Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā apskatāma Džemmas Skulmes personālizstāde "Dialogi"

Redakcija
Redakcija

Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā apskatāma Džemmas Skulmes personālizstāde "Dialogi"
Publicitātes foto

No š.g. 16. jūlija līdz 4. septembrim Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā apskatāma izcilās latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes personālizstāde Dialogi.

Izstādē, kuru ir veidojusi mākslas vēsturniece un kuratore Inga Šteimane, aplūkojami mākslinieces jaunākie darbi un restrospektīva. Tikšanās ar Džemmu Skulmi norisināsies š.g. 22. jūlijā plkst. 16:00 Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā un tā būs iespēja gan uzzināt vairāk par katru no ekspozīcijā redzamiem darbiem, gan arī uzdod savus jautājumus māksliniecei.

Jēdzienam "dialogs" Džemmas Skulmes mākslā ir īpaša loma - tā ir viena no viņas lielajām tēmām. Dialogs mākslinieci interesē kā situācija, kurā samērojas, strīdas un saskaņojas dažādības - atradums un tradīcija, modernais un klasiskais, savējais un citādais, es un mēs. Džemma Skulme vienmēr ir veidojusi dialogu arī ar skatītāju. Dialoga situācijas, kas vērojamas Džemmas Skulmes gleznu saturā un formā, piešķir viņas mākslai tik īpašās disonanses, kolorīta uzplaiksnījumus un struktūras sarežģītību, kas laika gaitā iegūst arvien jaunas un pārsteidzošas izpausmes. Nereti dialogs manifestējas jau gleznas nosaukumā, iegūstot filosofisku vispārinājumu.

Agrāk es domāju, ka esmu ļoti emocionāla. Dzīve man ir likusi saprast, ka lielā mērā esmu arī prāta cilvēks. Kas prot izsvērt un arī var izsvērt. Izdomāt.
/Džemma Skulme/

Džemmas Skulmes personālizstāde "Dialogi" Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā ļauj ielūkoties viņas daiļradē no 20. gs. 50. gadiem līdz pat jaunākajiem darbiem, kas tapuši speciāli šai izstādei. No dažādiem krājumiem vienkopus savākti slavenie Spānijas motīvi un fascinējošās atsauces uz Djēgo Velaskēza glezniecību. Tie sarunājas ar māksliniecei tikpat svarīgajām "Tautumeitām", "Kariatīdēm" un darbiem, kas veltīti tautasdziesmai kā simboliskam mūsu kultūras vispārinājumam. Tāpat izstāde piedāvā ieskatu 60. un 70. gadu monumentālajos pasūtījuma darbos, kuriem blakus likti dumpīgi tā laika formas eksperimenti, kā arī fascinējošais dialogs starp 1968. gada kailfigūru gleznojumiem un neodadaistiskajiem modeļiem 21. gadsimta pirmajā desmitgadē, ko māksliniece pati sauc par atgriešanos, bet jaunā veidolā.

Džemma Skulme ir Latvijas Mākslinieku savienības valdes priekšsēdētāja (1982 - 1992), ārzemju medijos bieži citēta Gorbačova reformu ēras PSRS deputāte un joprojām neaizstājama gara gaismas veicinātāja mūsu kultūrā.

Izstāde Dialogi apskatāma no š.g. 16. jūlija līdz 4. septembrim Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā (Akadēmijas iela 10, Jelgava).
Tikšanās ar mākslinieci: 22. jūlijā plkst. 16:00.

Izstāde tiek rīkota sadarbībā ar fondu „Mākslai vajag telpu“. Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs vēlas izteikt īpašu pateicību izstādes tapšanā Dinai un Jānim Zuzāniem, Ivaram Kesenfeldam, Jeļenai Pankevičai, Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam un Latvijas Mākslinieku savienībai.