Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Noslēgusies I Latvijas starptautiskā keramikas biennāle

Redakcija
Redakcija

Noslēgusies I Latvijas starptautiskā  keramikas biennāle
Starptautiskā keramikas mākslas simpozija norise I Latvijas starptautiskās keramikas biennāles ietvaros

Ar starptautiskā keramikas simpozija un starptautisko keramikas eksperimentālo apdedzināšanas tehnoloģiju festivāla dalībnieku darbu izstādi Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ir oficiāli noslēgusies I Latvijas starptautiskā keramikas biennāle.

Šķiet, ka nupat vēl smaržoja pēc jāņuzālēm, bet, nu jau koku lapās ir nojaušama rudens tuvošanās. Ātri ir paskrējusi vasara ar virkni visdažādāko notikumu un pasākumu. Īpaši darbīga un notikumiem bagāta vasara ir bijusi keramiķiem. Jūlijā tika aizvadīta keramikas biennāle Taivānā un porcelāna biennāle Vācijā, taču īpaši svētki bija pašmāju keramiķiem, jo pirmo reizi Latvijas un visas Baltijas vēsturē tika organizēta Latvijas starptautiskā keramikas biennāle. Un tā tika veltīta pasaulslavenajam Latvijas keramiķim, daugavpilietim Pēterim Martinsonam.
Biennāli ievadīja virkne Pēterim Martinsonam veltītu pasākumu. Tika atklātas mākslinieka izstādes Daugavpilī un Rīga, atvests no Lietuvas, un uzstādīts Pētera Martinsona darbs „Tilts no nekurienes”, noprezentēts topošās „Martinsona mājas” tehniskais projekts, izkurināts Pēterdienas ceplis. Taču visas biennāles centrālais notikums bija Martinsona vārdā nosauktais starptautiskais konkurss-izstāde, kur par vērtīgām balvām varēja pacīnīties ikviens pasaules keramiķis. Atsaucība bija vērā ņemama – dalībai izstādē pieteicās 298 mākslinieki no 44 pasaules valstīm. Starptautiska žūrija, septiņu cilvēku sastāva, eksponēšanai izstādē izvēlējās 110 starptautisku mākslinieku darbus un 26 Latvijas mākslinieku darbus, savukārt prestižajai Martinonsona balvai izvirzīja 6 starptautiskos un tikpat nacionālos nominantus. Intriga saglabājās divu nedēļu garumā, līdz tā tika kliedēta un 21. jūlija vakarā pār Rīgu, no pašas Latvijas Nacionālas bibliotēkas jumta kores izskanēja galvenie Martinsona balvas laureāti - Marie Hose Comello no Vācijas un Dainis Pundurs no Latvijas.

Paralēli Martinsona balvas galvenajiem notikumiem, pirmo reizi Daugavpilī, kā arī virtuālajā vidē, divdesmit četru stundu garumā, varēja vērot Izraēlas mākslinieku performanci „The white cube”. Ar lekcijām un meistarklasēm tika aizvadīta 9. Starptautiski zinātniskā konference PERSON.COLOR.NATURE.MUSIC. Savukārt Daugavpils Māla mākslas centrā notika „Baltic raku” keramikas apdedzināšanas paraugdemonstrējumi.

Visas biennāles laikā tika atklātas piecpadsmit gan starptautiskās, gan vietējās keramikas mākslas izstādes Daugavpilī, Lūznavā, Madonā un Rīgā.

Pašā biennāles izskaņā, apliecinot savu meistarību, ieradās keramikas mākslinieki no 7 pasaules valstīm, lai divu nedēļu garumā, smeļoties iedvesmu Daugavpils cietokšņa arhitektūrā un sarunās ar daugavpiliešiem, radītu vēl nebijušus keramikas mākslas darbus. Spītējot laika apstākļiem – vēsajam un mitrajam laikam, IV Starptautiskais keramikas mākslas simpozijs un III Starptautiskais keramikas eksperimentālo apdedzināšanas tehnoloģiju festivāls noslēdzās ar izstādes atklāšanu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, ko ikviens interesents varēs skatīt līdz pat 9. oktobrim.

Lai arī simpozija darbu izstāde, kā arī Martinsona balvas izstāde skatītājiem vēl skatāmas, tomēr I Latvijas starptautiskā keramikas biennāle oficiāli ir izskanējusi. Līdz ar biennāles pasākumu norisi, keramikas mākslas procesi Latvijā ir iekustināti un, lai tie veiksmīgi turpinātos arī nākotnē, pasākuma organizatori pasludina II Latvijas starptautisko keramikas biennāli, Latvijai zīmīgajā, 2018. gadā.

I Latvijas starptautisko keramikas biennāli pirmo reizi organizēja Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs kopā ar starptautisko keramikas mākslas studiju „Ceramic Laboratory”.

Pasākuma organizatori izsaka pateicību ikvienam, kurš palīdzēja un atbalstīja realizēt projektu. Paldies Daugavpils pilsētas domei, Valsts kultūrkapitāla fondam, Latgales plānošanas reģionam, Latviešu fondam, Izraēlas vēstniecībai, Latvijas nacionālajai bibliotēkai, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam, Latvijas mākslinieku savienībai, Rīgas tehniskajai Universitātei, Rīgas porcelāna muzejam, Lūznavas muižai, Paņevežas mākslas galerijai, Latvijas mobilajam telefonam, Latvijas valsts mežiem, Valmiermuižai, Park Hotel Latgola, Ibis Hotel, Caparol, Devona, DHL, Maģistr un Lodei.