Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Rīgā tiks atklāta izstāde “AlterSPb: Pilsēta un publiskā telpa”

Redakcija
Redakcija

2016. gada 18. martā plkst. 17.00 Latvijas Arhitektūras muzejā M. Pils ielā 19, Rīgā tiks atklāta izstāde “AlterSPb: Pilsēta un publiskā telpa”.

Izstāde būs atvērta līdz 2016. gada 13. maijam.

Izstāde veltīta sarunai par pilsētu – aizvien vairāk arhitektu un dizaineru dēvē sevi par urbānistiem. Taču ēku veidols un publiskās telpas konfigurācija urbānistus maz interesē – viņi ir aizņemti ar procesiem un rezultātu paredzamību. Urbānistiem patīk vērot cilvēku uzvedību un kustību. Pilsētnieki katru soli salīdzina ar kartēm, kuras ir izstrādājuši urbānisti, skaita zīmes un pārvietojas pēc urbānistu plāna. Urbānists zina, kur tu atradīsies pēc 10 minūtēm publiskajā telpā. Tostarp urbānists vienalga nezina, kas notiks pēc gada. Viņš var tika pieņemt, ka šajā laikā vēl joprojām būs urbānists. Izstāde veidota Sanktpēterburgai, taču tajā skartās problēmas ir universālas.

Projekta kurators aicināja tā dalībniekus – jaunos arhitektus – piedāvāt savu versiju Sanktpēterburgas jaunizveidotajām publiskajām telpām. Izstādē skatāmie 16 projekti nav realizēti – daļa no tiem pilnībā pārstāv tā saukto “papīra arhitektūru”, citus pārskatāmā nākotnē iespējams īstenot. Daži autori ņēmuši vērā Pēterburgas kontekstu, kamēr citi strādājuši saskaņā ar pasaules arhitektūras tendencēm. Projekta “AlterSPb 2015” mērķis nav iegūt vienīgo pareizo atbildi uz jautājumu, kas ir publiskā telpa vai kādai tai jābūt Pēterburgā, bet pašā domāšanas procesā par pilsētvides daudzveidīgajām iespējām, tāpat par to cilvēku atbildību, kuri izstrādā pilsētplānošanas projektus un pieņem lēmumus. Ar izstādes manifestu var iepazīties šeit.

Izstādē piedalās:
“2xIF-architects”; “Ludi Architects”; Aleksandra Getmanska un Nataļja Parsadanova (“NERPA”); Jekaterina Sohina un Inokentijs Loparevs (“Semrén & Månsson”); “Wowhaus” + “RHIZOME group”, “Verstak” + “RHIZOME group”; Aleksandrs Berzings un Andrejs Voronovs; Aleksejs Ļevčuks un Vladimirs Frolovs; Alija Šihmuratova; “Borščs”; “Hvoja”; Arsēnijs Brodačs un Igors Kokarevs (“Delo”), “Novoje”; Sergejs Padalko, Andrejs Rogatkins un Vladimirs Sokolovs (“Vitrūvijs un dēli”), Kirils Ass un Anna Ratafjeva; Anna Delgado (“11”).
Pirmo reizi projekts “AlterSPb: Pilsēta un publiskā telpa” tika demonstrēts Valsts Ermitāžas Jaunatnes centrā Sanktpēterpurgā 2015. gada jūlijā, pēc tam festivāla “Būvmāksla” apmeklētāji ar to varēja iepazīties Maskavā.
Izstādi veidojis žurnāls “Project Baltia”.
Izstādes kurators: Vladimirs Frolovs.