Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Fonds “Mākslai vajag telpu” piedāvā sarunu par mākslu ar Arno Jundzi

Redakcija
Redakcija

Fonds “Mākslai vajag telpu” piedāvā sarunu par mākslu ar Arno Jundzi
Arno Jundze

Fonds "Mākslai vajag telpu" aicina uz sarunu par mākslu un mūsdienu mākslas muzeja nepieciešamību dažādu jomu pārstāvjus un veido stāstu sēriju. Jaunākajā video saruna ar Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāju, literatūrzinātnieku un žurnālistu Arno Jundzi.

“Es domāju, ka dzīve bez mākslas nav iedomājama,” uzskata Arno Jundze. Viņš ir pārliecināts, ka pat tie cilvēki, kuri apgalvo, ka viņiem nav vajadzīga māksla vai mūsdienu mākslas muzejs, tomēr ikdienā neizbēgami patērē kultūras vērtības. Tā tas bijis jau no senatnes ikvienā tautā, ka māksla ir neatņemama sabiedrības sastāvdaļa. Ja salīdzina sabiedrību ar dzīvu organismu, tad māksla ir viens no vitāli svarīgiem orgāniem. Var jau nocirst vienu kāju un lēkt tālāk, ironizē Arno Jundze, bet tas nav normāli, ja nav mākslas.

Svarīgākais, ka māksla rosina domāt un aizkustina, paceļ citā pasaulē, jo mākslas izstādes apmeklējums ir kā piedzīvojums. Turklāt visiem, kas darbojas mākslas jomā ir nepieciešams, ka šajā nozarē norit aktīva dzīve. Protams, ir daudzi mākslinieki, kuri tiek atklāti tikai pēc viņu nāves, piemēram, Visvaldis Ziediņš, bet kamēr mākslinieks ir dzīvs viņam arī vajag darboties un tikt pamanītam.

Atbildot par mūsdienu mākslas muzeja aktualitāti, Arno Jundze min trīs iemeslus kāpēc Rīgā tāds būtu nepieciešams. Literatūrzinātnieks dalās pieredzē ar Pompidū centra Parīzē apmeklējumu, kur liela bērnu grupa zīmēja kādas muzejpedagoģijas programmas ietvaros. Viņam ir grūti iedomāties, ka izaugot lieli, viņi bojās mākslas darbus pilsētvidē. Tāpēc šāds muzejs vajadzīgs arī Latvijā, lai bērniem un jaunajai paaudzei ir kur izglītoties. Otrkārt, Rīgā nav nemaz tik daudz iespējas redzēt dažādas mākslas muzeju ekspozīcijas. Atveroties jaunam muzejam, cilvēki noteikti turp ietu, un kaut arī viedokļi visticamāk būtu atšķirīgi, tas veicinātu diskusijas un kultūras procesu kopumā. Treškārt, tas būs nozīmīgs papildus pieturas punkts tūristiem.

Kopš pirmajām sarunām par muzeja celšanu pagājuši jau padsmit gadi. Varam tikai minēt cik un kādas izstādes un mākslas notikumus pa šo laiku mēs esam jau palaiduši garām. Arno Jundze uzskata, ka ir jābeidz runāt un spriest, jo debatēt var mūžīgi, bet muzejs jāceļ ar steigu. “Tas ir stāsts par Latvijas nācijas saglabāšanu,” secina Arno. Ja te nebūs kultūra visdažādākajās tās izpausmēs un rosība, kas stimulē cilvēkus dzīvot Latvijā, tad var braukt prom un asimilēties citās tautās. Bet ja gribam dzīvot Latvijā, tad jāveido kultūra šeit.


Video tapis sadarbībā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.