Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Sevi piesaka divu atšķirīgu laikmetu mākslinieku duets: Jānis Borgs un Kaspars Groševs

Redakcija
Redakcija

Sevi piesaka divu atšķirīgu laikmetu mākslinieku duets:  Jānis Borgs un Kaspars Groševs
Grosevs. Bez nosaukuma. Kolāža 2017

4. maijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izstāžu cikla „Divdabis” ietvaros atklās divu laikmetu spilgtu mākslinieku Jāņa Borga (1946) un Kaspara Groševa (1983) izstādi.

Abi mākslinieki ir katrs sava laikmeta celmlauži. Jānis Borgs, dizainers un mākslas kritiķis, 70. gados īstenoja virkni konceptuālu darbu, kas palika nesaprasti, jo Padomju periodā tie neatbildavadošajai ideoloģijai un līdz ar to vispārējai sabiedrības mākslas izpratnei un pieejamajām tehnoloģijām. Kaspars Groševs ir mūsdienu eksperimentālās mākslas un skaņas mākslinieks, Rīgā pirmās mākslinieku vadītās galerijas dibinātājs un kurators.

Izstādes kuratore Andra Silapētere atklāj, ka, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas,tosptarp 3D brilles, tiksrekonstruēti un jaunradīti diviJ. Borga projekti: „Objekts„Enerģija” 1976. gadā tika paredzēts uzstādīšanai pie nesen atjaunotā Baltijas Elektrosadales centra Šmerlī, taču iespaidīgās desmitmetrīgās prizmu kompozīcijas realizācija izpalika, jo tai paredzētais pulētais nerūsējošais tēraudsizrādījās nepieejama militāri stratēģiska deficīta prece.Bet otrs projekts ir 1977. gada konceptuāla zīmējumu sērija, ko neizdevās realizēt tā sākotnējā iecerē nepieciešamo datortehnoloģiju nepiejamības dēļ.”

Savukārt K. Groševa darbi tematiski izspēlēs J.Borga darbības laikā padomju periodā pastāvošo cenzūru. „Piemēram, publikācijās bieži vien nevēlamas personas tika “izdzēstas” ar tā dēvēto “palmēšanas metodi”, proti, to vietā iegleznojot kādu “palmu”.Asociatīvi atsaucoties, Groševs izstādei veido instalāciju, kurā izmanto viņa uz Sibīriju izsūtītā vectēva zīmējumu, ko aizsegs palmas,” stāsta kuratore.

Par izstāžu ciklu Divdabis

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrsLNMMīsteno izstāžu ciklu, kurā satiekas divas atšķirīgas Latvijas mākslas personības un laiktelpas. LLMC izveidojis trīs spilgtus duetus, kuros piedalīsies ievērojami sava laika mākslinieki: Jānis Borgs un Kaspars Groševs, Atis Ieviņš un Inga Meldere, Oļegs Tillbergs un Jānis Filipovičs. Īpaši šīm izstādēm tiks rekonstruēti 70.-90.gados tapuši mākslas darbi un veidoti jaundarbi, apzinot apstākļus un kontekstu, kas dažādos laika periodos ietekmējuši radošos procesus.

Virkne mākslinieku, kuri aktīvi darbojās 20. gadsimta 70.–90. gados, ir iezīmējuši Latvijas laikmetīgās mākslas attīstības ceļus un kļuvuši par nozīmīgiem mākslas kartes pieturas punktiem. Tomēr vairākas desmitgades plašākai publikai viņu darbs bijis pieejams vien fragmentāri. Rekonstruējot un interpretējot tā laika mākslas darbus, izstāžu cikls ir mēģinājums aizpildīt tukšās un papildināt maz zināmās vietas mākslas vēstures rindkopās, kā arī plašākā ziņā – padarīt mākslas darbus un to kontekstu pieejamu šodienas skatītājam.

Izstāžu cikla galvenie finanšu atbalstītāji ir Valsts Kultūrkapitāla fonds, ABLV Charitable Foundation un Rīgas Dome.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, starptautisku un nacionāla mēroga mākslas notikumu kurators un producents, ir lielākā Latvijas laikmetīgās mākslas institūcija. Kopš 1993. gada tas pēta un veido laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai provocētu kritisku refleksiju par mūsdienu sabiedrības jautājumiem. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā SurvivalKit, laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Hardija Lediņa gads un Latvijas pārstāvniecība tādos starptautiskos notikumos kā Kochi-Muziris biennāle, Venēcijas mākslas biennāle, Sanpaulu biennāle, Manifesta, Raumas laikmetīgās mākslas biennāle u.c. LLMC uztur vienīgo Latvijas laikmetīgās mākslas arhīvu.