Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Fonds “Mākslai vajag telpu” piedāvā sarunu par mākslu ar Santu Bindemani

Redakcija
Redakcija

Fonds “Mākslai vajag telpu” piedāvā sarunu par mākslu ar Santu Bindemani
Santa Bindemane

Fonds “Mākslai vajag telpu” video stāstu sērijā par mākslu un mūsdienu mākslas muzeju piedāvā sarunu ar stilisti Santu Bindemani.

Santa Bindemane augusi mākslinieka Rūdolfa Piņņa darbnīcā “starp gleznām”, un, elpojot krāsu smaržu, “uzsūkusi” sevī mākslu. Arī tagad viņa atzīst: “Man māksla ir visrinķī”, mājās ir arī daudz mākslas grāmatas. Santa veido savu mākslas kartiņu kolekciju un pēdējā laikā ir sākusi zīmēt. Uz mākslas izstādēm viņa dodas kopā ar bērniem, lai iepazīstinātu ar mākslas pasauli no mazotnes.

Jautāta, kādēļ māksla cilvēkiem ir nozīmīga, Santa stāsta, ka līdzīgi kā skaistums un mīlestība, māksla nav racionāli skaidrojama – tā ir sajūtama. Pieredze, ko var gūt mākslā, ir teju bezgalīga, jo mākslas formas ir daudzveidīgas un ir dažādi veidi kā atrast sevi mākslā. Māksla paver plašāku redzesloku, jo caur mākslu var iepazīt dažādas personības un citu valstu kultūru. Tāpēc tas ir veids kā sevi bagātināt.

Laikmetīgā māksla bieži vien ir izaicinoša, rada dažādas emocijas – gan pozitīvas, gan negatīvas. Mākslas darbi ne vienmēr atbild, bet biežāk uzdod jautājumus, ļaujot atbildi meklēt skatītājam. Mūsdienu māksla raisa viedokļus un diskusijas, līdz ar to arī uzrunā ilgtermiņā. Tādēļ Santa novēl māksliniekiem biežāk būt drosmīgiem.

Tieši laikmetīgā māksla Santu interesē un iedvesmo visvairāk. Ceļojot ārpus Latvijas un domājot par vietām, kur jādodas, mūsdienu mākslas muzeja apmeklējums allaž sarakstā ir pirmais. Tādēļ mūsdienu mākslas muzeja trūkumu Rīgā, Santa Bindemane izjūt ļoti personiski. Gan mums pašiem, gan pilsētas viesiem tas ir viens no veidiem kā iepazīt latviešus. Turklāt Latvijā ir ļoti daudz labi mākslinieki, kuru darbus būtu vērts regulāri izstādīt.

Muzeja izveidi RTU ēkā (Kaļķu ielā 1) Santa Bindemane labprāt atbalsta, jo augstu vērtē arhitektes Zaigas Gailes atzinumu, ka šajā vietā to iespējams izdarīt. Turklāt vieta ir ļoti centrāla un pieejama, un labāk rekonstruēt jau esošu ēku, nevis celt jaunu. Tas būtu salīdzinoši ātrāk un nebūtu muzeja atklāšana jāgaida līdz sirmam vecuma, smej Santa Bindemane.


Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.