībā, “zaļās domāšanas” propaganda, drosmīgi lozungi - piesātinātais grafikas darbu kopums, kas robežojas ar plakātu vai karogu, ierauj savā stāstu un tēlu pasaulē.

Viens no izstādē pārstāvētajiem māksliniekiem, Oklahomas universitātes asociētais profesors Kērtiss Džonss (Curtis Jones) būs sastopams arī Rīgā.

Izstāde tiks atklāta ar grandiozu mākslinieku grupas “Non grata” performanci. Mākslinieki Metjū Silvestre (Mathieu Sylvestre, Francija), Joakims Munozs (Joaquin Munoz, Čīle), “Wild Torus” (ASV) un citi pašlaik performanču festivāla “Diverse Universe” ietvaros apceļo Eiropu.

21. jūnijā
17.00 Izstādes atklāšana - preses pārstāvjiem, lūgtajiem visiem
18.00 “Non grata” performance - visiem interesentiem

22. jūnijā
12.00 tikšanās ar mākslinieku Kērtisu Džonsu (Curtis Jones) - preses pārstāvjiem, studentiem, interesentiem

Ar 30. jūliju šai izstādei “Rīgas mākslas telpas” lielajā zālē festivāla ietvaros pievienosies arī Anonymous Boh (Igaunija) personālizstāde “Zvaigžņu putekļi” Intro zāle, kā arī izstādes galerijā “427”, Kaņepes kultūras centrā un peldošajā mākslas centrā “Noass”.

Kuratori: Ieva Nagliņa (Latvija), Anonīmais Bohs (Anonymous Boh, Igaunija)
Līdzkuratore: Liena Bondare
Līdzkurators, grafiskā dizaina autors: Paulis Liepa
Iekārtojums: Vilnis Putrāms

Festivālu organizē biedrības “Grafikas kamera” (Latvija) un “Non grata” (Igaunija) sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības izstāžu zāli “Rīgas mākslas telpa”, Kaņepes kultūras centru, galeriju “427”, biedrību “Kultūras un mākslas projekts NOASS”, bāriem “Chomsky”, “Pils” un sietspiedes darbnīcu “Luste”. Projektu atbalsta Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība Latvijā, drukas darbnīca “Tava siena”, SIA “Valmiermuižas alus”, “Akmeņlauzis” un Folkklubs ALA Pagrabs.