Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Uz ko gatavoties monoizrādes „Vēstule cilvēkam” skatītājiem? (+VIDEO)

Redakcija
Redakcija

Uz ko gatavoties monoizrādes „Vēstule cilvēkam” skatītājiem? (+VIDEO)
Publicitātes foto

Jau trešdien, 3.augustā, pirmo reizi skatītājiem Latvijā būs iespēja redzēt ikoniskā režisora Roberta Vilsona jaunāko iestudējumu monoizrādi “Vēstule cilvēkam”, kas tapis sadarbībā ar leģendāro mākslas personību Mihailu Barišņikovu, informē viesizrāžu organizētājs Andrejs Žagars.

Mūsu kaimiņvalstu - Lietuvas un Igaunijas - iedzīvotājiem jau ir bijusi iespēja klātienē baudīt Vilsona daiļradi. Proti, 2007.gadā Vilsons Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī iestudēja Johana Sebastiana Baha Jāņa pasiju, savukārt Igaunijā 2015.gadā - lieluzvedumu “Ādama pasija”.

“Šī ir trešā reize, kad Barišņikovs kāps uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, lai skatītājus uz mirkli pārnestu no viņu laika un telpas citā, alternatīvā realitātē. Tur, kur tēlojums, kustības, gaismas, skaņas un ikviens skatuves elements ir radīts, lai mēs uz mirkli varētu ielūkoties mākslinieka dvēselē,” sacīja Žagars.

Gatavojoties šai Baltijas pirmizrādei, viesizrāžu organizators Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds, saglabājot intrigu, ieskicē vairākas nianses, uz ko ir vērts gatavoties izrādes apmeklētājiem.

„Izrādei ir trīs daļas, katra no tām sākas ar portretu, ko papildina klusā daba un ainava. Ainas sākumā ir īss prologs, kas lēnām attīstās, līdz tiek atklāts kodols un paveras plašāka perspektīva. Es esmu vizuāls mākslinieks un tas ir tas, kā es to redzu. Tādējādi katrā daļā portrets sasaucas ar vizuālo un teksta līmeni,” tā izrādes tapšanas laikā intervijā itāļu „Corriere della Sera” žurnālam „Sette” atzinis pats Vilsons.

Balts, spēcīgs grims kā sejas maska
Vilsona izrāžu estētikai ir raksturīgas balti grimētas sejas. Tā aktieri emocijas pauž ar sejas mīmiku un izteiksmīgām kustībām.

„Sēžot Milānas „Teatro dell’Arte” pirmajā rindā nepamet sajūta, ka Barišņikovam varu teju pieskarties. Tik tuvu - viss neredzamais kļūst redzams. Nav brīža, kad viņš „netvertu mirkli un nebūtu pilnībā iemiesojies tēlā šajā valdzinošajā izrādē „Vēstule cilvēkam”,” atzīst Milānā dzīvojošais aktieris un rakstnieks Grehems Spaisers.

Intensīvs fona apgaismojums padara vidi nereālu
Izrādē plaši izmanto kontrastējošu apgaismojumu, vienlaikus arī dažādus kustīgus elementus, kas rada sajūtu, ka vide ir dzīva un tā palīdz dziļāk atklāt galvenā varoņa ciešanas un pārdzīvojumus.

Daļa tekstu ir ierunāti un skan ierakstā
Barišņikova tēlojumu un viņa varoņa emocionālo sajūtu gammu palīdz paust krievu un angļu valodās ierunātie un atskaņotie Ņižinska dienasgrāmatas teksti. Tos ierunājis gan pats Barišņikovs, gan režisors Roberts Vilsons. Savukārt Ņižinska sievu Romolu ierunājusi amerikāņu dejotāja, un heoreogrāfe Lusinda Čaildsa, kuru pats Barišņikovs nodēvējis vienu no izcilākajām mūsdienu horeogrāfēm.

„Domāju, ka uz šo izrādi pilnā mērā var attiecināt teicienu - labāk vienu reizi redzēt, nekā simts reizes dzirdēt. Barišņikovu pie mums jau ļoti mīl un es ceru, ka Rīgas publika tāpat novērtēs arī Vilsona darbu,” atzīst viens viesizrāžu organizatoriem Aleksandrs Šenkmans.

KultūrasVēstis.lv un EpadomiTV piedāvā video ieskatu preses konferencē, kur plašāk par pasākumu norisi stāsta fonda valdes priekšsēdētājs Andrejs Žagars, savukārt iespaidos par izrādi un tās vēstījumu – pats Mihails Barišņikovs.

Biļetes uz monoizrādi „Vēstule cilvēkam” vēl ir nopērkamas „Biļešu serviss” tirdzniecības vietās un tiešsaistē www.bilesuserviss.lv, to cena sākot no 70 eiro.

“Vēstule cilvēkam” viesizrādes organizē “Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds” sadarbībā ar Aleksandru Šenkmanu un kompāniju „Riga Art Festival”. Tālrunis uzziņām un VIP rezervācijai 27799977.

Viesizrāžu ģenerālsponsors: „Baltic International Bank”. Atbalsta: „Hotel Bergs”.

„Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds” dibināts ar mērķi veicināt un attīstīt augstas raudzes kultūras projektus, īpaši izceļot mūzikas un mākslas nozares, piesaistot valsts, mecenātu un Eiropas fondu finansējumu.