Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Jubileju svin tēlniece Ligita Ulmane

Redakcija
Redakcija

Šodien, 30. jūlijā Latvijas Mākslinieku savienība sirsnīgi sveic jubilejā tēlnieci Ligitu Ulmani – Frankeviču!

.................................................................................................................................

Ligita Ulmane – Frankeviča absolvējusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu (tag.RDMV) 1967.gadā, bet 1973.gadā Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu ar diplomdarbu „Koklētājs” (E.Smiļģis Tota lomā Raiņa lugā „Spēlēju, dancoju”) Valda Alberga vadībā. Izstādēs piedalās no 1971. gada, Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1976.gada un Starptautiskās medaļu mākslas federācijas (FIDEM) biedre kopš 1996.gada.

Ligita Ulmane – Frankeviča bijusi pedagoģe Rīgas Lietišķās Mākslas vidusskolā (tag.RDMV), bet vairāk darbojusies radoši, piedaloties izstādēs un it īpaši aktīvi dalību ņemot savu laikabiedru: Ojārs Breģis, K.Dane, J.Strupulis, B.Strautiņš, Dagnija Nīcmane, Vilnis Titāns, Ojārs Arvīds Feldbergs – kopizstāžu veidošanā.

Tēlniece Ligita Ulmane – Frankeviča kā talantīga formas plastikas pārvaldītāja sevi pieteica 20.gs.70.gadu vidū, strādājot gan monumentālajā un medaļu mākslā, gan memoriālajā un mazo formu tēlniecībā visdažādākajos materiālos: bronzā, granītā, marmorā u.c. Viņas tēlniecībai raksturīga vitalitāte un jūtīgums, kas visprecīzāk izpausti bronzas skulptūrās: figurālā, animālistiskā, dekoratīvā žanrā. Tēlniece ir nozīmīgi bagātinājusi Latvijas mākslu radot izcilas plastiskās vērtības, kurās apvienota mākslinieces emocionalitāte un reālistiskā pasaules izjūtā balstītā īstenības tēlainība.
Ligita Ulmane – Frankeviča mūsdienās pazīstama arī kā virtuoza naudas plastiskā veidojuma autore, kas atzīta ar nozīmīgiem apbalvojumiem kā vairāku Latvijas bankas naudas kolekcijas monētu radītāja.

Mākslinieces Ligitas Ulmanes – Frankevičas mākslas darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā citos muzejos un arī privātās kolekcijās.