Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Ofisa galerijā atklās vācu mākslinieces Augustas Lāras izstādi “Dzejas rekonstrukcija”

Redakcija
Redakcija

11. augustā Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā tiks atklāta vācu mākslinieces, mūziķes un dzejnieces Augustas Lāras (Augusta Laar) izstāde “Dzejas rekonstrukcija”. Ekspozīcijā ietverti darbi, kas raksturo autores pievēršanos dažādiem izteiksmes veidiem – viņa veidojusi gan video darbus un instalācijas, rakstījusi mīlas dzejoļus, fotografējusi pilsētas ainavas un uzstājusies muzikālās apvienības “Kunst oder Unfall” ietvaros.

Pati Augusta Lāra, kurai tuva ir Fluxus tradīcija, iedvesmu rod it visur – sabiedrībā, uz ielas, publiskās un privātās telpās. Viņa kolekcionē ikdienas priekšmetus un izmanto tos savos mākslas darbos, ignorējot funkcijas un darbības, kam tie sākotnēji paredzēti. Izstādē būs apskatāma sirreālā instalācija “The Great Dolls Clinic” (Lielā leļļu klīnika), kas tapa pēc tam, kad autore pamestā rūpnīcā atrada bērnu lelles. Aizmirsto un neizmantoto leļļu figūras un to atsevišķās, izmētātās detaļas rosina domāt par dzīves īslaicīgumu un vienlaikus par pieķeršanos un uzticību. Autores interese par vanitām un nāves klātbūtni vērojama arī instalācijā “Reading out Poetry to the Dead Birds” (Dzejas lasīšana mirušiem putniem), kas veidota no putnu izbāzeņiem un īsiem video fragmentiem. Putni parasti tiek asociēti ar brīvību, bet Augustas Lāras darbā tie atgādina par dzīves beigu nenovēršamību. Instalācija “99 Love Poems” (99 mīlas dzejoļi) apliecina autores daudzveidīgo mākslas valodu – tās ir deviņdesmit deviņas skaņu plates, kurās ierakstīta Augustas Lāras sacerētā mīlas dzeja un kuru virsmas kalpojušas kā pamatne viņas zīmējumiem un pierakstiem. Izstādes ekspozīcijā ietvertas arī fotogrāfijas, kas tapušas ar kabatas formāta analogo foto kameru. Māksliniece izmantojusi fotofilmas, kurām beidzies derīguma termiņš, un fotografējusi reklāmas pilsētvidē. Nejaušā un iepriekš neparedzamā krāsu palete Augustai Lārai noder kā līdzeklis, lai atgrieztu pilsētvidei poētisku izteiksmi.

Augusta Lāra dzimusi 1955. gadā Vācijā, dzīvo un strādā Minhenē un Vīnē. Studējusi mūziku Ludviga Maksimiliāna universitātē Minhenē.

Izstādes atklāšanā ceturtdien, 11. augustā, plkst. 18.30 Augusta Lāra sniegs performanci apvienības “Kunst oder Unfall” (Māksla vai nejaušība) ietvaros, kurā viņa darbojas kopā ar vīru, latviešu izcelsmes skaņu mākslinieku Kalli Aldi Lāru. “Kunst oder Unfall” performancēs tiek kombinētas dažādas skaņas ar dzejas lasījumiem un video fragmentiem. Mākslinieciskais duets uzstājies daudzos festivālos, izstādēs un mākslas pasākumus, tai skaitā Venēcijas mākslas biennālē 2011. un 2007. gadā.

Izstāde “Dzejas rekonstrukcija” apskatāma līdz 30. septembrim. Atbalstītāji: Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds.