Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Martinsona balvas sadalītas

Redakcija
Redakcija

Martinsona balvas sadalītas
Attēlā: Dainis Pundurs
„Martinsona balvas” laureāti balvas pasniegšanas brīdī

Ceturtdienas vakarā, 21. jūlijā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā tika noskaidroti I Latvijas starptautiskās keramikas biennāles „Martinsona balva” godalgoto vietu ieguvēji.

Svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā, kuru tandēmā vadīja apburošā aktrise Leonarda Ķestere un viens no pasākuma organizatoriem, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka, tika pasludināti Martinsona balvas nominanti, kuri saņēma Martinsona balvu: žūrijas locekļa, mākslinieka Valentīna Petjko veidotu Martinsona balvu kopā ar ievērības cienīgu naudas prēmiju.

Martinsona balvas tika sadalītas starp sešiem Latvijas un sešiem starptautiskajiem māksliniekiem, kuru pieteikumus un prezentācijas vērtēja starptautiska žūrija 7 profesionālu nozares pārstāvju sastāvā.
Vēl mirkli pirms pasludināt godalgoto balvu ieguvējus, pasākuma viens no galvenajiem organizatoriem Valentīns Petjko izteica pateicību un sveica visus tos keramiķus, kuri piedalījās biennāles izstādē-konkursā Martinsona balva, kaut arī netika nominantu vidū. Kad dalībnieki tika apsveikti, sveikt pasākuma viesus ieradās arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu centra vadītāja Brigita Zelča-Aispure, uzsverot sadarbības nozīmīgumu iestāžu attīstībā.

Pēc Daugavpils Marka Rotko mākslas centra sadarbības partneru, Latvijas Nacionālās bibliotēkas apsveikuma, pasākuma vadītāji aicināja Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāju Alekseju Burunovu beidzot kliedēt intrigas plīvuru un uzsākt balvu sadali starp nominantiem, sākot ar godalgotās bronzas balvas ieguvējiem. No starptautiskajiem nominantiem to ieguva viens no Turcijas māksliniekiem Hasans Šanbazs (Hasan Şahbaz), savukārt no nacionālajiem nominantiem balva nonāca mākslinieces Valdas Podkalnes rokās.

Starp pasākuma sveicējiem bija ieradusies arī Latvijas Kultūras ministrijas kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Karine Kalniņa, kura pasludināja sudraba godalgas ieguvējus. Sudraba godalga no starptautiskajiem nominantiem aizceļoja uz tālo Indiju pie mākslinieka Venīta Kakera (Vineet Kacker) un starp nacionālajiem māksliniekiem tā tika dāvināta mākslinieču tandēmam ar pseidonīmu Skuja Braden.

Pasniegt vērtīgāko balvu bija ieradusies Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga. Atklājot pasākuma lielāko intrigu, par zelta godalgas ieguvējiem. Par tiem tika pasludināti, no starptautisko mākslinieku vidus Marī-Hosē Komelo (Marie-Josée Comello), kas pārstāvēja Vāciju, savukārt no vietējiem māksliniekiem triumfēja – Dainis Pundurs.

Mākslinieki neslēpjot prieka asaras pateicās pasākuma organizatoriem un cilvēkiem, kuru ieguldījums pasākuma norisē ir bijis ievērības cienīgs, un tie ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pārstāvji Valentīns Petjko un Māris Čačka, tāpat pateicība, vairākkārtīgi tika izteikta arī visiem žūrijas locekļiem, kuri novērtējuši mākslinieku darbu un starp visiem izcilajiem darbiem ir spējuši izvēlēties tos, kuri saņems godalgotās vietas.

Seši atlikušie nominanti, kuri netika pie godalgotajām vietām, no Valentīna Petjko rokām saņēma veicināšanas balvas, kā pateicību par piedalīšanos un ievērības cienīgajiem rezultātiem.

Kad balvas tika sadalītas un pateicības vārdi bija izskanējuši, teikt uzrunu tika aicināti arī visi klātesošie starptautiskās žūrijas locekļi.

Pasākums tika noslēgts ar oficiālu II Latvijas starptautiskās keramikas biennāles pasludināšanu 2018. gadā.

Dalībai biennāles konkursa izstādē Martinsona balva tika aicināti individuāli mākslinieki, kā arī mākslinieku grupas neatkarīgi no vecuma un nacionalitātes. Katrs varēja pieteikt dalībai tikai vienu mākslas darbu. Mākslas darbam netika noteikti tematiskie, materiālu vai izmēru ierobežojumi, tomēr keramikas komponentei mākslas darbā bija jābūt noteicošai. Dalībai izstādē Martinsona balva tika saņemti 298 izcilu mākslinieku pieteikumi no 44 valstīm. Starptautiska biennāles žūrija dalībai biennāles konkursa izstādē izvēlējās 110 ārvalstu mākslinieku un 26 Latvijas mākslinieku darbus. Savukārt no 136 mākslas darbu autoriem žūrija izvēlējās 6 ārvalstu un 6 Latvijas nominantus, kas pretendēja uz apbalvojumu.

Starptautiskie „Martinsona balvas” nominanti:

JULIA SAFFER / Vācija
VINEET KACKER / Indija
MARIE-JOSÉE COMELLO / Vācija
ÖMÜR TOKGÖZ / Turcija
BEATRIJS VAN RHEEDEN / Nīderlande
HASAN ŞAHBAZ / Turcija

Nacionālie „Martinsona balvas” nominanti:

JUTA RINDINA
ELĪNA TITĀNE
DAINIS PUNDURS
VALDA PODKALNE
IEVA BERTAŠŪTE-GROSBAHA
SKUJA BRADEN

Martinsona balvas žūrija:

ILONA ROMULE / Latvija - māksliniece, Starptautiskās keramikas akadēmijas biedre
ELAINE O. HENRY / ASV - māksliniece, žurnālu “Ceramics: Art and Perception” un “Ceramics TECHNICAL” redaktore
BERND PFANNKUCHE / Vācija - mākslinieks, žurnāla “Neue Keramik/New Ceramics” redaktors
SIMCHA EVEN-CHEN / Izraēla - māksliniece, PhD, Starptautiskās keramikas akadēmijas biedre
JANE JERMYN / Īrija - māksliniece
ŞIRIN KOÇAK ÖZESKICI / Turcija - māksliniece, PhD, akadēmiķe
VALENTĪNS PETJKO / Latvija - mākslinieks, biennāles kurators