Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Rīgā būs apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde „Rokdarbi”

Redakcija
Redakcija

Šī gada novembrī un decembrī Rīgas Centrālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas nodaļā un Kultūras un tautas mākslas centrā „Ritums” Rīgā būs apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde “Rokdarbi”. Ekspozīciju veidos darbi, kas radīti dažādas rokdarbu tehnikās – adījumi, tamborējumi, izšuvumi un filcējumi sākot no etnogrāfisko cimdu kopijām līdz mūsdienās populārajiem mozaīkas tamborējumiem un filcējumiem.

Izstādes ekspozīcijas veidotas nedaudz atšķirīgi. Rīgas Centrālās bibliotēkas telpās eksponēti lielāka izmēra rokdarbi – adītas un tamborētas segas, kam pretstatā ir smalkie tamborējumi un “rakstraudžu” (dažādu rokdarbu tehniku paraugi) ekspozīcija no nesenās Tautas lietišķās mākslas studijas “Bārbele” izstādes.

Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums” apskatāmā ekspozīcija veidota no tradicionālākiem rokdarbu veidiem – cimdiem un zeķēm. Izstādē redzamajos cimdos būs saskatāmas katram novadam raksturīgākās iezīmes, kā arī jaunrades elementi un pašu meistaru veidoti raksti.

Izstādes ekspozīciju papildinās pulsa sildītāji (mauči), kas ir adīta cimda valnītis bez plaukstas daļas. 20. gadsimta sākumā pulsa sildītāji bija sastopami visā Latvijā, un košākie no tiem nāk no Kurzemes puses. Pēdējā laikā šis adījumu veids piedzīvo renesansi, jo pilda ne tikai praktiskas, bet arī dekoratīvas funkcijas.

Izstāde “Rokdarbi” ir gadskārtējā žanru izstāde, kas parāda rokdarbu – adīšanas un tamborēšanas meistaru veikumu un to māksliniecisko izaugsmi pēdējos gados.

Izstāde apskatāma:
No 2016.gada 9.novembra līdz 4.decembrim Rīgas Centrālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas nodaļā (Brīvības ielā 49/53, Rīgā) bibliotēkas darba laikā: darba dienās no plkst. 9.00 līdz 20.00, sestdienās no plkst. 10.00 līdz 17.00.

No 2016.gada 17.novembra līdz 11.decembrim Kultūras un tautas mākslas centrā „Ritums” (Jaunielā 29a, Rīgā) katru dienu no plkst. 11.00 līdz 17.00.

Izstādi “Rokdarbi” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Rīgas Centrālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas nodaļu un Kultūras un tautas mākslas centru „Ritums”. Atbalsta Dziesmu un deju svētku lieldraugs Swedbank un SIA “Circle K Latvia”.