Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3


Aicina uz cianotipijas tehnikā veidotu izstādi “Cianovīzija”

Redakcija
Redakcija

No 12. februāra līdz 6. martam Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums” Jaunielā 29a būs apskatāma vairāku mākslinieku - Aivara Rozenbaha, Daces Lejējas, Zanee Beģes-Begges, Anitas Zīvertes un Solvitas Spirģes- Sēnes izstāde “Cianovīzija”.

Izstādē apskatāmie darbi ir veidoti cianotipijas tehnikā, kas ir gaismas māksla. Cianotipija ir arī viens no pirmajiem fotoprocesiem un šo tehniku iesākumā lietoja botāniķi fotogrammu izgatavošanai. Vēlāk to, sauktu arī par „blueprint”, izmantoja fotoreprodukciju radīšanai, rasējumiem, grāmatu ilustrācijām.

Lai arī cianotipija izgudrota 19. gs., mākslinieku grupa par tās ciltstēvu dēvē fotomākslinieku Aivaru Roznebahu, jo tieši viņš tos iepazīstinājis ar šo tehniku un ievedis cianotipijas pārsteigumu pilnajā pasaulē.

Īpašākais cianotipijas tehnikā un izstādē apskatāmajos darbos ir tas, ka tie ir zilā krāsā. Paši mākslinieki saka: “Mūsu radošajā darbā cianotipijas tehnika ir diktators, tā diktē procesu, darbību, krāsu - tikai vienu patiesību, viena krāsu – zilu. Bet zilā krāsa ir diktators ar demokrāta bagāžu. Zilā krāsa veicina attīrīšanos un stimulē emocionālu neatkarību, paļaušanos uz sevi, liek ieklausīties sevī, attīsta intuīciju, pastiprina domu skaidrību. Caur tehnikas un krāsas diktātu, mēs veidojam katrs savu vīziju par objektiem, tēliem, procesiem, parādībām, metamorfozēm, problēmām.”

Mākslinieki kopā mācījušies Liepājas Universitātē un ir profesionālo mākslas maģistru pirmais izlaidums 2009. gadā. Viņi savus darbus jau izstādījuši vairākās izstādēs Lietuvā, Polijā, kā arī pilsētās Latvijā – Jelgavā, Liepājā, Madonā, Aizputē, Saldū un Rīgā.

Izstāde apskatāma katru dienu no plkst. 11.00 līdz 17.00.

Ieejas maksa:
Pieaugušiem EUR 1,00
Pensionāriem, bērniem virs 7 gadu vecuma EUR 0,70