Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Mākslinieks Kristians Brekte aicina jauniešus kļūt par mākslas darba līdzautoriem

Redakcija
Redakcija

Gatavojoties savai personālizstādei “Arsenāls”, kura jau decembrī būs atvērta LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1), mākslinieks, scenogrāfs Kristians Brekte sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju aicina jauniešus piedalīties pārsteidzošas instalācijas radīšanā.

Plašajā ekspozīcijā Kristians Brekte paredz iekļaut īpaši izstādei veidotus jaundarbus – lielformāta gleznojumus, ready-made objektus un multimediālas instalācijas, kuras būs veltītas militārajai tēmai. “Arsenāls” kļuvis par notikuma galveno atslēgas vārdu, gan tiecoties akcentēt sasaisti ar pašu ēku un tās funkciju pagājušajā gadsimtā, gan arī vēršot uzmanību uz bruņošanās vēsturi un tās pretrunīgumu mūsdienās. Telpa, kura kādreiz kalpojusi armijas noliktavas nolūkiem, asociatīvā un pavisam tiešā veidā tiks izmantota kā ietvars mākslas darbiem, kas tapuši izzinot Latvijas vēstures epizodes.

Savulaik, tālajos padomju gados, kad Kristians Brekte bija vēl bērns, puikas pagalmos mēdza spēlēt kariņus. Tika izgatavoti koka zobeni, kaķenes, kartupeļu šāvēji, loki un bultas. Vai mūsdienās šis fantāzijas lidojums ir izsīcis vai vēl joprojām paliek iedvesmas un oriģinālu risinājumu pilns? Kādas šodien ir bērnu prāta spēles, izgatavojot neredzētus rīkus, lai cīkstētos ar iedomātām briesmām?

Tieši to vēlas noskaidrot izstādes autors, rosinot ikvienu jaunieti ļaut iztēlei vaļu un radīt savu rīku un ieroču arsenālu, kas varbūt būs gluži citāds nekā līdz šim esam iedomājušies. Zīmējumus, skices, fotogrāfijas, aprakstus un jebkādus materiālus, kas spēj paskaidrot vīziju, Kristians Brekte gaidīs līdz šī gada 30. septembrim e-pastā mans.arsenals@gmail.com. Pēc tam kāda mākslinieka izvēlētā ideja tiks izmantota instalācijā, ko būs iespējams apskatīt viņa personālizstādē.

PAR IZSTĀDES AUTORU

Kristians Brekte (1981) ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) scenogrāfijas apakšnozarē. Kopš 2003. gada rīkojis vairākas personālizstādes, piedalījies grupu izstādēs Latvijā, Eiropā – Vācijā, Lietuvā, Čehijā, Francijā, Itālijā, tostarp starptautisku kuratoru projektā Venēcijas mākslas biennālē (2005) un Latvijas nacionālās ekspozīcijas izveidē Venēcijas arhitektūras biennālē (2006), kā arī Krievijā un ASV.

Par darbu sēriju “Rīgas madonnas” (2010) Kristians Brekte tika nominēts prestižajai Purvīša balvai un ieguva titulu “Labākais ārzemju mākslinieks vecumā līdz trīsdesmit pieciem gadiem” starptautiskajā laikmetīgās mākslas mesē “Art Vilnius’ 12”. Autora darbi no izstādes “Gastronoms” (2007) tika iekļauti slavenās britu izdevniecības “Phaidon” katalogā “Younger Than Jesus” (2009), kurā apkopoti spilgtākie jaunie mākslinieki no visas pasaules vecumā līdz 33 gadiem.

Kristians Brekte ir arī praktizējošs scenogrāfs, LMA Audiovizuālās mediju mākslas nodaļas Scenogrāfijas apakšnozares asociētais profesors un Dizaina nodaļas Vides mākslas apakšnozares vadītājs.

Kristiana Brektes personālizstāde “Arsenāls” būs skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS no 2016. gada 2. decembra līdz 2017. gada 12. februārim.

IZSTĀDES KURATORE:
Arta Vārpa, LNMM Tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja