Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Ielu mākslinieka KIWIE personālizstāde “Mimik” “Rīgas mākslas telpā”

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 11. novembrī pulksten 20.00 izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” lielajā zālē tiks atklāta ielu mākslinieka KIWIE personālizstāde “Mimik”. Atvasinot izstādes nosaukumu (mīmikrija – formas, krāsas maiņa, kura rodas līdzībā ar apkārtējo vidi; mimicēt – imitēt, atdarināt apkārt esošo), ekspozīcijas raksturs tiek veidots, pētot cilvēces neapturamo tieksmi kopēt un atdarināt, veidojot jaunas identitātes.

Nepilngadīgajiem veiksmīgi iekļūt naktsklubā ar viltotu vadītāja apliecību ir absolūta folklora. Sīkajiem nepieciešams izskatīties un uzvesties kā lielajiem, tā tas vienmēr bijis, ir un būs. Identificēties ar spēcīgākajiem vai vismaz spēcīgākiem ir dabisks instinkts, lai izdzīvotu. Jaudīga identitāte rodas pamazām un tā veidojas tieši tāpat - apaugot ar citām, dominējošām ietekmēm.

"Kas es esmu?" - reiz sev jautāja kādas valsts prezidents. Atbildēt vienmēr var dažādi - vienam tu būsi muļķis, citam - karalis, vēl kādam - tukša vieta. Visi šie tēli ir reāli un vienlaicīgi līdzās pastāvoši. Kurš ir īstais? Visi.

Ielu māksla un graffiti Latvijā ir salīdzinoši svaigs konstrukts, kurā vēl jāpiedzimst un jānomirst neskaitāmām stiprākām "paaudzēm", lai to sauktu par kultūru, tomēr vēsture tai top šobrīd. Namu fasādēm nerūp, vai krāniņu uz sienas uzvilcis pataloganatoms vai dzejnieks, vai abi kopā. Tas rūp mums. Un reizumis gaužām rūp.

Bet kas mēs esam? Kas ir KIWIE? Tas ir desu suns, lācis, cūka, govs un visādi citi lopi, ko nu katrs tajā saskata, un nevar apgalvot, ka kāds kļūdītos. Je suis KIWIE un tā tālāk.

Smieklīgais, parasti smaidīgais, druknais pintiķis uz namu fasādēm, telpās un ielās pa visu pasauli ir dzīvs nu jau vairāk kā 10 gadus. Latvijā dzimis un audzis, KIWIE, kā jau opis, nolēmis atzīmēt šo jubileju ar pieklājīgu izstādi. KIWIE savā retrospektīvajā izstādē centies sameklēt to, kas to veidojis, un tos, ko tas veidojis.

KIWIE – viens no pirmajiem ielu māksliniekiem Latvijā, kurš balstīja savu māksliniecisko rokrakstu uz viena konkrēta tēla daudzveidīgo atkārtošanu, iegūstot plašu atpazīstamību starp zīmētājiem ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās.

Izstāde apmeklētājiem pieejama no 12. novembra līdz 11. decembrim izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa”, Kungu ielā 3.